Σε μελετητές, θεσμούς και επιτροπές για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών θα αποδοθούν τα ευρήματα της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) για τις γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Όπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του, τα σχετικά αρχεία της Βέρμαχτ βρίσκονται υπό επεξεργασία.
"Εσείς έχετε το βάρος, σ' έναν τόπο κι έναν λαό με μεγάλη Ιστορία, να ανυψώνετε, να φέρνετε στο φως την ιστορικότητα, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει. Θα πρέπει να μελετάμε την Ιστορία μας και να αντλούμε διδάγματα για το πώς θα πάμε παραπέρα" δήλωσε απευθυνόμενος στους εργαζομένους της ΔΙΣ ο αναπληρωτής υπουργός.
"Έχει μεγάλη σημασία το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το καθήκον απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στην πατρίδα" τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Διεύθυνση συνοδευόμενος από τον Α' Υπαρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Ανδρέα Ηλιόπουλο. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώθηκε από τον διευθυντή της ΔΙΣ, ταξίαρχο Νικόλαο Δελατόλα, για τους στόχους της Διεύθυνσης.
Η ΔΙΣ προτίθεται να συνοψίσει τα αποτελέσματα των αρχείων που έλαβε από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ το 2006, σε μια έκδοση, αλλά και να αποδώσει στα ελληνικά το σύνολο του αρχείου. Επίσης θα υπάρξει παραπέρα εμπλουτισμός των αρχειακών πηγών, με επιπλέον σειρές μικροφίλμ από τις ΗΠΑ, καθώς και διασταύρωση του αρχειακού υλικού με άλλες πηγές, όπως είναι τα αρχεία που αναμένονται από τη ρωσική κυβέρνηση.
Μ.Κ.