Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
7.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
7.0°C11.9°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
8.8°C12.1°C
1 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C11.4°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
3 °C
2.9°C7.3°C
0 BF 100%
Κτηνοτρόφοι / Χρεοκοπούν μεθοδικά τους Έλληνες παραγωγούς με ανεξέλεγκτες εισαγωγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κτηνοτρόφοι / Χρεοκοπούν μεθοδικά τους Έλληνες παραγωγούς με ανεξέλεγκτες εισαγωγές

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ολοκληρώνεται αυτή την πασχαλινή περίοδο το έγκλημα κατά της οικογενειακής επιχείρησης κτηνοτροφίας στην ελληνική περιφέρεια, με την απουσία ουσιαστικής στήριξης και την προώθησης της αθρόας εισαγωγής αμνοεριφίων, όπως εξήγησαν μιλώντας στον Ant1 από τη Νάξο ο κτηνοτρόφος Ηλίας Κύλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης.

«Για να "βγούμε" με την ακρίβεια που υπάρχει τα τελευταία 1,5-2 χρόνια, τα αμνοερίφια πρέπει να φύγουν από εμάς τους παραγωγούς με τιμή 9 ευρώ το κιλό, έναντι 7,5 ευρώ πέρυσι», είπε ο κ. Κύλης. «Τα κόστη δεν πλησιάζονται, είναι πανάκριβα, οι ζωοτροφές έχουν πάει 70%-80% πάνω σε σχέση με πέρυσι, τα λιπάσματα, τα πετρέλαια, τα ρεύματα. Ζητάμε τα 9 ευρώ όχι για να "κονομήσουμε" και να βάλουμε στην τσέπη μας, αλλά μήπως ξεχρεωθούμε, να επιβιώσουμε. Έχουμε τα διπλά έξοδα ... δεν "βγαίνει" καθόλου ... δεν έχει βοηθήσει η Πολιτεία όπως έπρεπε την κτηνοτροφία ... τα αγοράζουμε όλα πανάκριβα και τα πουλάμε όλα τσάμπα, τα κρέατά μας, τα γάλατα».

Ο κ. Καπούνης διευκρίνισε ότι στην αρχική τιμή των 9 ευρώ που ζητά ο παραγωγός, «προστίθεται 1 ευρώ στο σφαγείο και ακόμη 0,5 ευρώ μεταφορικά μέχρι να φτάσει στην Αθήνα ... στο κρεοπωλείο θα πωλείται 11,5-12 ευρώ. Το κατσίκι της Νάξου πέρυσι είχε 12-13 ευρώ».

Περιέγραψε επίσης την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν ο κ. Κύλης και ο αδερφός του, που ενώ έχουν 500-600 αιγοπρόβατα, τα έχουν πρακτικά εγκαταλείψει και «έχουν πιάσει πλέον την οικοδομή, βγαίνουν για μεροκάματο».

Η αιτία κατά τον ίδιο είναι σαφής: «Αν πάμε στα σύνορα, οι πύλες είναι ανοιχτές, μπαίνουν όλα, είτε με "ζωοτροφάδικα" είτε με ψυγεία. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος».

Η απουσία ελέγχου φαίνεται ότι προκαλεί την μείωση τιμών που θέλει προεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ασχέτως αν εξοντώνει την ελληνική κτηνοτροφία και την ύπαιθρο. Αυτό έγινε σαφές από τις δηλώσεις που έκανε στο Open ο πρόεδρος της Βαρβάκειου Ανδρέας Νιώτης.

Περιέγραψε μία σειρά από τιμές πολύ διαφορετικές από αυτές των κτηνοτρόφων, αλλά δεν ανέφερε σε καμία στιγμή την προέλευση αυτών των κρεάτων. Έτσι, μίλησε για τιμές ανά κιλό της τάξης των 7-9 ευρώ για αρνί και κατσίκι 7-9 ευρώ.

Από την άλλη, οι καταναλωτές φαίνεται ότι συνεχίζουν να αναζητούν ελληνικά αμνοερίφια και όχι αυτά που τιμολογούνται σήμερα τόσο χαμηλά. Ο κ. Νιώτης απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τις τιμές τις ημέρες πριν το Πάσχα. «Οι έμποροι δεν ξέρουν ακόμα πόσο θα αγοράσουν τα σφάγια», όπως σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL