Live τώρα    
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡ. ΚΟΡΤΖΙΔΗ / Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΕΛ.ΑΣ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡ. ΚΟΡΤΖΙΔΗ / Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΕΛ.ΑΣ.

Από την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολη Χρήστου Κορτζίδη

Εξηγήσεις και διευκρινήσεις για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Ελληνικό, την Κυριακή, όπου έχασε την ζωή του ένα 13χρονο αγόρι και τραυματίστηκε σοβαρά η 9χρονη αδελφή του, έδωσε ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η σχετική έρευνα καθώς και ότι ο έλεγχος τρόπου λειτουργίας μετά την έκδοση της άδειας δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά άλλων υπηρεσιών. Στο μεταξύ, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε κατεπειγόντως ελέγχους σε παιδικές χαρές, παιδότοπους και παιδικούς σταθμούς.

Το πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο και το χρονικό της μίσθωσης

"Ποιος μπορεί να είναι ήσυχος όταν έχει πεθάνει ένα μικρό παιδί; Από την Κυριακή το βράδυ με βασανίζει το ερώτημα αν μπορούσα να έχω κάνει κάτι περισσότερο για να μη συμβεί το κακό" επισήμανε ο Χρ. Κορτζίδης στην εισηγητική του τοποθέτηση. "Μέχρι χθες είχαν περάσει μόνο δύο 24ωρα, το παιδί ακόμη δεν είχε ταφεί. Χθες έγινε η εξόδιος ακολουθία. Δεν θέλαμε πριν γίνει αυτό να βγαίνουμε και να διαπληκτιζόμαστε στα ΜΜΕ. Δεν θέλαμε να βγούμε και να αναφερόμαστε σε ευθύνες δικές μας ή άλλων πριν να έχουμε μια στοιχειώδη έρευνα" ανέφερε σχετικά με την αργοπορία εμφάνισής του.

Σχετικά με την παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης είπε πως ο δήμος δεν έδωσε άδεια λειτουργίας στον χώρο επειδή υπάρχει "πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο" λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων, ο δήμος δεν είχε ανάλογη εμπειρία και η επιχείρηση δεν κατέθεσε αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. "Θεωρήσαμε ότι είναι μια προσωρινή λειτουργία ενός έως τριών μηνών, και πως δεν πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση που θα απαιτούσε άδεια" σημείωσε ο Χρ. Κορτζίδης. "Με βάση όλα τα παραπάνω εκτιμήσαμε ότι δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας" είπε.

Έθεσε πάντως και το ερώτημα "ποιοι είναι αρμόδιοι και πώς αυτοί λειτούργησαν για να ελέγξουν την επιχείρηση για όσο διάστημα λειτουργούσε".

Για την έκταση που πήρε το ζήτημα στα ΜΜΕ και την επίθεση που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες, ο Χρ. Κορτζίδης έκανε λόγο για ολοφάνερη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του τραγικού συμβάντος. "Δόθηκε μια ευκαιρία πολιτικοί παράγοντες να αξιοποιήσουν το γεγονός το οποίο θα μπορούσε να συμβεί στον οποιοδήποτε. Ορισμένους τους ενοχλούμε" ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως στόχος ήταν "να τον βγάλουν από τη μέση".

Διευκρινίστηκε ότι η επιχείρηση του λούνα παρκ είχε λάβει άδεια εκμίσθωσης και όχι λειτουργίας του χώρου για ένα μήνα με παράταση άλλων δύο μηνών με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η αντιπολίτευση απουσίαζε. Η άδεια έληξε στις 15 Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο συνεργείο του δήμου διαπίστωσε ότι το λούνα παρκ συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά και καταλόγισε τέλος χρήσης χώρου, δηλαδή πρόστιμο. "Συνεννοηθήκαμε ότι θα έφευγε την Δευτέρα μετά του Θωμά" είπε ο Κορτζίδης, δηλαδή μία μέρα μετά το δυστύχημα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου ο έλεγχος της λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων. "Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, που είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΕΛ.ΑΣ.", σημείωσε.

Απαντώντας στα περί μπαζώματος του χώρου, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης τόνισε πως ο χώρος "εδώ και 40 χρόνια είναι ίδιος", ενώ για τα περί κλοπής ρεύματος από τον δήμο απάντησε πως το λούνα παρκ χρησιμοποιούσε ηλεκτρογεννήτριες καθώς δεν σηκώνει καν το δίκτυο τέτοια μηχανήματα και πως χρησιμοποιούσε το δημοτικό δίκτυο για φωτισμό ασφαλείας. Παραδέχθηκε επίσης την έλλειψη μηχανικού τεχνικού ασφαλείας στον δήμο.

Ελέγχους σε παιδικές χαρές και παιδότοπους ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Την άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ζήτησε χθες με κατ' επείγον έγγραφο ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης προς τους γ. γραμματείς και τους δήμους όλης της χώρας.

Ειδικότερα, ο Γ. Μιχελάκης ζητάει απ' όλους τους αρμόδιους φορείς να γίνει επανέλεγχος στα δικαιολογητικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν οι άδειες. Παράλληλα, τους καλεί να κάνουν αυτοψία στους χώρους προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ζητείται η καταγραφή του συνόλου των παιδότοπων που λειτουργούν εντός κάθε δήμου και να ελεγχθεί αν λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, αν τηρείται ο φάκελος κατασκευαστή, ο φάκελος συντήρησης και το βιβλίο συμβάντων καθώς και αν έχουν αναρτηθεί στον χώρο του παιδότοπου ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες πληροφοριακού περιεχομένου.

Για τις παιδικές χαρές, ο υπουργός ζητάει να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία τους καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους. Ελέγχους και για την καταλληλότητα και την ασφάλεια των κτηρίων και των χώρων όπου λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων απαιτεί επίσης ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σχετικά με την πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νομό, με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες είναι δυνατόν ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συγκροτεί περισσότερες από μία επιτροπές.

Στο μεταξύ, μιλώντας προχθές ο Μ. Αγγελάκας, γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο Βήμα FM ανέφερε πως το "νομικό πλαίσιο έλεγε ότι πρέπει να κατατεθεί ένας τεχνικός προ-φάκελος στις υπηρεσίες των δήμων και εκδίδεται μια αρχική άδεια εγκατάστασης. Ακολούθως, ο φάκελος διαβιβάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου στην Περιφέρεια Αττικής, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και την αρμόδια επιτροπή της, που είναι των κινηματογράφων και θεαμάτων, δίδεται η οριστική άδεια και μετά πάει κάποιος να δουλέψει την επιχείρηση. Από όλα αυτά, δεν έγινε τίποτα. Και όμως, υπάρχει έμμισθη σχέση και μισθωτήριο και ο δήμος εισέπραττε χρήματα. Δεν το αρνείται άλλωστε ο δήμος με την απάντηση που μας έχει στείλει. Υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30/4 για χρονικό διάστημα δύο μηνών".

Ε.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0