Live τώρα    
Εκθεση της αρχής καταπολέμησης του "μαύρου" χρήματος / Είχαν καταθέσεις 6 δισ., δήλωναν μόνο 980 εκατ.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκθεση της αρχής καταπολέμησης του "μαύρου" χρήματος / Είχαν καταθέσεις 6 δισ., δήλωναν μόνο 980 εκατ.!

Τελικά η περυσινή χρονιά δεν περιείχε μόνο διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά και... πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2015 επετεύχθη ρεκόρ δέσμευσης εγκληματικού προϊόντος που ανήλθε σε 255,368 εκατ. ευρώ. Το παραπάνω επίτευγμα πιστώνεται στην Αρχή για την Καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος με τη συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων να προέρχονται από υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Εκτός αυτών, από τα στοιχεία προκύπτει πως η Αρχή είχε στείλει ήδη από το 2014 στο ΣΔΟΕ 3.566 φακέλους «σχεδόν βέβαιες υποθέσεις φοροδιαφυγής», όπως ο ίδιος αναφέρει, με την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη να ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ! Επισημαίνει δε το όφελος για τα δημόσια ταμεία που θα είχε η «ανταπόκριση των φορολογικών αρχών στις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η Αρχή για το 2015 ανέλαβε 5.530 υποθέσεις εκ των οποίων ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 4.608. Στον εισαγγελέα εστάλησαν οι 402, ενώ παράλληλα εκδόθηκαν 403 διατάξεις για τη δέσμευση των 255,3 εκατ. ευρώ.

Από το παραπάνω ποσό τα 253.930.541 ευρώ προέρχονται από υποθέσεις φοροδιαφυγής, 24.628 από υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ενώ 1.413.220 ευρώ από άλλες υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι το 2014 το συνολικό δεσμευθέν ποσό ανήλθε στα 160,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων από τη φοροδιαφυγή μόλις τα 48,4 εκατ. ευρώ!

398 υποθέσεις στον εισαγγελέα

Ειδικά για τη φοροδιαφυγή το 2015 εστάλησαν στον εισαγγελέα 398 υποθέσεις. Όπως δε αναφέρει στην έκθεση ο πρόεδρος της Αρχής και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Παντελής, το δεσμευθέν ποσό «αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο νούμερο εγκληματικού προϊόντος που εντοπίστηκε και δεσμεύτηκε από την Αρχή από τη σύστασή της έως σήμερα», ενώ πιστώνει την επιτυχία στην «αποτελεσματικότητα» και την «αξιοπιστία» του προσωπικού της Αρχής.

Αναφορικά δε με το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά και το εντυπωσιακό ύψος των δεσμευθέντων ποσών, επισημαίνει ότι «ο εν λόγω αριθμός (σ.σ.: 253,9 εκατ. ευρώ) είναι διπλής όψεως, αποκαλύπτοντας μεν το εκτεταμένο εύρος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, αλλά την ίδια στιγμή και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της, και συγκεκριμένα το μέγεθος της επικουρίας της Αρχής στον εθνικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τη συστράτευση με τη βασική εθνική επιταγή για την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών».

Μεγάλης σημασίας η ανταπόκριση των φοροελεγκτικών μηχανισμών

Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία για την αδήλωτη φορολογητέα ύλη του 2014. Σύμφωνα με την έκθεση, σε τραπεζικές καταθέσεις 3.566 προσώπων εντοπίστηκαν 6.080.646.124 ευρώ αλλά και εμβάσματα ύψους 167.455.213 ευρώ. Τα ίδια πρόσωπα όμως δήλωσαν στην εφορία μόλις 948.915.522 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση της Αρχής προς τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες, τα ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί ανέρχονται σε 5.131.730.602 ευρώ!

Όπως δε αναφέρεται από τον τότε πρόεδρο της αρχής Παναγιώτη Νικολούδη, «η μονάδα μας διαβίβασε στο ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ 3.566 πλήρως επεξεργασμένες πληροφορίες για ισάριθμες, σχεδόν βέβαιες, περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες προκύπτει καθαρά συνολικό ποσό προς φορολόγηση ύψους πέντε δισεκατομμυρίων εκατόν τριάντα ενός εκατομμυρίων επτακοσίων τριάντα χιλιάδων και εξακοσίων δύο ευρώ» για να προσθέσει με νόημα: «Εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλη σημασία θα είχε για την οικονομία της χώρας, η ύπαρξη δυνατότητας των αρμόδιων φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που τους διαβιβάζουμε».

Γ. ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0