Δικαίωση του εναλλακτικού σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ, που εξελίσσεται σε πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχους σχεδιασμούς, αλλά και σημαντική πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση, χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΝ Π. Σκουρλέτης το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 24% του Διαχειριστή με την πρόκριση της υψηλότερης προσφοράς από την κινεζική State Grid, ύψους 320 εκατ. ευρώ.
Όπως επισήμανε “η εξέλιξη της διαδικασίας δικαιώνει την επιλογή μας για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλοποιήσιμο και προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών”.
Είναι, επίσης, μια σημαντική πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση, σημείωσε, καθώς επέμεινε στη σημασία του δημόσιου ελέγχου επί των δικτύων και διαπραγματεύτηκε επίμονα γι’ αυτή τη θέση της. Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα το συγκεκριμένο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ αποτελεί σημείο αναφοράς και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επιδιώκουν παρεμβάσεις στη διαχείριση των δικτύων τους.
Χαρακτήρισε το τελικό αποτέλεσμα προϊόν συλλογικής δουλειάς, εμπεριστατωμένης και εξαντλητικής προσπάθειας των στελεχών του υπουργείου.
Αιχμές άφησε για εκείνους που πριν ακόμη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία “χαμογελούσαν και προεξοφλούσαν την αποτυχία της”. Υπενθύμισε ότι με το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού και λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ ακυρώθηκε παράλληλα ο μνημονιακός νόμος που προέβλεπε την πώληση του 66% κι επισήμανε ότι, αν και δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προκειμένου η πρότασή μας να αποτύχει, ώστε να οδηγηθούμε στην πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο “η σημερινή εξέλιξη καταδεικνύει τη δική τους αποτυχία”.
Είμαι πεπεισμένος, κατέληξε, ότι ο ΑΔΜΗΕ θα αντιμετωπίσει ενδυναμωμένος τις προκλήσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα κρίσιμα χρόνια που έρχονται.