Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Κατώτατος μισθός / Προετοιμάζουν πάγωμα ενώ είχαν υποσχεθεί αύξηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατώτατος μισθός / Προετοιμάζουν πάγωμα ενώ είχαν υποσχεθεί αύξηση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Παγωμένο επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον κατώτατο μισθό για μία τριετία. Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, με το υπουργείο Εργασίας να δίνει στη δημοσιότητα τα υπομνήματα των φορέων, οι οποίοι παρέχουν τις προτάσεις τους, με τους εργοδοτικούς φορείς να τάσσονται υπέρ της παραμονής του στα ίδια επίπεδα.

Εκ μέρους των εργοδοτών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είναι κοντά στις απόψεις Χατζηδάκη, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή της να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Υπέρ της αύξησης τάσσεται η ΓΣΕΕ. Μάλιστα, σε ένα σημείο στην ανάλυσή της αναφέρει ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την Ε.Ε. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος - μέλος το οποίο υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το επίπεδο του 2010 (-9,45%), όταν στα υπόλοιπα κράτη - μέλη υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση. Παρατηρείται επίσης ότι η Ελλάδα, με λιγότερα από 4,5 ευρώ ίδιας αγοραστικής δύναμης, έχει πλέον χαμηλότερη πραγματική αγοραστική δύναμη από ορισμένα κράτη - μέλη της ανατολικής Ευρώπης, καθώς το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Ακόμη, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% το 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ), παραμένει κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας, αφού αντιστοιχεί στο 48,2% του διάμεσου μισθού. Και μάλιστα την ώρα που, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε απανωτές αυξήσεις.

Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφορικά με την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πρέπει να γίνει βάσει ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος. Για το 2021 η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ, κάτι το οποίο πρότεινε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, δεσμευόμενος να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο μόλις το κόμμα του επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ωφέλεια για την οικονομία

Επίσης, όπως αναφέρει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μια αύξηση θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό σήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τονώνοντας τόσο τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων όσο και το οικονομικό κλίμα γενικότερα (με διάφορα ευεργετήματα στον πληθωρισμό, στην εσωτερική ζήτηση, στις μισθολογικές ανισότητες κ.α.), ενώ δεν θα επηρεάσει δυσανάλογα το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων τόσο εν γένει όσο και σε συγκεκριμένους κλάδους και είδη επιχειρήσεων (για παράδειγμα, η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι η προηγούμενη αύξηση, κατά περίπου 11%, το 2019 δεν επηρέασε καθόλου την απασχόληση στον κλάδο του λιανεμπορίου).

Επικρατέστερο σενάριο

Αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Ιουλίου του 2022 και να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέψουν οι οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, από την 1η Αυγούστου του 2022. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο κατώτατος μισθός θα έχει μείνει στο ίδιο επίπεδο για μία τριετία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν προεκλογικά πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της ανάπτυξης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL