Σε εκκαθάριση φόρου ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης και ως εκ τούτου σε καταβολή φόρου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υποχρεώνονται από το επόμενο έτος οι Έλληνες φορολογούμενοι. Αυτό προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή από την κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά το 2014 θα εκκαθαριστούν αμέσως και σε όσες περιπτώσεις προκύψουν επιπλέον φόροι προς πληρωμή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να τους εξοφλήσουν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.
Ουσιαστικά, με τον «άμεσο προσδιορισμό του φόρου» εισάγεται και στην περίπτωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η διαδικασία που εφαρμόζεται ήδη κατά την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όπου ο φόρος βεβαιώνεται άμεσα με την υποβολή της δήλωσης και είναι απαιτητός από το Δημόσιο εντός πολύ πιο σύντομων προθεσμιών. Το νέο σύστημα αυτόματης εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και άμεσης βεβαίωσης των ποσών που οφείλουν οι φορολογούμενοι θα ισχύσει το 2014.
Ώς τώρα, η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος διενεργείται με μεγάλη καθυστέρηση, αρκετές εβδομάδες μετά την υποβολή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν στα μέσα Ιουνίου δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί! Οι αργοί ρυθμοί εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος εντάσσονται στο γενικότερο χάος που επικρατεί φέτος με την όλη διαδικασία υποβολής και επεξεργασίας των δηλώσεων. Οι καθυστερήσεις σε όλα τα στάδια της διαδικασίας (στην έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων, στην αποστολή κλειδαρίθμων σε όλους τους φορολογούμενους, στην αποστολή των στοιχείων για τους τόκους του 2012, στην έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων κ.λπ.) έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ με ευθύνη της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
ΘΑΝ. ΠΑΝ.