Ταυτισμένος με τις βασικές κυβερνητικές αρχές όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη δημόσια διοίκηση και τα οικονομικά του θεσμού εμφανίστηκε ο Γ. Καμίνης κατά τη χθεσινή, εν είδει απολογισμού παρουσίαση του προγράμματός του, όπου επέμεινε να περιορίζει τον δήμο σε ρόλο διαχειριστή και συντονιστή δράσεων, παρά να του αποδίδει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.
Στο πρόγραμμά του έκανε λόγο για ανάγκη "εξορθολογισμού" ως προς την οικονομική και διοικητική διαχείριση, αναφέροντας ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι επί των ημερών του περιορίστηκαν στους 7.500 από 11.500, που ήταν το 2010. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην αξιολόγηση των υπαλλήλων χωρίς να τηρήσει αποστάσεις από το σχετικό πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη.
Με την επισήμανση ότι κληρονόμησε περιορισμένους πόρους από την κεντρική διοίκηση και "κακοδιαχείριση" (φωτογραφίζοντας τον Νικήτα Κακλαμάνη), ανέφερε ότι ενώ κληρονόμησε έλλειμμα 47 εκατ. ευρώ το 2010, το 2013 ο δήμος έχει αποκτήσει πλεόνασμα 20 εκατ. ευρώ χωρίς πρόσθετο δανεισμό. Τόνισε ακόμα ότι "ο εξορθολογισμός θα πρέπει να συνεχιστεί" και πρόσθεσε ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενηλικιωθεί και να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια" ώστε "οι δήμοι να ανήκουν στους πολίτες τους". Παράλληλα, χαρακτήρισε "επιτυχή" τη διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών. Στο πλαίσιο των εκλογικών υποσχέσεων δεσμεύτηκε για μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όσους έχουν ανάγκης.
Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, κάνοντας απολογισμό των δράσεών του, ο Γ. Καμίνης περιόρισε τον ρόλο του δήμου σε συντονιστή: "Ο δήμος αναδείχθηκε σε αξιόπιστη θεσμική αρχή που συντόνισε φορείς, οργανισμούς, ιδιώτες, ΜΚΟ", είπε ενώ ενσωματώνοντας την κεντρική πολιτική κατεύθυνση ο Γ. Καμίνης υπογράμμισε ότι "ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας πρέπει να γίνει η αιχμή των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων". Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό τονίζοντας ότι με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και τη σύμπραξη των ιδιωτών επιχειρηματιών "η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει κεντρικό τουριστικό προορισμό".