Live τώρα    
Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή της ΔΕΗ κατά της απεργίας της ΓΕΝΟΠ / Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων με τη συμμετοχή της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή της ΔΕΗ κατά της απεργίας της ΓΕΝΟΠ / Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων με τη συμμετοχή της κοινωνίας

Τη συνέχιση του αγώνα μέχρι τέλους με τη συμμετοχή της κοινωνίας διεμήνυσαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ χθες στο μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κατά την πρώτη μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Με συνθήματα όπως "Μολών Λαβέ κύριοι της κυβέρνησης" ή "Ξυπνήστε, η μητέρα των μαχών έφτασε", οι εργαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 7 το απόγευμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους συνδικαλιστές έδιναν τον αγώνα μέσα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου με εκπροσώπους φορέων.

Στα πανό των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων της ΔΕΗ έκαναν λόγο για αγώνα ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των αγορών που ιδιωτικοποιούν την ενέργεια και ξεπουλούν τη "μικρή ΔΕΗ", τονίζοντας για την επιχείρηση: "Τη φυλάμε, δεν την πουλάμε".

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ, των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των απολυμένων της ΕΡΤ, του κινήματος "Δεν πληρώνω" κ.ά. Επίσης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, που δίνουν τον δικό τους αγώνα για την αξιολόγηση, ήταν εκεί, ενώ νωρίτερα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απηύθυνε η ΓΣΕΕ.

Το "παρόν" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Α. Μητρόπουλος, ο Π. Κουρουμπλής, ο Δ. Στρατούλης, η Θ. Φωτίου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, αλλά και η νεολαία του κόμματος, καθώς και εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛΛ., του ΚΚΕ του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κ.λπ.

Στη συνέχεια εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Συντάγματος στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση ξεκίνησε στην ουσία από χθες το πρωί με συμβολική κατάληψη του κεντρικού κτηρίου της ΔΕΗ στην Αθήνα.

Πορείες σε όλη τη χώρα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όμως πραγματοποιήθηκαν και χθες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ με ιδιαίτερη ένταση συμμετείχαν οι τοπικές κοινωνίες των άμεσα θιγόμενων ενεργειακών δήμων στη Δυτική Μακεδονία.

Νέες κινητοποιήσεις με συλλαλητήρια και πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο, στην Πτολεμαΐδα, στην Άρτα αλλά και στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, ενώ δεν έλειψαν και τα κλειστά καταστήματα και εκδηλώσεις παραγωγικών φορέων σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων.

Σημαντική ήταν η κινητοποίηση στην Άρτα καθώς στη "μικρή ΔΕΗ" περιλαμβάνονται οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί Πουρνάρι Ι και ΙΙ στον ποταμό Άραχθο. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για το θέμα στην οποία μίλησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ο. Γεροβασίλη, που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τις πραγματικές προθέσεις της συγκυβέρνησης για το ξεπούλημα της στρατηγικότερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας και επισήμανε τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα.

Την Τετάρτη σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα καταδίκασε το νομοσχέδιο και δήλωσε συμπαράσταση στον αγώνα με κάθε μέσο, ενώ ζήτησε από τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής να παραιτηθούν, ακόμα κι αν δεν συμμετάσχουν στην ψηφοφορία αλλά τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η απεργία ξεκίνησε από το Λαύριο

Η μονάδα του Λαυρίου (φυσικού αερίου) έδωσε το σήμα της εκκίνησης, καθώς ήταν η πρώτη που βγήκε εκτός συστήματος με την έναρξη της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Συνολικά χθες τουλάχιστον 13 μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) τέθηκαν εκτός λειτουργίας -εκ των οποίων οι περισσότερες στη Δυτική Μακεδονία- και συγκεκριμένα: μια στο Λαύριο, μία στην Κομοτηνή, τρεις στον Άγιο Δημήτριο, δύο στο Αμύνταιο, μία στη Μελίτη, δύο στην Καρδιά, δύο στην Πτολεμαΐδα και μια στη Μεγαλόπολη.

