Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Γιάννης Στουρνάρας / Νέο «χαστούκι» για τα σενάρια ισχυρής ανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Στουρνάρας / Νέο «χαστούκι» για τα σενάρια ισχυρής ανάπτυξης

Γιάννης Στουρνάρας
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ταφόπλακα σε κάθε αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ισχυρή ανάπτυξη το 2022 και ταυτόχρονα σε κάθε υπόσχεση αύξησης εισοδημάτων για τα νοικοκυριά αποτελούν όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη. Δημοσιεύτηκε επίσης η Έκθεση του Διοικητή για το 2021.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας υποβαθμίζονται σημαντικά, λόγω και των δυσμενών εξελίξεων διεθνώς μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

  • ανάπτυξη 3,8% που μπορεί να υποχωρήσει και στο 2,8%, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 4,8%
  • επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 5,2% ή ακόμη και στο 7%
  • πρωτογενές έλλειμμα και το 2022, το οποίο αναμένεται απλώς να μειωθεί, με βάση τις εισπράξεις από φόρους και το τέλος των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας 

Η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ειδικά απέναντι στο κατακόρυφο άλμα του κόστους στην ενέργεια δεν δηλώνεται ως πρόταγμα, αλλά ως πιθανότητα. Συγκεκριμένα, βασίζεται στο να βρεθεί «της κατάλληλης ισορροπίας» ανάμεσα στην μείωση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού από την μία και στην προστασία της δημοσιονομικής σταθερότητας από την άλλη. «Τα μέτρα στήριξης το 2022 πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο», κατά τον κ. Στουρνάρα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε την ίδια ώρα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα μας παραμένουν πολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου (12,8% του συνόλου, δηλαδή εξαπλάσια σε σχέση με το 2,1% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ). Τα στοιχεία δείχνουν ότι αναμένεται αύξησή τους το επόμενο διάστημα, καθώς οι υπόχρεοι θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL