Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Κυβέρνηση / Βάζει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Βάζει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Ακίνητα Αθήνα
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Οριστική ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας βάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ν/σ, χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται με απώλεια ακόμη και της πρώτης τους κατοικίας, καθώς η πτώχευση συνοδεύεται από την πλήρη διαγραφή όλων των οφειλών και ταυτόχρονα την απώλεια της περιουσίας.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται η απόκτηση της πρώτης κατοικίας από έναν ειδικό ιδιωτικό φορέα, ο οποίος αγοράζει το σπίτι και υποχρεούται να το μισθώνει πίσω στον πρώην ιδιοκτήτη.

Η δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι να γίνουν οι πολίτες ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε ένα fund.

Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο!

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κάθε εισόδημα που έχει ένας πολίτης και υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611 ευρώ) θα κατάσχεται και θα χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή και μισθοί και συντάξεις που μέχρι τώρα ήταν ακατάσχετες.

Έντονη ήταν η αντίδραση των τομεαρχών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Έφης Αχτσιόγλου, Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Αλέξη Χαρίτση, καθώς τονίζουν ότι οι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των πιστωτών τους.

Κάνουν επίσης λόγο για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των τραπεζών.

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

Οριστική ταφόπλακα στην προστασία της α’ κατοικίας των νοικοκυριών με τις κατ’ ευφημισμό ρυθμίσεις περί δήθεν δεύτερης ευκαιρίας και κατάσχεση μέρους των μισθών και συντάξεων των οφειλετών, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Με ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των τραπεζών, η κυβέρνηση της ΝΔ καθιερώνει για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα την πτώχευση και των ιδιωτών, εκτός από τους εμπόρους όπως ίσχυε παγίως από την σύσταση του ελληνικού κράτους, επιδιώκοντας μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς και οδηγώντας σε ακραία φτωχοποίηση τα νοικοκυριά.

Το μέλλον που επιφυλάσσει στους οφειλέτες-νοικοκυριά που θα πτωχεύουν είναι εφιαλτικό, αφού θα εκποιείται το σύνολο της περιουσίας τους.

Για τους ευάλωτους καμία προστασία δεν υπάρχει, αφού η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund). Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο!

Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν δίνει καμία δεύτερη ευκαιρία αλλά, μάλιστα, προβλέπει ότι κάθε εισόδημα που έχει ένας πολίτης και υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611€) θα κατάσχεται και θα χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή και μισθοί και συντάξεις που μέχρι τώρα ήταν ακατάσχετες.

Με το νομοσχέδιο αυτό οι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των πιστωτών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL