Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.1°C34.6°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
32.1°C33.6°C
1 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
33.0°C33.0°C
3 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.7°C31.5°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
31.2°C31.9°C
2 BF 31%
Εκλογές 2023 / Όλη η αλήθεια για τους φόρους και την πρώτη κατοικία - Αμείλικτοι οι αριθμοί
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές 2023 / Όλη η αλήθεια για τους φόρους και την πρώτη κατοικία - Αμείλικτοι οι αριθμοί

Άνθρωπος στην πλατεία Συντάγματος
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Στην πλήρη αποδόμηση των προεκλογικών υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας προχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξηγώντας γιατί επί Κυριάκου Μητσοτάκη «έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών».

Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, μπορεί αυτό να μην φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς έγινε μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όταν το καλάθι του νοικοκυριού ή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχολιάζουν ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτό συνέβη γιατί οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ο έμμεσος φόρος παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίστοιχα, μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό μέρος αυτών των υπερεσόδων του Δημοσίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συντελεστεί με «όχημα» τους έμμεσους φόρους. Η ίδια η Κομισιόν στην Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών αναγνωρίζει πως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων (όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες) και παράλληλων εντατικών ελέγχων στην αγορά, ώστε να σπάσει η αλυσίδα τροφοδότησης της αισχροκέρδειας.

 • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δις
 • Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις
 • Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Πέρα από αυτά και σε αντίθεση με την γαλάζια προπαγάνδα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι έχει στο πρόγραμμά του μία σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες στα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη:

 • Αύξηση του αφορολογήτου για όλους (εκτός από μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) στις 10.000 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 383 εκατ. ευρώ
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φόρου που πλήττει οριζόντια επιχειρηματίες και επαγγελματίες, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ.

Από όλα αυτά η ΝΔ θέλει να προτάξει τη φορολογία των υπερκερδών εταιριών ενέργειας και διύλισης, κάτι που έγινε σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα, τα οποία μόνο για το 2022 ήταν 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιστρέψουν στο Δημόσιο και να γίνουν κοινωνική πολιτική. Να γίνει δηλαδή μία αντίστροφη αναδιανομή από αυτήν που έκανε 4 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Στο μεταξύ, από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτουν μερικά αμείλικτα δεδομένα με αφορμή και την νέα απόπειρα έξωσης αυτή τη φορά στα Άνω Πετράλωνα όπου επιχείρησαν να πετάξουν από το σπίτι της μητέρα και το ανάπηρο παιδί της μετά από πλειστηριασμό.

«Αυτή είναι μία εικόνα από το πολύ άμεσο μέλλον, μετά τις εκλογές, με κυβέρνηση της ΝΔ που κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και στο πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία δεν έχει τίποτε άλλο να πει πέρα απ' το ότι θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται αλαζονικά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των εκλογών ως «λευκή επιταγή» να εφαρμόσει το νέο πτωχευτικό που ψήφισε, με τον οποίον έχει αρθεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας» αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εξηγούν:

 • 700.000 ακίνητα βρίσκονται στα χέρια των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών τα τελευταία χρόνια
 • Το ιδιωτικό χρέος μόνο τα 4 τελευταία χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ έχει αυξηθεί κατά 40 δις. ευρώ, αγγίζοντας τα 400 δις!
 • Τα περιορισμένα μέτρα επιδοτήσεων της κυβέρνησης καλύπτουν οριακά ελάχιστους από τους δανειολήπτες
 • Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων εν μέσω πληθωριστικής κρίσης οδηγούν σε νέα γενιά κόκκινων δανείων από δανειολήπτες που μέχρι σήμερα κατάφερναν έστω και με δυσκολίες να ανταπεξέλθουν.

Μοναδικό ανάχωμα στη συσσώρευση ιδιωτικού χρέους και το τσουνάμι πλειστηριασμών και μαζικής εκποίησης της περιουσίας αδύναμων και μεσαίας τάξης (μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών) αποτελεί η ρεαλιστική και ολιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια. Συγκεκριμένα, προβλέπει:

Ως προς τα χρέη στο Δημόσιο:

 • Ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

Ως προς τα χρέη σε τράπεζες, δύο στάδια:

1. Εξωδικαστική ρύθμιση μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα με υποχρεωτικότητα για τον πιστωτή, τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και ως προς το αποτέλεσμα της παραγόμενης ρύθμισης. Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής, όποια πράξη αναγκαστική εκτέλεσης επιχειρηθεί να διενεργηθεί θα είναι άκυρη.

 • Εναλλακτική 1: (αφορά ήδη μεταβιβασθέντα στεγαστικά δάνεια που τα διαχειρίζονται εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων): Ρύθμιση της οφειλής με μεγάλη διαγραφή μέρους της (από 40% έως 60%) και σύντομη διάρκεια αποπληρωμής (από 5 έως 10 έτη). Δυνατότητα κρατικής επιδότησης των δόσεων (έως 50%) με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
 • Εναλλακτική 2: Ρύθμιση της οφειλής με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής (από 10 έως 35 έτη) και χαμηλές δόσεις (έως τα 3/10 του διαθέσιμου εισοδήματος, με σταθερό επιτόκιο 2%). Καταβάλλεται το 100% της αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου. Για ευάλωτες κατηγορίες οφειλετών, προβλέπεται επιδότηση της αποπληρωμής των δόσεων. Τα ισχύοντα όρια ευαλωτότητας διευρύνονται κατά 50%

2. Δικαστική προσφυγή

 • Για τον οφειλέτη, εάν δεν συμμετείχαν οι δανειστές στο εξωδικαστικό στάδιο, ή θεωρεί ότι εσφαλμένως απορρίφθηκε η αίτηση ρύθμισης στον εξωδικαστικό, ή κρίνει τη ρύθμιση ως μη βιώσιμη
 • Για τον πιστωτή, αν διαφωνεί με την απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη στον εξωδικαστικό, λόγω μη τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL