Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή στρατηγικών συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τις πιθανές εναλλακτικές αξιοποίησης της συμμετοχής του σε ποσοστό 17% στη ΔΕΗ δημοσίευσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ.
Με δεδομένα τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην εξεύρεση συμβούλου για την παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Την προετοιμασία και παρουσίαση συνοπτικής επισκόπησης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, που θα περιλαμβάνει μια γενική θεώρηση των δομικών χαρακτηριστικών της αγοράς στην παραγωγή και την παροχή ενέργειας, της ιδιοκτησίας και λειτουργίας των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, στοιχείων προσφοράς και ζήτησης, εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών κ.τ.λ.
- Την επανεξέταση, ανάλυση, αξιολόγηση και παρουσίαση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΗ, του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της τρέχουσας κατάστασης, δεδομένων των αλλαγών στις οποίες υποβάλλεται η αγορά, και των προκλήσεων (στοιχεία για οικονομικές και λειτουργικές προοπτικές που περιλαμβάνουν την οικονομική κατάσταση, τη θέση στην αγορά, τη διοικητική δομή, τα επενδυτικά σχέδια, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες κ.τ.λ., καθώς και τις πρόσφατες ρυθμιστικές αλλαγές και της αγοράς στην Ελλάδα, όπως τα ΝΟΜΕ, η μετάβαση στο target model κ.λπ., αλλά και τις όποιες υποθέσεις και τον αντίκτυπό τους υπάρχουν έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν).
- Την παροχή στρατηγικών συμβουλών σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, θέματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προκλήσεων και εν αναμονή ενεργειών για την υλοποίηση σε εξέλιξη αλλαγών που επιδρούν στην κατάσταση της ΔΕΗ, περιλαμβανομένων αναφορών προόδου, προσδιορισμού κρίσιμων στρατηγικών αποφάσεων, εκτίμησης επιπτώσεων στην επιχειρηματική θέση της εταιρείας, σύστασης της ενδεδειγμένης πορείας δράσης για το ΤΑΙΠΕΔ κ.τ.λ.
- Την πρόταση των βέλτιστων εναλλακτικών για την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΗ και σύσταση για την κατάλληλη δομή της συναλλαγής κ.τ.λ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο σύμβουλος που θα επιλεγεί αναμένεται εντός τριμήνου να παράσχει τις υπηρεσίες του, ενώ μπορεί να χρειαστεί να επικαιροποιήσει την έκθεσή του σε περίοδο έξι μηνών από την υποβολή της αρχικής του έκθεσης. Η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου.