Live τώρα    
Οι προκλήσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και η ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι προκλήσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και η ΔΕΗ

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, όπως διαμορφώνεται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ από τη θεσμοθέτηση μηχανισμών για την επιβεβλημένη μείωση του μεριδίου της, την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισπραξιμότητας και τους σχεδιασμούς ανάπτυξης μέσω συμπράξεων / συνεργασιών, συζητήθηκαν στο πλαίσιο του ελληνορωσικού ενεργειακού φόρουμ.

O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Σ. Γούτσος, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στη μετάβαση προς το target model, που πρέπει να είναι απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και υπερφορολόγηση, να υπάρχει διαφάνεια και λιγότερη ρυθμιστική αβεβαιότητα. Εξήγησε ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως την τεράστια διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται σε περίπου 19.000 μεγαβάτ όταν η μέση ζήτηση ανέρχεται σε 6.500 - 7.000 μεγαβάτ.

Ζήτησε ομαλότητα στην απώλεια του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, να προέρχεται από όλες τις κατηγορίες πελατών, όχι μόνο από τα κερδοφόρα τμήματα, καθώς σχεδόν μόνο 50% του συνόλου των πελατών της επιχείρησης αφορά στην ουσία τον ανταγωνισμό.

Μίλησε για τις επιβαρύνσεις της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι το κόστος από τις υψηλές τιμές παραγωγής από φωτοβολταϊκά “πέφτει” στην επιχείρηση (292 ευρώ / μεγαβατώρα από 12.000 παραγωγούς) και μέσω ΕΤΜΕΑΡ την επιβαρύνει με: 35 εκατ. το 2016, 180 εκατ. το 2017 και 190 εκατ. το 2018, ενώ με τον νόμο του καλοκαιριού προστίθενται από το 2017 άλλα 50 εκατ.

Αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις από τα λεγόμενα ΑΔΙ, για τους ιδιώτες παραγωγούς με φυσικό αέριο, με επιβαρύνσεις για τη ΔΕΗ στα 48 εκατ. το 2016 και στα 54 εκατ. το 2017.

Ως προς τις δημοπρασίες - ΝΟΜΕ έκανε λόγο για δυνατότητες κερδοσκοπίας από τη δυνατότητα εξαγωγών με την απόκτηση φθηνής ενέργειας, αλλά και για απώλειες από τις χαμηλές τιμές.

Τόνισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της εισπραξιμότητας, σημειώνοντας πάντως ότι συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση, με το πρόγραμμα ευνοϊκών ρυθμίσεων που επεκτάθηκε έως το τέλος του έτους -8.000 πελάτες προσέρχονται καθημερινά στα καταστήματα της ΔΕΗ- και τη μείωση 15% στο ρεύμα για τους συνεπείς καταναλωτές. Λύση στο πρόβλημα, πρόσθεσε, θα δώσει η δυνατότητα να συνεχιστεί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ και να συνεισφέρει στην πραγματική οικονομία.

Επισήμανε ότι σήμερα τα χρέη προς εργολάβους ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ, όμως από την άλλη υπάρχουν πολλές οφειλές προς τη ΔΕΗ: πάνω από 250 εκατ. χρωστά το κράτος, οι ΥΚΩ για την περίοδο 2012-2015 ανέρχονται σε 600 εκατ., ενώ η ΛΑΡΚΟ χρωστά 250 εκατ., που αυξάνονται κατά 5 εκατ. κάθε μήνα.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλος, αφού αναφέρθηκε στους στόχους της ενεργειακής πολιτικής για την ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού, την εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τη δημιουργία αγορών, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, απάντησε στον Σ. Γούτσο ότι συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες ηλεκτροπαραγωγούς, με πρώτη τη ΔΕΗ, το πώς ανταγωνίζονται.

Εξήγησε τη σκοπιμότητα του μηχανισμού των ΝΟΜΕ, στο πλαίσιο της πρότασης του ΥΠΕΝ για να μην πωληθούν εγκαταστάσεις της ΔΕΗ “ίσως απλοϊκό αλλά ξεκάθαρο πλαίσιο”, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα πάνε καλύτερα οι επόμενες δημοπρασίες.

Αμφισβήτησε τα περί επιβάρυνσης ΔΕΗ λόγω ΑΠΕ αναφέροντας ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα αποτυπώνεται σε μείωση της οριακής τιμής συστήματος, δηλαδή της τιμής για την αγορά ρεύματος από τους προμηθευτές, όφελος που πρέπει να καλύψει και την παραγωγή από ΑΠΕ. Για ΕΤΜΕΑΡ-ΥΚΩ ανέφερε ότι υπάρχουν κανόνες και οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους προχωρώντας στις εκκαθαρίσεις για την απόδοση των χρημάτων που πρέπει στη ΔΕΗ.

Από πλευράς ΡΑΕ η Ν. Καρακατσάνη, μέλος της ολομέλειας, σημείωσε ότι παρακολουθούνται οι κινήσεις των προμηθευτών και αναμένεται να περάσουν τα οφέλη που προκύπτουν από τις δημοπρασίες - ΝΟΜΕ στους καταναλωτές.

Στην εισαγωγή των “έξυπνων δικτύων” αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου, που με σύμμαχο την τεχνολογία οι εταιρείες διανομής μετατρέπονται σταδιακά σε διαχειριστές συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από διαχειριστές δικτύων διανομής. Όπως είπε, πάμε σε ένα νέο πολυσύνθετο αμφίδρομο μοντέλο με ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά, με αμφίδρομη επικοινωνία και ροή μεγάλου όγκου πληροφοριών.

Ανακοίνωσε δε ότι αύριο, 4.11, αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές για το πιλοτικό έργο της εγκατάστασης περίπου 200.000 έξυπνων μετρητών και πολύ σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0