Live τώρα    
Μιλούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ν. Σταυρογιάννης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Οδ. Βουδούρης κι η Ρ. Μακρή από τους ΑΝ.ΕΛΛ. / Ανεξάρτητοι βουλευτές: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιλούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ν. Σταυρογιάννης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Οδ. Βουδούρης κι η Ρ. Μακρή από τους ΑΝ.ΕΛΛ. / Ανεξάρτητοι βουλευτές: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ"

Η ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" δεν έχει ξεσηκώσει μόνο τους εργαζομένους ή τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται τα εργοστάσια και τα λιγνιτωρυχεία της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας. Αποστάσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης παίρνουν κι οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αρκετοί από τους οποίους εκλέχτηκαν με τη σημαία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.

Ήδη με κοινή τους δήλωση πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές (Π. Μουτσινάς, Ν. Σταυρογιάννης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Β. Καπερνάρος) έχουν δηλώσει ότι «ως βουλευτές συμπαρατασσόμαστε στο ευρύτατο μέτωπο των φορέων και των κοινωνικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί πανελλαδικά για την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά την πώληση του 30% της ΔΕΗ».

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Ανδρουλάκης παρενέβη στο ζήτημα με την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" με ανάρτησή του στο facebook, στην οποία σχολιάζει ότι «το Όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για τη "μικρή ΔΕΗ" - άμεσα στην ολομέλεια της Βουλής και στο λαό με δημοψήφισμα- θα αποκτήσει πληρότητα πολιτικού νοήματος αν συνοδεύεται από το Ναι: τη θετική, συγκεκριμένη πρόταση επανασχεδιασμού της εθνικής ενεργειακής πολιτικής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Η «Αυγή» επικοινώνησε με κάποιους από τους βουλευτές που συνυπέγραψαν την κοινή δήλωση των πέντε ανεξάρτητων βουλευτών, όπως και με τον επίσης ανεξάρτητο βουλευτή, Οδ. Βουδούρη, αλλά και την εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛΛ. στο επίμαχο νομοσχέδιο, Ρ. Μακρή, ζητώντας τους να σχολιάσουν την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ", αλλά και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

Γ. Κασαπίδης (Κοζάνη): Ο Σαμαράς άλλα έλεγε πριν από τις εκλογές

Δεν είναι δυνατόν ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, να οδηγείται στην εμπορευματοποίηση. Η λογική των ιδιωτών είναι η μεγιστοποίηση των κερδών κι όχι η κοινωνική προσφορά. Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ εξαιτίας των λιγνιτικών μονάδων είχε την πιο φθηνή τιμή κιλοβατώρας. Εφόσον μπουν οι ιδιώτες πώς θα ρίξουν τις τιμές;

Ως Ν.Δ., άλλα λέγαμε πριν από τις εκλογές. Ο λαός τον Αντ. Σαμαρά τον επέλεξε γι' αυτά που έλεγε πριν από τις εκλογές. Κατά συνέπεια, ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει ούτε το ηθικό δικαίωμα να τα κάνει αυτά. Πώς μπορούν να περάσουν στα χέρια ιδιωτών λιγνιτικά κοιτάσματα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ; Με ποιο δικαίωμα;

Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας κι η πώληση τμήματός της περνά από ένα θερινό τμήμα της Βουλής. Τι φοβάται ο Αντ. Σαμαράς και περνά αυτό το νομοσχέδιο τόσο βιαστικά κι εκβιαστικά; Φοβάται την ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα;

Όλα αυτά επιβάλλουν το θέμα να έρθει σε ολομέλεια της Βουλής. Όσον αφορά την πρόταση για δημοψήφισμα είμαι υπέρ, άλλωστε πρώτος το πρότεινε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ο Π. Μουτσινάς.

Ν. Σταυρογιάννης (Φθιώτιδα): Έγκλημα η πώληση της «μικρής ΔΕΗ»

Η δημιουργία και η μετέπειτα πώληση της «μικρής ΔΕΗ» είναι έγκλημα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας, δηλαδή του ηλεκτρικού ρεύματος. Προωθείται δε με τον διαμελισμό της επιχείρησης, που γίνεται στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, αλλά στην πραγματικότητα είναι δώρο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που επιθυμούν να μετατρέψουν το φυσικό δημόσιο μονοπώλιο σε ιδιωτικό για να κερδοσκοπήσουν.

Αρπάζοντας στην κυριολεξία τις μεγάλης αξίας λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι χωρίς δημόσιο έλεγχο και στον χώρο της ενέργειας υπάρχει περίπτωση να έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη στην πατρίδα μας;

Γι' αυτό πρέπει, με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα, να αποτραπεί η κυβερνητική προσπάθεια να περάσουν στα επιχειρηματικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που παράγουν ενέργεια, βασικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά και κοινωνικό αγαθό.

