Όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξουν κανένα ρόλο στην απόφαση της ευρωτράπεζας την Πέμπτη για το QE. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταίροι και οι αγορές δεν παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, προσπαθώντας να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής και να θωρακιστούν έναντι των πιθανών της επιπτώσεων.
Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τις εκλογές του 2012, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων και πολιτικών απέφυγε να εμπλακεί «ανάρμοστα» στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. Ωστόσο, άπαντες έσπευσαν να στείλουν το μήνυμα στην «όποια επόμενη» κυβέρνηση της Αθήνας ότι θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας.
Αυτό έκανε για ακόμη μια φορά χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας στο Reuters ότι «η Ευρώπη θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα. Αλλά, η Ευρώπη αναμένει επίσης από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της». Η καγκελάριος Μέρκελ, πάλι, τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» και δήλωσε βέβαιη ότι «οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα».
Λαγκάρντ: "Κάθε αναδιάρθρωση χρέους συνεπάγεται και συνέπειες"
Αυτό που «καίει», πάντως, είναι η διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θέλει να δρομολογήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - και είναι εξαιρετικά προβληματική, κυρίως πολιτικά, για τους περισσότερους εταίρους. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κληθείσα να τοποθετηθεί στις επιπτώσεις τυχόν κουρέματος του ελληνικού χρέους στο Δουβλίνο (όπου ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος που θέλει να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποίησε ότι «κάθε αναδιάρθρωση χρέους συνεπάγεται και συνέπειες».
Η Λαγκάρντ δεν απέρριψε μετά βδελυγμίας την ιδέα της ευρωπαϊκής διάσκεψης -«οι συλλογικές προσεγγίσεις είναι πάντα καλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε-, πλην όμως υπογράμμισε ότι «ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο» και ότι «η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχουν συνέπειες στην υπογραφή και την εμπιστοσύνη προς την υπογραφή».
Πιο ανοιχτός σε μια διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε στους Financial Times ότι «η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης». Κι αυτός με τη σειρά του έσπευσε να απορρίψει τα σενάρια περί Grexit, τονίζοντας ότι «κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζητά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Κ. Μπαλή