Όπως δήλωναν χθες οι συνδικαλιστές, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήταν καθολική, δεν πραγματοποιήθηκαν βάρδιες, ενώ στις περισσότερες μονάδες που βγήκαν εκτός βρέθηκαν πλήθος κόσμου, απλοί πολίτες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών - παραγωγικών φορέων κ.ά. στηρίζοντας τον αγώνα.

Νωρίς χθες πρωί, όταν η ζήτηση δεν ήταν ακόμα υψηλή, η ΔΕΗ ενημέρωσε για απώλεια ισχύος περίπου 3.400 MW, ενώ αργότερα ο Διαχειριστής Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), κάνοντας λόγο για έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.200 MW και της αβεβαιότητας σχετικά με τη διαθεσιμότητα μονάδων παραγωγής που επηρεάζουν την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών, κήρυξε άμεσα "Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης", ενώ ενεργοποίησε "Πορτοκαλί Συναγερμό" (το πρώτο επίπεδο συναγερμού -κλιμακώνονται σε "Κόκκινο" και "Μπλε") λόγω αυξημένης πιθανότητας αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του συστήματος.

Στην ουσία εκτός τέθηκε περίπου το 50% της παραγωγής της ΔΕΗ από τα συνολικά 10.500 MW.

Αγωγή της διοίκησης

Η διοίκηση της ΔΕΗ χθες το πρωί έσπευσε να καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ. Αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η συζήτηση είχε οριστεί χθες το μεσημέρι, όμως τελικά το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για σήμερα στη 1 μ.μ.

Το μπλακ άουτ ήταν περιορισμένες διακοπές

Οι πρώτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση έγιναν τελικά χθες αργά το απόγευμα παρά το ότι είχε κινητοποιηθεί ο σχετικός μηχανισμός των διαχειριστών από το πρωί -και ενώ "γνωστοί - άγνωστοι" υπερθεμάτιζαν κάνοντας λόγο για εκτεταμένα μπλακ άουτ- και γενικά ήταν περιορισμένες.

Πάντως, συνδικαλιστές δήλωναν χθες ότι θα υπάρξουν μικρές διακοπές ρεύματος και, εφόσον γίνει σωστός καταμερισμός και μειωθεί και η μεγάλη κατανάλωση (βιομηχανίες κ.λπ.) θα είναι ακόμα λιγότερες. Έκαναν λόγο για επάρκεια ισχύος, ενώ με προσοχή αντιμετωπίζονται οι τουριστικές περιοχές.

Το πρωί ο ΑΔΜΗΕ έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής) για εκ περιτροπής διακοπές της ηλεκτροδότησης, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και της μείωσης του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού. Εξέδωσε πρόγραμμα περικοπών για τις ώρες 11 π.μ. - 2 μ.μ., που ωστόσο δεν χρειάστηκε η εφαρμογή του με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.

Αντίστοιχος προγραμματισμός έγινε αργότερα και για τις απογευματινές - βραδινές ώρες 7 μ.μ. - 11 μ.μ., οπότε σημειώθηκαν οι πρώτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Το πρόγραμμα αφορούσε διακοπές διάρκειας έως μιας ώρας εκ περιτροπής σε διάφορες περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο - Ήπειρο, Μακεδονία - Θράκη και Κρήτη.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αυτά είναι ενδεικτικά προκειμένου να διευκολύνουν τους καταναλωτές για καλύτερο προγραμματισμό των εργασιών τους και τίθενται σε εφαρμογή μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί από τον ΑΔΜΗΕ (ηπειρωτική χώρα) τη δεδομένη χρονική στιγμή η ανάγκη υλοποίησής τους. Ενδέχεται δε να μεταβληθούν ως προς τη διάρκεια ή / και τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά, εφόσον μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (π.χ. αιφνίδια βλάβη ή στάση μονάδας), οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί κατά την κατάρτιση του προγράμματος περικοπών.

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0