Live τώρα    
Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Άρτεμις" / Με αδήλωτη εργασία το 16,5% των επιχειρήσεων το 2015
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Άρτεμις" / Με αδήλωτη εργασία το 16,5% των επιχειρήσεων το 2015

Χαμηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, που δεν ξεπερνούν το 5,3% εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας το 2015 (Ιανουάριος - Νοέμβριος) σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα.

Ωστόσο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους, δηλαδή ανασφάλιστους εργαζόμενους φτάνει το 16% και είναι αυξημένο σε σύγκριση με τη διετία 2013 - 2015.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 65.503 επιχειρήσεις όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 9.577 επιχειρήσεις βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 14,62%).

Σε σύνολο 308.066 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 16.376 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 5,32%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 171.656.820 ευρώ.

Επίσης, το διάστημα 1 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ, ελέχθησαν 3.328 επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 491 (ποσοστό 14,75%).

Σε σύνολο 14.233 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, εντοπίστηκαν 819 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 5,75%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 8.705.994 ευρώ.

Την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2015 έως 30 Νοεμβρίου 2015, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 31.348 επιχειρήσεις και από αυτές βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.173 (ποσοστό 16,50%).

Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων, είναι 3,77%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 13,60%.

Οι αδήλωτοι ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 59,76%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 40,24%.

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας είναι:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια - ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας, επιχειρήσεις φασόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0