Live τώρα    
Μόνο με εισαγωγή ενέργειας έχουμε επάρκεια ισχύος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνο με εισαγωγή ενέργειας έχουμε επάρκεια ισχύος

Την εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό της επάρκειας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής από τη συμβολή των διασυνδέσεων (εισαγωγές) κατά την επόμενη δεκαετία διαπιστώνει η μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης του Διαχειριστή, για την περίοδο 2017-2027, εφόσον είναι εφικτές εισαγωγές ενέργειας στα επίπεδα των περασμένων ετών, φαίνεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σύστημα θα μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς στις απαιτήσεις της ζήτησης. Αντίθετα, αναφέρεται, σε συνθήκες αυτόνομης λειτουργίας (χωρίς διασυνδέσεις), η αξιοπιστία του συστήματος κρίνεται ανεπαρκής στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη διετία 2020-2021, κίνδυνο για την επάρκεια του συστήματος δημιουργεί η ταυτόχρονη απόσυρση των μονάδων των σταθμών (ΑΗΣ) Καρδιάς και Αμυνταίου (τέλος 2019 έως αρχές 2020), ιδίως υπό δυσμενείς συνθήκες (ξηρό υδραυλικό έτος), παρά τη συμβολή των διασυνδέσεων.

Η αναμενόμενη ένταξη της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5, στις αρχές του 2022, φαίνεται ότι αντισταθμίζει την απώλεια των ανωτέρω μονάδων. Η ικανοποίηση της ζήτησης θα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές, καθώς η αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε συνθήκες αυτονομίας κρίνεται ακόμα ανεπαρκής, ιδίως υπό δυσμενείς συνθήκες. Όπως αναφέρεται, τυχόν καθυστέρηση στην ένταξη της νέας μονάδας θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην επάρκεια του συστήματος, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος μη επαρκούς κάλυψης της ζήτησης θα παραμένει και μετά τη διετία 2020-2021 μέχρι την ένταξή της.

Σημειώνεται επίσης ότι η ανάληψη της συνολικής ζήτησης της Κρήτης (αρχές 2025) και η απόσυρση της μονάδας Μεγαλόπολη 3 (τέλος 2025) αναμένεται να καταστήσουν το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής πλήρως εξαρτημένο από τις διασυνδέσεις.

Αναφέρεται επίσης ότι μέχρι το 2027 θα αποσυρθούν επτά λιγντικές μονάδες της ΔΕΗ: Αμύνταιο 1 και 2, Καρδιά 1, 2, 3, 4 και Μεγαλόπολη 3, συνολικής ισχύος 1.903 μεγαβάτ, ενώ υλοποιούνται και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις μονάδες 1-5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0