Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C18.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C17.8°C
0 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.0°C17.1°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C17.5°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 71%
Γιώργος Καββαθάς / Παραμένει «σε κινούμενη άμμο» η εστίαση μετά την πανδημία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Καββαθάς / Παραμένει «σε κινούμενη άμμο» η εστίαση μετά την πανδημία

Εργαζόμενος στην εστίαση
(EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ)

Η δραματική αύξηση του κόστους λειτουργίας κυρίως στην ενέργεια και ο ατελής τρόπος στήριξης στην πανδημία έχουν «στραγγαλίσει» την ελληνική εστίαση, που πλέον αναζητά ξανά λύσεις στην εκ περιτροπής λειτουργία κάποιες ημέρες της εβδομάδας, όπως περιέγραψε στο Open ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Σχολιάζοντας την τεράστια στροφή των καταναλωτών στην εστίαση προς το delivery αντί της επίσκεψής τους σε «παραδοσιακούς» χώρους εστίασης, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι το φαινόμενο «κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε και ξεπερνά το 1/3 των επιχειρήσεων σήμερα, ενώ σε αυτό έχει βοηθήσει και η ίδρυση σχετικών ψηφιακών πλατφορμών».

Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι τέτοιες εταιρείες παίρνουν ως 27%-30% του αντιτίμου που πληρώνουν οι καταναλωτές. «Δεν βγαίνει αυτή η επιχείρηση εστίασης», τόνισε ο κ. Καββαθάς. «Προσωρινά θεωρεί ότι έχει μία ρευστότητα, αλλά στην ουσία δημιουργεί προβλήματα στην βιωσιμότητά της. Σε μία επιχείρηση εστίασης με νόμιμη λειτουργία, σύμφωνα με τις δικές μας μελέτες το καθαρό κέρδος δεν ξεπερνά το 11%. Αν κάποιος δίνει για υπηρεσία που του παρέχεται το 15%, 20%, 25%, 30%, αυτό έρχεται να χτυπήσει την βιωσιμότητά του».

Ταυτόχρονα, υπάρχει «αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, την τελευταία διετία μεσοσταθμικά κατά 42%», ενώ οι επιχειρηματίες έχουν αυξήσει τις τιμές καταλόγου «μεσοσταθμικά κατά 12% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ», συμπιέζοντας δραματικά την ευχέρειά τους να παραμείνουν βιώσιμοι. «Αυτός είναι ο λόγος που έχουν μεγάλες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία, δεν μπορούν να πληρώσουν».

«Το ενοίκιο είναι πολύ μικρό κομμάτι δαπανών, σε σχέση με το ενεργειακό. Είτε μπει πελάτης είτε δεν μπει, θα έχεις θέρμανση/ψύξη, λειτουργία του παρασκευαστηρίου, προσωπικό. Μειώνοντας αυτά τα κόστη προσπαθείς να ισορροπήσεις», υπογράμμισε ο ίδιος για την επιστροφή του φαινομένου της εκ περιτροπής λειτουργίας επιχειρήσεων κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

«Ακόμη και μια επιχείρηση που παρέμεινε κλειστή με κρατική εντολή και την όποια επιδότηση ... είναι βέβαιο ότι τα πάγια εξοδά της, για το μικρότερο κατάστημα εστίασης, είναι από 1.500 ευρώ ως μερικές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Αυτά έχουν μείνει ως "βαρίδια" στις επιχειρήσεις». Με την λειτουργία σε αυτές τις συνθήκες «τζιράρεις λεφτά, αλλά δεν είναι δικά σου λεφτά. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ... κάνεις την απέλπιδα προσπάθεια, να περάσει η εβδομάδα, να περάσει ο μήνας ... είσαι σε κινούμενη άμμο».

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται από την αδυναμία των εργοδοτών του κλάδου να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδοχές, καθώς παραμένουν κενές περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, τόνισε εξάλλου ο κ. Καββαθάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL