Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Σεισμός 6,5 ρίχτερ στην Λήμνο με τραυματίες στην Τουρκία / 1 Δεκάδες μικροσεισμοί, καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός 6,5 ρίχτερ στην Λήμνο με τραυματίες στην Τουρκία / 1 Δεκάδες μικροσεισμοί, καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αττική σημειώθηκε το Σάββατο στις 12:25 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού προσδιορίζεται στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Από τον σεισμό προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί, όπως Βρετανίδας τουρίστριας που τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου όταν έπεσε τμήμα ψευδοροφής. Μεγάλη ζημιά έχει υποστεί το αρχαιολογικό μουσείο της Μύρινας. Η πρόσοψη του κτηρίου, κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα, έχει σχεδόν αποκολληθεί, ενώ πολλά από τα εκθέματα έχουν γίνει θρύψαλα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει επίσης ότι έχουν προκληθεί ακόμα η κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών, μικροζημιές σε 13 ακίνητα, ζημιές σε 2 εκκλησίες και μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία, τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα. Εκατοντάδες τραυματίες και σοβαρότερες ζημιές είχε όμως η Τουρκία, που μετρά μέχρι στιγμής 266 τραυματίες, ο ένας σοβαρά, αλλά και πολλά γκρεμισμένα κτήρια, ειδικά σε Ίμβρο, Αδριανούπολη και Ραιδεστό.

Από τον πρώτο σεισμό έχουν γίνει 177 μετασεισμοί της τάξεως των 2,5 βαθμών και πάνω από δέκα που ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι πάντως είναι καθησυχαστικοί, ωστόσο τονίζουν ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για τη συνέχεια θα προκύψουν μετά από λίγες ακόμα μέρες. Στο ερώτημα αν ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο ήταν ο κύριος, οι δυο σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος απάντησαν, ο πρώτος ότι "πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα ακόμα" και ο Γ. Παπαδόπουλος ότι "είναι νωρίς ακόμα", αλλά "η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται ικανοποιητικά". Ενώ, σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο, πρόκειται για «σεισμό που σύντομα θα ξεχάσουμε».

Επί τόπου κλιμάκιο μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ και η Α. Κυρίτση

Στη Λήμνο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο συνδυασμός Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή. "Βρισκόμαστε όπου υπάρχει πρόβλημα. Υποσχεθήκαμε στον κόσμο να είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, προτείνοντας λύσεις και υλοποιώντας το όραμα που μαζί συνδιαμορφώσαμε", τόνισε στην "Α" η Αγλαΐα Κυρίτση.

Έκτακτη σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, στην οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του κόμματος, πλαισιωμένο με μηχανικούς, ώστε να εκτιμήσουν από κοντά τις επιπτώσεις του σεισμού. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση για την έκταση των προβλημάτων. Σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης πραγματοποιήθηκε επίσης μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και των επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Κ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL