Live τώρα    
ΣΥΡΙΖΑ: / ΣΥΡΙΖΑ: "Έγκλημα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: / ΣΥΡΙΖΑ: "Έγκλημα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής"

Για "έγκλημα" και "ξεπούλημα" κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού, σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε χθες, ανέφερε ότι με την πραγματοποίηση της Γ.Σ. των μετόχων της ΕΤΕ ολοκληρώνεται το έγκλημα της παράδοσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας στο διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

Τα επιχειρήματα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί την όλη διαδικασία ως "έγκλημα":

- Γιατί η καταρρέουσα από εξαετίας οικονομία της χώρας χάνει ένα υπερπολύτιμο εργαλείο για την αναγκαία προσπάθεια σταθεροποίησης τώρα και για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας αύριο.

- Γιατί ξεπουλιέται σε βάρος του Δημοσίου και σε εξευτελιστική τιμή, σε βάρος δηλαδή του αβάσταχτα φορολογούμενου λαού που υποχρεώθηκε στη δήθεν διάσωση του τραπεζικού συστήματος με δισ. ευρώ, για να παραδοθεί όπως και οι Eurobank, Alpha και Πειραιώς στα ίδια συμφέροντα που προκάλεσαν και την παγκόσμια κρίση και την εσωτερική κατάρρευση.

- Γιατί ξεπουλιέται εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, που, από βασικοί μέτοχοι της ΕΤΕ πριν μερικά χρόνια, έχουν βρεθεί σήμερα σε δεινή θέση, και υφίστανται άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τα αποθεματικά τους.

- Γιατί κυβέρνηση, τρόικα και πιστωτές προσπαθούν να διαιωνίσουν τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας αποστερώντας την από κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης και απεξάρτησης.

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, την τρόικα και το χρηματιστικό κεφάλαιο ότι επιθυμούν τράπεζες που θα δουλεύουν αποκλειστικά για το ιδιωτικό συμφέρον των μετόχων τους και σύμφωνα με τις επιταγές των αγορών και των διεθνών κερδοσκόπων.

Οι τράπεζες για το συμφέρον όλων

Έτσι λοιπόν, "ως εργαζόμενοι, ως κοινωνία", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, απαιτούν τράπεζες που:

- Θα λειτουργούν με βάση τις ανάγκες μας, με διαφάνεια και στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον όλων.

- Θα τεθούν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, αφού εμείς πληρώσαμε πακτωλό χρημάτων, αλλά οι τραπεζίτες συνεχίζουν να τις διοικούν με βάση τα συμφέροντά τους.

- Θα σταματήσουν τις ανάλγητες επιθέσεις σε βάρος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και θα προχωρήσουν σε νέα "σεισάχθεια".

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: "Η κυβέρνηση έβαλε γενικό πωλητήριο σε όλο τον δημόσιο πλούτο. Ισχυρά συμφέροντα συγκεντρώνουν σε τιμές ευκαιρίας δημόσια αγαθά, στρατηγικές υποδομές και κομμάτια του παραγωγικού ιστού της χώρας. Η παράδοση των τραπεζών στα ίδια συμφέροντα είναι βασικό στοιχείο της ίδιας νεοφιλελεύθερης μνημονιακής στρατηγικής. Πρέπει να τους σταματήσουμε! Ένας δρόμος υπάρχει: Αυτός της αντίστασης και της ανατροπής.

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0