Στα πρόθυρα εγκεφαλικού έφερε αρκετούς από τους βουλευτές της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφασή του να αποπέμψει τους δύο στενούς του συνεργάτες Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο και να κηρύξει τον πόλεμο στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η απόφαση, μάλιστα, αιφνιδίασε ακόμη και τους κοντινούς του, όπως την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία ενημέρωσαν για την αποπομπή ενώ ήταν στην αίθουσα της Ολομέλειας και παρακολουθούσε τη διαδικασία.
Την πλήρωσαν οι διαμεσολαβητές
Το ενδιαφέρον είναι ότι η κ. Μπακογιάννη, που είναι κουμπάρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν στην περίφημη βεγγέρα της Κυριακής στην οποία πήγαν και οι δύο υπουργοί. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, είχε την πρωτοβουλία της διαμεσολάβησης μεταξύ του κουμπάρου και του αδελφού της. Εκείνη σκέφτηκε να κληθούν οι δύο υπουργοί προκειμένου να γίνουν και οι σχετικές συζητήσεις σε καλό κλίμα, με εκλεκτό μαλτ ουίσκι και πούρα. Φυσικά, την έγκριση έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Αφού όμως η διαμεσολάβηση δεν πέτυχε, την πλήρωσαν οι αγγελιαφόροι υπουργοί που τους απέπεμψε «λόγω της συμμετοχής τους στην κοινωνική εκδήλωση», όπως είπε στους δημοσιογράφους μετά ο έτερος του Μαξίμου Δημήτρης Τσιόδρας.
Μία ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου
Λέγεται, πάντως, ότι λίγο από το αλκοόλ και τα πούρα, λίγο από τα δικά τους οι κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος στη βεγγέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη άρχισαν να μιλάνε για τα εσωτερικά του Μαξίμου και να «καρφώνουν» τον συνάδελφό τους, έτερο υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο ότι είναι «ο άνθρωπος του Μελισσανίδη στο περιβάλλον του πρωθυπουργού». Ο πρόεδρος της ΑΕΚ είναι κόκκινο πανί για τον κ. Μαρινάκη. Είναι δε, λένε οι πληροφορίες, ο λόγος που είχε ξεκινήσει και η πρώτη φάση του πολέμου του με το σύστημα Μαξίμου και τον Γρηγόρη Δημητριάδη που τον θεωρούσε υπεύθυνο για παρακολούθηση και διοχέτευση στοιχείων.
Διάλυση
Διάλυση έχει βαρέσει, κατά το κοινώς λεγόμενο, το Μέγαρο Μαξίμου. Από τις πρόσφατες εξελίξεις βγαίνει ενισχυμένος μόνο ο Άκης Σκέρτσος, αφού με την κηλίδα της διαπλοκής αποπέμφθηκαν οι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος. Βέβαια, παραμένει και ο Μάκης Βορίδης για να εκπροσωπεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, αλλά για πόσο; Είναι πάντως, όπως λένε, ο μόνος δεξιός που απέμεινε στο Μαξίμου. Μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Γιώργου Γεραπετρίτη το σύστημα είχε αποσταθεροποιηθεί, ενώ οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί ήταν εκτός ελέγχου. Σταθεροί, πάντως, είναι οι Γιάννης Βλαστάρης και Δημήτρης Τσιόδρας.
Ξανά εκτός ο Παπασταύρου
Δεν το έχει η μοίρα του τού Σταύρου Παπασταύρου να προκόψει στην πολιτική. Την πρώτη φορά έμεινε εκτός πολιτικής κονίστρας με το στίγμα της λίστας Λαγκάρντ - κι ας έλεγε ο Σαμαράς ότι ήθελε δέκα Παπασταύρου. Τώρα αποπέμπεται με το στίγμα της διαπλοκής με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και δεν τον έσωσε ούτε η σύζυγος του πρωθυπουργού με την οποία είναι φίλοι. Ο κ. Παπασταύρου χρεώθηκε και την αποτυχία της υπόθεσης Μπελέρη στην Αλβανία. Όπως λένε κι εκείνοι που τον ξέρουν, είναι πάντα καλός δικηγόρος για να κρύβει χρήματα σε offshore. Θα τον ξαναδούν και οι φίλοι του στα καφέ της Βαλαωρίτου, που τον είχαν χάσει και τους είχε ξεχάσει -όπως λένε- όσο ήταν στο Μαξίμου.
Ζει τον μύθο της η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Στιγμές από όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής θύμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Η αρχή έγινε την Τρίτη με την ανακοίνωση της κοινής πρότασης μομφής. Η διαδικασία έδειξε να παίρνει τον δρόμο της, αλλά είχαν λογαριάσει χωρίς την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία πήγε στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη για να συζητήσει συνολικά το κείμενο. Εν τω μεταξύ η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου συνεχιζόταν, οι εγγεγραμμένοι ομιλητές όπως και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης άρχισαν να πλατειάζουν για να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Η λύση ήταν να κατατεθεί η πρόταση δίχως τις υπογραφές της Πλεύσης Ελευθερίας. Αφού όμως εξάντλησε τα περιθώρια όλων, η κ. Κωνσταντοπούλου συμφώνησε και η μομφή κατατέθηκε και με την υπογραφή της. Την Πέμπτη η κ. Κωνσταντοπούλου κανονικά θα μιλούσε πρώτη, αλλά επικαλέστηκε προσωπικό λόγο και ζήτησε να μιλήσει στις 6 μ.μ., μετά τους αρχηγούς της Νίκης και των Σπαρτιατών που δέχτηκαν να της παραχωρήσουν τη σειρά τους. Εν τω μεταξύ είχε δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα, καθώς η διαδικασία είχε βγει εκτός. Μόνο που και στις 6 η κ. Κωνσταντοπούλου δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία.
Τους ένωσε όλους
«Τι είναι τώρα αυτό; διάλειμμα για διαφημίσεις;» έλεγε με εκνευρισμό βουλευτής στο καφενείο της Βουλής που περίμενε να έρθει η κ. Κωνσταντοπούλου για να αρχίσει η διαδικασία. Στο πηγαδάκι είχαν συγκεντρωθεί βουλευτές από όλα τα κόμματα, Οδυσσέας, Κωνστατινόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πνέοντας μένεα. «Μα είναι δυνατόν να μείνουν εκτός καταλόγου βουλευτές που ήθελαν να μιλήσουν και να καθυστερεί η διαδικασία για να κάνει το σόου της η Ζωή;» έλεγαν. Για να πάρουν την απάντηση από τον βουλευτή της Ν.Δ. Μίλτο Χρυσομάλλη: «Εσείς φταίτε που την είχατε κάνει πρόεδρο της Βουλής, τώρα το πληρώνουμε όλοι». Ο γαλάζιος βουλευτής σχολίαζε τη γενικότερη συμπεριφορά της κ. Κωνσταντοπούλου να παρεμβαίνει συνεχώς κάνοντας χρήση του προνομίου που της δίνει ο κανονισμός ως πρώην προέδρου της Βουλής. Για να πάρει και εκείνος την πληρωμένη απάντηση «ναι, αλλά τώρα εσείς την ξαναβάλατε στη Βουλή». Όταν με τα πολλά άρχισε να μιλά, συνάδελφός της ζήτησε να χαμηλώσει η ένταση στην τηλεόραση γιατί δεν άντεχε να την ακούει άλλο...
Υπηρέτες δύο αφεντάδων 1
Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» θυμίζει η κατάσταση στη Ν.Δ. με τον πόλεμο μεταξύ Μητσοτάκη και Μαρινάκη. Το θεατρικό περιγράφει τις περιπέτειες του υπηρέτη Τροφαλντίνο, που ανακαλύπτει ότι υπηρετώντας δύο αφέντες θα μπορούσε να αυξήσει τα εισοδήματά του και να εξασφαλίσει διπλά γεύματα, και υπηρετεί και τους δύο, ενώ προσπαθεί να το κρύψει και από τους δύο εργοδότες του. Σε δύσκολη θέση είναι ο Μάκης Βορίδης, που ήταν (και παραμένει;) δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και παράλληλα υπουργός Επικρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον κάρφωσε από το βήμα της Βουλής ο άλλοτε σύντροφός του στον ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είπε: «Καλά ο Μάκης, είναι φίλος του προέδρου, θα μπορούσε και να πάει στην κοινωνική εκδήλωση, οι άλλοι δύο υπουργοί τι γύρευαν εκεί;». Το πρόβλημα όμως το έχουν κι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι αφού μιλούσαν δημοσίως «για συνωμοσίες και συμφέροντα και άλλα περήφανα», μετά έπαιρναν τηλέφωνο τον πρόεδρο Βαγγέλη για να του εξηγήσουν ότι «είναι η κατάσταση τέτοια και δεν τα εννοούν και πολύ». Κάτι σαν το ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι.
Υπηρέτες δύο αφεντάδων 2
Δεν είναι, όμως, μόνο οι πολιτικοί. Πρόβλημα από τον πόλεμο έχουν και δημοσιογράφοι, επιφανείς του κλάδου, που μέχρι τώρα ήταν και με τους δύο. Ένιοι εξ αυτών ήταν στην περίφημη κοινωνική εκδήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη και λέγεται ότι στα μέσα τους έχει πόντους ο πρόεδρος. Αλλά έχουν τις καλύτερες των σχέσεων -με ροή πληροφόρησης και μεγάλες χρηματοδοτήσεις, π.χ. στην πανδημία- και από το Μαξίμου. Δύσκολη είναι και η θέση του Γιάννη Πρετεντέρη, τον οποίο δεν έχασε την ευκαιρία να καρφώσει ο Γιώργος Κύρτσος λέγοντας ότι «η περίπτωσή του μοιάζει με ανέκδοτο: Τι θα κάνει ο Πρετεντέρης; Θα παραιτηθεί από τη διευθυντική του θέση στον όμιλο για να υπερασπιστεί την όποια επαγγελματική αξιοπιστία ή θα συνεχίσει τις πολιτικές αναλύσεις με τη μορφή ευθυμογραφήματος υπέρ του “φιλελεύθερου Μητσοτάκη;”». Το ερώτημα, πάντως, αφορά και πολλούς ακόμη που μένει να φανεί αν διαθέτουν τις ικανότητες του συμπαθούς Τροφαλντίνο.