Οδ. Βουδούρης (Β' Αθηνών): Ζημιά για την Ελλάδα

Μέχρι πρότινος το ξεπούλημα της Ακρόπολης και των ελληνικών νησιών ακουγόταν σαν υπερβολικό ανέκδοτο. Ωστόσο, σήμερα η κυβέρνηση προχωράει πραγματικά στο ξεπούλημα ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, στο ξεπούλημα των πιο όμορφων παραλιών της Ελλάδας, στο ξεπούλημα στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ. Το κακόγουστο ανέκδοτο γίνεται πράξη!

Η συγκυβέρνηση έχει απολέσει κάθε αίσθημα εθνικής ευθύνης. Εκτελώντας απαράβατα τις εντολές της τρόικας, καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οδηγεί την κοινωνία σε φτωχοποίηση.

Ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι ένας: ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εντολοδόχων της τρόικας από μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που δεν θα περιορίζεται στην καλύτερη διαχείριση της κρίσης, αλλά θα εφαρμόσει δομικές ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία.

Το δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ" είναι εθνική επιταγή και ταυτόχρονα είναι αφετηρία μιας τέτοιας συμμαχίας. Το τερτίπι της κυβέρνησης με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στη συλλογή των 120 υπογραφών.

Μ. Μπόλαρης (Σέρρες): Σύγκληση της ολομέλειας και μετά δημοψήφισμα

Η μεταβίβαση του 30% της ΔΕΗ δεν είναι μόνο μείζον πολιτικό θέμα ενεργειακής πολιτικής, είναι και ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, άρα αποτελεί αρμοδιότητα της ολομέλειας της Βουλής και όχι των θερινών τμημάτων. Με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ" στα θερινά τμήματα υπάρχει υποβίβαση αυτού του τεράστιας σημασίας ζητήματος. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε μια fast track διαδικασία, να τελειώνουμε δηλαδή το νομοσχέδιο σε μία εβδομάδα. Ο πολίτης δεν παίρνει χαμπάρι για το τι πρόκειται.

Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για μένα μπαίνει πρώτα θέμα σύγκλησης της ολομέλειας της Βουλής και μετά ζήτημα δημοψηφίσματος. Άλλωστε δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Δεν λέω όχι στο δημοψήφισμα, θεωρώ όμως ότι πρέπει να υπάρξει μια κλιμάκωση. Δεν μπορείς να βάλεις τα δύο θέματα μαζί. Η σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής απαιτεί στήριξη από 120 βουλευτές κι εκτιμώ ότι αποτελεί έναν εφικτό στόχο. Αν το νομοσχέδιο περάσει και γίνει νόμος, τότε μπαίνει και θέμα δημοψηφίσματος.

Ρ. Μακρή, ΑΝ.ΕΛΛ. (Κοζάνη): Οι πολίτες να αποφασίσουν

Η ΔΕΗ αποτέλεσε για δεκαετίες και εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό κορμό της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας. Η κυβερνητική μεθόδευση για παραχώρηση της δημόσιας επιχείρησης σε ιδιώτες που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί ως προς την παραγωγή φτηνού ρεύματος δεν συμβαδίζει με το οικονομικό αξίωμα μεγιστοποίησης του οφέλους από την καταβαλλόμενη προσπάθεια. Προσπάθεια που γενιές Ελλήνων έκαναν για να φτιάξουν μια εταιρεία διαχείρισης του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των υδάτων που υδρεύουν οικισμούς και αρδεύουν ποτάμια, μια εταιρεία που με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό της είναι ο αναπτυξιακός μοχλός της πατρίδας μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι πολίτες απαιτούν να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν άμεσα και δημοκρατικά για το μέλλον της ΔΕΗ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αφουγκραζόμενοι τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους εργαζόμενους, θα αγωνιστούμε για να τους παρέχουμε αυτό το δικαίωμα. Χωρίς συμπλεγματικές αγκυλώσεις πρωτιάς στην πρόταση, χωρίς υπεκφυγές μέσω απαιτήσεων γενικότερης διεκδίκησης για να δικαιολογηθεί μια άρνηση που εξυπηρετεί μόνο την κυβερνητική προσπάθεια ξεπουλήματος. Απλά, ξεκάθαρα και αληθινά, γιατί τα κόμματα δεν υπάρχουν για τις διαδικασίες και την δογματική προσκόλληση αλλά για υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0