Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C23.3°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.6°C19.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.0°C24.4°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.0°C
1 BF 71%
Με το βλέμμα στην επόμενη δεκαετία και με πρωταγωνιστή την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το βλέμμα στην επόμενη δεκαετία και με πρωταγωνιστή την κοινωνία

"Η προοδευτική απάντηση στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Τομέας Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Ν. Παππάς: Δημόσια παρέμβαση

Στο καλωσόρισμά του ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, τόνισε ότι για την υλοποίηση της Agenda 2030 «απαιτείται μια ισχυρή δημόσια παρέμβαση, η οποία -με την αξιοποίηση πόρων και με σχεδιασμένες πολιτικές- θα συντονίσει και θα κατευθύνει τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής προς την επίτευξη των στόχων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αναπτυξιακή της στρατηγική, η οποία ενσωμάτωσε τους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, αλλά δυστυχώς το εν λόγω σχέδιο μπήκε στο συρτάρι από τη Ν.Δ.».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «οι στόχοι μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την πρόνοια των προοδευτικών πολιτικών».

Κατά την τοποθέτησή της, η πρώην υπουργός και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε στους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, η καλή υγεία και η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η καινοτομία και οι βιώσιμες πόλεις, η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη, η δράση για το κλίμα κ.ά.

Επεσήμανε ότι «η Agenda 2030 είναι, πολιτικά, μία ενωτική ατζέντα δράσης που προάγει την ευημερία για όλους σε μία βιώσιμη Ελλάδα» προσθέτοντας αργότερα πως «το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μπορεί να κερδηθεί από αποφασισμένους προοδευτικούς πολίτες».

Π. Κόκκαλης: Ανάγκη για πράσινη μετάβαση

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σημειώνοντας πως «στόχος μας είναι η εξασφάλιση μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινης μετάβασης».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη ευθυγράμμισης των στρατηγικών της Ε.Ε. με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, «ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών μέσω της ενδυνάμωσης της δημοκρατίας σε θεσμικό επίπεδο και της εφαρμογής ενός πιο αλληλέγγυου και βιώσιμου μοντέλου συνύπαρξης και συνεργασίας».

Από την πλευρά του το επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Λεωνίδας Βατικιώτης είπε ότι «οι Στόχοι του ΟΗΕ αποτελούν σημείο αφετηρίας για να διερευνηθεί και να συμφωνηθεί μια συνεκτική πολιτική που παίρνει υπόψη όχι μόνο την οικονομική μεγέθυνση, αλλά και την περιβαλλοντική ισορροπία και την κοινωνική ευημερία».

Πρόκληση η αστική βιώσιμη ανάπτυξη

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου παρουσίασε τη σύγχρονη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως χαρακτήρισε την αστική βιώσιμη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι «η λέξη ‘ανάπτυξη’ στους δήμους ήταν πάντα συνυφασμένη με την οικονομική ευημερία, τις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις, τα τεράστια έργα ανάπλασης και τις ακριβές υποδομές, χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη σε κανένα επίπεδο και κανέναν τομέα.

Σήμερα ‘αστική ανάπτυξη’ δεν σημαίνει μόνο αυτά. Η ανάπτυξη πρέπει να εξετάζει πάντα το ‘πώς’, το ‘πόσο’, το ‘γιατί’ και το ‘πότε’ υλοποιούμε οτιδήποτε στις πόλεις. Κυρίως να βλέπει μακριά και με γνώμονα τις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές".

Έξυπνη οικονομία

Η καθηγήτρια Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη μίλησε για την ύπαρξη πληθώρας επιστημονικών λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για τη μετάβαση σε μια αποκεντρωμένη, «έξυπνη» (smartly specialized) και βιώσιμη οικονομία.

Η πρόεδρος του CSR Hellas Μαρία Αλεξίου αναφέρθηκε στην υιοθέτηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL