Το μοντέλο των δημοπρασιών ηλεκτρισμού, τύπου ΝΟΜΕ, η εφαρμογή πλέον των συμφωνηθέντων για το νέο ΑΔΜΗΕ, αλλά και το νέο πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, που ξεκίνησαν χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συζήτηση κινήθηκε σε καλό κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων και την επιμονή από ελληνικής πλευράς για ολοκλήρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα του συνόλου των ζητημάτων, χωρίς να υπάρξουν χρονοτριβές και καθυστερήσεις.
Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την πρότασή της για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, μέσω της οποίας αίρονται οι όποιες ενστάσεις είχαν διατυπωθεί, ενώ διευκρινίστηκαν και ζητήματα που είχε θέσει η άλλη πλευρά "υπερμεγεθύνοντας" σχετικά ερωτήματα.
Οι επαφές θα συνεχιστούν στην κατεύθυνση της πλήρους αποσαφήνισης του μηχανισμού των δημοπρασιών και του ΝΟΜΕ και της ολοκλήρωσης της συμφωνίας στο θέμα αυτό, ενώ συζητείται και η εφαρμογή πλέον της απόφασης που αφορά στη δημιουργία του νέου ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα, έγινε εκτενής ενημέρωση για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της τυπικής επικύρωσής του σε συμφωνία με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.
Α.Ζ.