Στην αποδόμηση των μύθων που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας για τα μνημόνια και τις ελληνικές κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την οικονομική κρίση προχώρησε ο Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Όπως παρατηρεί σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Κreport, στον απόηχο των απομνημονευμάτων της Μέρκελ, «το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επί κυβέρνησης Σαμαρά ήταν εκτός τροχιάς παρά τα όσα η εγχώρια προπαγάνδα επιχείρησε να επιβάλλει ως επικρατούσα άποψη με στόχο να πείσει στην συνέχεια ότι η το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο».
Ο Δημήτρης Λιάκος προσθέτει ότι «η κυβέρνηση είχε καθυστερήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της, ενώ ταυτόχρονα το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για την επόμενη χρονιά ήταν σημαντικά αυξημένα. Απόδειξη αυτών, η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014, για την πέμπτη αξιολόγηση του δικού του προγράμματος (IMF Country Report No.14/151). Παράλληλα η Ελλάδα απώλεσε εκ νέου στην πρόσβαση στις αγορές (βασικός στόχος του προγράμματος) καθώς το αδιέξοδο των συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου (Σεπτέμβριος 2014) ακολούθησε η σημαντική άνοδος των επιτοκίων δανεισμού».
«Μέσα από αυτή την αντικειμενική πραγματικότητα το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν “αχρείαστο” όπως το αντιΣΥΤΙΖΑ μέτωπο αναφέρει αλλά ένας αναγκαίος συμβιβασμός.
«Η χώρα, ήταν εκτός αγορών, με περιορισμένα δημόσια ταμειακά διαθέσιμα και σημαντικά αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Ταυτόχρονα το αδιέξοδο των συζητήσεων όξυνε τις αντιπαραθέσεις και επανάφερε σενάρια τιμωρητικής εξόδου από την Ευρωζώνη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως το (αντι)παράδειγμα στις πιθανές αντιδράσεις άλλων χωρών στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας. Η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν καταστροφική για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, γεγονός που κάποιοι υποεκτιμούσαν εκείνη την περίοδο, προτάσσοντας «λύσεις» που κατ’ ελάχιστον θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ανεδαφικές και ουτοπικές» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Λιάκος.