Την άμεση καταγραφή καταγγελιών τους σχετικά με πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών ζήτησε από τους αγελαδοτρόφους ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Μπόλαρης, προκειμένου να συγκληθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή και της βιομηχανίας για τη συνολική αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων.
Ειδικότερα, σε σχετική συνάντηση με τον υπουργό, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, που εκπροσωπεί τους Έλληνες παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, κατήγγειλε την πτώση των τιμών στο αγελαδινό γάλα, την άρνηση γαλακτοβιομηχανιών να παραλάβουν γάλα από συμβεβλημένους παραγωγούς, παραβιάσεις της νομοθεσίας προστασίας των καταναλωτών, ενώ επισήμανε το κρίσιμο θέμα των αθρόων εισαγωγών γάλακτος που υπολείπεται σε ποιότητα από το ελληνικό, της ανάγκης αναγραφής της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες και την ευθύνη της πολιτείας στον έλεγχο του ισοζυγίου γάλακτος.
Ο Μ. Μπόλαρης ζήτησε την άμεση υποβολή κειμένου με αναγραφή του προβλήματος με τα συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να συγκληθεί επειγόντως -αναμένεται έως τα μέσα Μαρτίου- σύσκεψη στην οποία πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι του συνδέσμου της γαλακτοβιομηχανίας για την ολική καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επιπλέον συζητήθηκαν οι αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, η συνέχιση του προγράμματος της Ένωσης για τη γενετική βελτίωση των γαλακτοφόρων αγελάδων, η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων της χώρας, η δυνατότητα ένταξης στο νέο ΠΑΑ και τη χρηματοδότηση βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης του αγελαδινού γάλακτος.
Ο υπουργός ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για τη συγκρότηση Επιτροπής στο ΥΠΑΑΤ με εντολή σε συνέργειες με τα συναρμόδια υπουργεία να εισηγηθεί την αλλαγή της νομοθεσίας για τη χορήγηση νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία, να απλουστευτεί η διαδικασία, να μειωθεί το κόστος χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος.
Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία των Ομάδων Παραγωγών και στα πλεονεκτήματά τους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους από το νέο ΠΑΑ.
Α.Ζ.