Live τώρα    
Κατά της μεθοδολογίας υπολογισμού της τιμής, και όχι των αποφάσεων του ΥΠΕΝ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατά της μεθοδολογίας υπολογισμού της τιμής, και όχι των αποφάσεων του ΥΠΕΝ

Στη μεθοδολογία προσδιορισμού της κατώτατης τιμής (εκκίνησης) προσφοράς των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της διενέργειας σχετικών δημοπρασιών (των λεγόμενων ΝΟΜΕ), επικεντρώνεται η νομική προσφυγή της ΔΕΗ.

Όπως διευκρίνιζαν χθες πηγές της επιχείρησης, η προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αφορά συνολικά στον μηχανισμό των δημοπρασιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή) αποτελούν ένα μεταβατικό μέτρο για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ σε ποσοστό μικρότερο του 50% έως και το 2019, στο πλαίσιο της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης και ως εναλλακτική επιλογή, έναντι των βίαιων ιδιωτικοποιήσεων (“μικρή ΔΕΗ”) που προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για το άνοιγμα της αγοράς προς τους ιδιώτες προμηθευτές.

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση αναφέρεται στο σκέλος της μεθοδολογίας υπολογισμού στην οποία βασίστηκε ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή (σ.σ.: προσδιορίστηκε σε 37,37 ευρώ) και ως εκ τούτου επιζήμια για τη ΔΕΗ, η οποία προχώρησε για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της -όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει το προηγούμενο διάστημα η διοίκησή της- σε αυτή την κίνηση. Στην ουσία αμφισβητούνται τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό και οδήγησαν στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης τιμής εκκίνησης και όχι συνολικά οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ για τον μηχανισμό των δημοπρασιών.

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα χθες η ΔΕΗ, άσκησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 14.11.2016 αίτηση ακυρώσεως κατά των διοικητικών πράξεων, μέσω των οποίων εξειδικεύτηκε ο μηχανισμός πώλησης από την επιχείρηση, δυνάμει δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση μέσω του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και με ρυθμιστικά καθοριζόμενη τιμή εκκίνησης, προς Επιλέξιμους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θεσπίστηκε με τον Νόμο 4389/2016.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ προσέβαλε τις σχετικές αποφάσεις περί μεθοδολογίας προσδιορισμού κατώτατης τιμής προσφοράς δημοπρατούμενων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και της εξ αυτής προκύπτουσας τιμής για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του μηχανισμού, περί Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας και περί ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω των δημοπρασιών πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0