Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.2°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C15.9°C
3 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.4°C19.9°C
4 BF 40%
Πρόωροι τοκετοί και κλιματική κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόωροι τοκετοί και κλιματική κρίση

έγκυος εγκυμοσύνη
(pixabay.com)

Υπεύθυνη για την κατά 60% αύξηση των πρόωρων τοκετών είναι η κλιματική κρίση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα, μεγάλη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, η οποία εξέτασε 163 υγειονομικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τα νεογνά ως τα πιο ευάλωτα θύματα της κλιματικής αλλαγής. Η συνολική εικόνα για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην υγεία των παιδιών είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Τους φόβους του για την επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων παιδιών εξέφρασε ο Κόρεϊ Μπράντσοου, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, από το πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αυστραλίας, εξηγώντας ότι βρήκαν πολλές άμεσες συνδέσεις μεταξύ κλιματικής αλλαγής και υγείας των παιδιών και διαπιστώνοντας «το πώς ορισμένα είδη μελλοντικών μετεωρολογικών φαινομένων θα επιδεινώσουν ιδιαίτερα ιατρικά προβλήματα εντός του πληθυσμού». 

«Τα προβλήματα υγείας των παιδιών που εντοπίσαμε εξαρτώνται από τις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες: το ακραίο ψύχος προκαλεί αναπνευστικές αρρώστιες, ενώ η ξηρασία και οι ακραίες βροχοπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση ανάπτυξης για έναν πληθυσμό», σημειώνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους με τίτλο «Πώς η κλιματική αλλαγή υπονομεύει την υγεία των παιδιών: μια συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση», που δημοσιεύεται στη διεθνή επιθεώρηση για την επιστημονική έρευνα για το περιβάλλον Science of the Total Environment. Συγκεκριμένα, η εξέταση 39 μελετών από τον Μπράντσοου και τους συναδέλφους του έδειξε ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας επηρεάζουν τα περιγεννητικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, οι πρόωροι τοκετοί παρατηρήθηκαν σε 29 μελέτες. Αλλά και άλλες μελέτες φανέρωσαν επιπτώσεις όπως ελλιποβαρή νεογνά, μεταβολές στις κυήσεις, πρόωρη ρήξη υμένων, ακόμη και διακοπή της κύησης. Η ακραία ζέστη ειδικά είναι σημαντικός παράγοντας που προκαλεί στρες στις εγκύους και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως προεκλαμψία - παράγοντας για πρόωρο τοκετό.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι ίδιοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα υποεκπροσωπούνται στις έρευνες. Κάτι που σημαίνει ότι η συνολική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη, γιατί συνεπάγεται υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης με δεδομένο ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν αφορούν σε χώρες με υψηλό εισόδημα, χώρες όπου τα παιδιά προστατεύονται καλύτερα απέναντι στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Έτσι οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα υφίστανται διπλή «ποινή» σε ό,τι αφορά την κλιματική υπερθέρμανση και τους πρόωρους τοκετούς. Αυτές οι χώρες, που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις, είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής λόγω πολλών παραγόντων. Πρώτον, οι υποδομές Υγείας είναι λιγότερο αναπτυγμένες σε αυτές τις χώρες, δυσχεραίνοντας την παροχή επαρκούς προγεννητικής φροντίδας και τη διαχείριση πρόωρων τοκετών. Δεύτερον, η αυξημένη συχνότητα ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες, επιδεινώνουν τους υγειονομικούς κινδύνους για τις εγκύους και τα μωρά τους. Τέλος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, που συχνά είναι υψηλότερη στις πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες αυτών των χωρών, συμβάλλει επίσης στην αύξηση των προώρων τοκετών. 

«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά τού σήμερα και του αύριο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η επεξεργασία πολιτικών δημόσιας υγείας οι οποίες στοχεύουν στον αγώνα κατά αυτών των ασθενειών που συνδέονται με το κλίμα, παράλληλα με τις προσπάθειες για μείωση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής», παρατηρούν οι Αυστραλοί επιστήμονες.

Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων - Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL