Την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΕΒΖ αποφάσισε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς ο αρμόδιος για την επισκόπηση των συνοπτικών οικονομικών καταστάσεων της περιόδου από 1.7.2015 έως 31.12.2015 και για τη διατύπωση σχετικής γνώμης ορκωτός ελεγκτής λογιστής δηλώνει ότι δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση έκφρασης συμπεράσματος και κατά συνέπεια διατύπωσε αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.
Χθες ανακοινώθηκαν τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου της ΕΒΖ, με βάση τα οποία ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας) υποχώρησε στα 78,227 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 13,68%, που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή ζάχαρης που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία σε εθνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά στα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου, μετά από φόρους παρουσίασαν ζημίες 14,937 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 39,759 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση εξαμήνου, η ΕΒΖ έχει υποβάλει στην πιστώτρια τράπεζα (Πειραιώς) επιχειρηματικό σχέδιο με βασικούς άξονες την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων με υψηλό δείκτη κερδοφορίας και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων οικονομικών μεγεθών (π.χ. κόστος παραγωγής), έχοντας ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας αφενός για την αναδιάρθρωση των δανείων, αφετέρου για την εν γένει βιώσιμη λειτουργία της.