Live τώρα    
Βερολίνο: Όχι σε "κλασικό" κούρεμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βερολίνο: Όχι σε "κλασικό" κούρεμα

Το ενδεχόμενο «κλασικού» κουρέματος του ελληνικού χρέους απέρριψε o εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνιστούσε ποιοτική αλλαγή της νομισματικής ένωσης. «Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση περιγράψει σοβαρά και αξιόπιστα το τι είναι διατεθειμένη να κάνει σε αυτή τη μακρά μεταρρυθμιστική πορεία, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει από τη Βουλή την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ ανέφερε πως, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιαμόρφωσης του χρέους, τα περιθώρια είναι περιορισμένα και τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητά του.

Επιπλέον δήλωσε: «Δεν θα αρκούσε να παρουσιαστούν οι προτάσεις από το τέλος Ιουνίου σε νέo περιτύλιγμα, διότι πρόκειται για πακέτο τριών χρόνων» και υπογράμμισε ότι ένδειξη θα αποτελούσε η τελευταία έκθεση της τρόικας το 2014. «Εάν σήμερα γίνονταν πρώτα βήματα στην κατεύθυνση νομοθεσίας, αυτό θα ήταν πολύ θετικό» συμπλήρωσε.

Θετικοί οι σοσιαλδημοκράτες, αντιδράσεις από CDU / CSU

«Πόσο πιστευτό είναι ότι αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων θα υλοποιηθεί, ακόμη και αν ψηφιστεί από τη Βουλή;» διερωτήθηκε ο Χριστιανοδημοκράτης Ραλφ Μπρίνκχαους, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο η γερμανική Βουλή να εγκρίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ ο Έκχαρτ Ρέμπεργκ ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι είναι συντριπτικά αντίθετοι σε περαιτέρω βοήθεια.

Ο Χανς - Πέτερ Φρίντριχ των Χριστιανοκοινωνιστών δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είτε κοροϊδεύει πάλι τον ελληνικό λαό είτε εμάς» και ότι πιστεύει πως "η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα με δικό της νόμισμα».

"Οι τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας δείχνουν ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κατάσταση" δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, των σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις γρήγορα από την ελληνική Βουλή.

Η αντιπρόεδρος της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγορεί τους δανειστές για εκβιασμό της Ελλάδας και δηλώνει ότι η πρόταση της Αθήνας αντιπροσωπεύει στον μεγαλύτερο βαθμό αυτά που απέρριψε το 60% των Ελλήνων. Σε επιστολή της προς την καγκελάριο Μέρκελ υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους".

Οι εφημερίδες κρίνουν θετικά την ελληνική πρόταση, αλλά διερωτώνται αν αυτή επαρκεί μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση αφήνει, πλέον, ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους.

Δύο ψηφοφορίες την ερχόμενη βδομάδα

Σύμφωνα με διαρροές του Βερολίνου, μια πρώτη ψηφοφορία, για να δοθεί εντολή διαπραγμάτευσης, είναι πιθανή στις 15 Ιουλίου. Μια δεύτερη ψηφοφορία, για την οριστικοποιημένη συμφωνία, μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0