Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C27.8°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C27.3°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.0°C22.0°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C29.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
2 BF 50%
Κομισιόν / Έκκληση να μην αρθούν απότομα τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Έκκληση να μην αρθούν απότομα τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Την ανάγκη συνέχισης των μέτρων στήριξης της απασχόλησης υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεών της που δημοσιεύτηκαν χθες.

«Η τρέχουσα πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στη ρευστότητα και στα εισοδήματα θα συνεχίσει να απορροφάται από την πολιτική υποστήριξης. Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης των θέσεων εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν τη διευκόλυνση της επιστροφής των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί στην τακτική απασχόληση και να συμβάλουν στη διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε 16,3% το 2021, αμετάβλητο από το 2020» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προβλέπεται να ανακάμψει πιο αργά και να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας μέχρι το 16,1%, όχι νωρίτερα από το 2022. «Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό με τον οποίο θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα στήριξης της εργασίας» επισημαίνουν.

Κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η Ελλάδα

Όσον αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2020 τελικά έκλεισε με ύφεση 8,2%, τοποθετώντας τη χώρα στη δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες απώλειες μετά την Ισπανία (10,8%). Για το 2021 η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 4,1% (ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις για 3,5%), ωστόσο και πάλι παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (4,3%). Το 2022 η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 6%, ένα ποσοστό χωρίς το οποίο δεν θα είναι δυνατό ούτε το 2022 να ισοσκελίσει τις απώλειες των δύο πανδημικών χρονιών και να επανέλθει η οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα.

Όπως σχολίασε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, η πρόβλεψη της Επιτροπής για την ελληνική ανάκαμψη είναι ελαφρώς «χαμηλότερη» από αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι Βρυξέλλες δίνουν «μεγαλύτερη σημασία στον αντίκτυπο της αυστηρότητας των μέτρων περιορισμού» που επιβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, έκανε λόγο για «καλή προοπτική», υπενθυμίζοντας ότι η γενική ρήτρα διαφυγής ισχύει και για τους στόχους του προγράμματος εποπτείας και τονίζοντας ότι είναι μια περίοδος «πολύ σημαντικών διεργασιών» προκειμένου η Ελλάδα να δώσει «νέα ώθηση στην ανάπτυξη».

Χρέος και έλλειμμα στα ύψη

Παρά την αισιοδοξία που αποπνέει στις Βρυξέλλες η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η πολυαναμενόμενη έναρξη της εφαρμογής του ταμείου ανάκαμψης ήδη από το καλοκαίρι, η πραγματικότητα είναι ότι το συνολικό δημόσιο χρέος και έλλειμμα στην Ε.Ε. αναμένεται να φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Το γεγονός αυτό θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να επαναφέρει στο προσκήνιο το ερώτημα τι θα γίνει με το συσσωρευμένο αυτό χρέος κι αν θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση.

Συγκεκριμένα, το συνολικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στο 7,5% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. φέτος και στο 8% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.  Όλα τα κράτη - μέλη, εκτός από τη Δανία και το Λουξεμβούργο, προβλέπεται να διατρέξουν έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ το 2021.

Ωστόσο, μέχρι το 2022 το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να μειωθεί κατά το ήμισυ, έως και κάτω από το 4%, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη.

Στην Ευρωζώνη ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 102% φέτος και να πέσει ελαφρά, στο 101%, το 2022, ενώ για την Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 94% και 93%.

Όσον αφορά την «πρωταθλήτρια» της Ε.Ε. στο χρέος Ελλάδα, αναμένεται να φτάσει φέτος κοντά στο 209% (από 205,6% το 2020) πριν ξεκινήσει να μειώνεται στο 201,5% το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, «το έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κόστος των μέτρων που υιοθετήθηκαν για τον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης (6,3% του ΑΕΠ) και στον αντίκτυπο της πανδημίας στην κατάσταση των εσόδων». Το 2021 αναμένεται το έλλειμμα να παραμείνει μεγάλο (10,0% του ΑΕΠ), για να πέσει στο 3,2% το 2022.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL