Live τώρα    
Με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Μάιο / Ακυρώνονται τα σχέδια για "μικρή ΔΕΗ" - πώληση του 66% των δικτύων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Μάιο / Ακυρώνονται τα σχέδια για "μικρή ΔΕΗ" - πώληση του 66% των δικτύων

Δύο μνημονιακούς νόμους, για τη λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ" και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες, ακυρώνει επί της ουσίας η χθεσινή συμφωνία πάνω στην ελληνική πρόταση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη λειτουργία του μεταβατικού μηχανισμού των δημοπρασιών ισχύος (τύπου NOME) για το "άνοιγμα" της αγοράς ηλεκτρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ, Π. Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των πιστωτών, εγκρίθηκε το σχέδιο του Δεκεμβρίου για τον ΑΔΜΗΕ, επιλογή που εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης και της ιδιοκτησίας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Με νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου τοποθετείται εντός του Μαΐου, καταργείται το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει ότι το 51% του Διαχειριστή θα περιέλθει στον έλεγχο του Δημοσίου και το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές (τουλάχιστον 20% σε στρατηγικό επενδυτή και το υπόλοιπο ποσοστό σε θεσμικούς επενδυτές μέσω χρηματιστηρίου), ενώ στο σχετικό νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται και τα ζητήματα της αποζημίωσης της ΔΕΗ.

Έπεται τον Ιούνιο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ποσοστό που θα διατεθεί σε ιδιώτες, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να καταρτιστεί σχετική έκθεση προόδου αποτυπώνοντας την εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016.

Παράλληλα χθες υπήρξε συμφωνία και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δημοπρασιών (τύπου NOME), θέτοντας έτσι στο περιθώριο τα σχέδια περί "μικρής ΔΕΗ". Πρόκειται για μεταβατικό μηχανισμό έως το 2020, ενόψει δηλαδή του "ανοίγματος" της αγοράς ηλεκτρισμού, που θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων ΔΕΗ - ιδιωτών.

Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο μηχανισμός για τις δημοπρασίες, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία θα καθορίζονται τα θέματα των τιμών, των ποσοτήτων, του χρόνου κ.λπ. των δημοπρασιών.

Στη συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν τέθηκε θέμα ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), κάτι που, αν συζητηθεί, θα γίνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών, στη διαπραγμάτευση για το νέο ΤΑΙΠΕΔ.

Edison

Σε σχέση με τις συμπράξεις ΔΕΗ - ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιταλικές, ισραηλινές, ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες. Το θέμα φαίνεται ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Π. Σκουρλέτη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ιταλικού ομίλου Edison (που ανήκει πλέον στη γαλλική EDF) R. Poti και τον πρόεδρο της Edison Hellas, Γ. Ζήσιμο.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα στους τομείς υδρογονανθράκων, αγωγών φυσικού αερίου κ.λπ., αλλά και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα αυτό των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ). Για το τελευταίο ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο εφαρμογής των ΑΔΙ από τη ΡΑΕ. Κατέστησε δε σαφές ότι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες αποτιμώνται στη βάση των αρχών της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης για κάλυψη ενεργειακών αναγκών νοικοκυριών - επιχειρήσεων με επάρκεια και χαμηλές τιμές.

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0