Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.2°C21.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.4°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
2 BF 42%
Women in action
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Women in action

Κόσμος έξω από τη Βουλή
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Aπεργία πείνας ξεκίνησε η Μιράντα του «Sex and the City». Η Σίνθια Νίξον συμμετείχε σε διαμαρτυρία έξω από τον Λευκό Οίκο μαζί με βουλευτές, ενώ έχει υπογράψει μαζί με περισσότερους από 260 καλλιτέχνες επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν για να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη. «Τίποτα από αυτά δεν είναι φυσιολογικό. Τίποτα από αυτά δεν είναι ρουτίνα και τίποτα από αυτά δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε αναφερόμενη στους 14.300 Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί ως τώρα στη Γάζα. Η Σ. Νίξον μιλά, όπως είπε, και ως μητέρα δύο παιδιών εβραιόπουλων, των οποίων οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος: «Μου ζητήθηκε από τον γιο μου να χρησιμοποιήσω όποια φωνή έχω για να επιβεβαιώσω όσο πιο δυνατά γίνεται ότι “ποτέ ξανά” σημαίνει “ποτέ ξανά” για όλους».

Σίνθια Νίξον

«Όλοι λένε ότι άφησα τη θέση μου επειδή ήμουν κουρασμένη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν κουρασμένη σωματικά (...) είχα κουραστεί να υποχωρώ» γράφει η Ρόζα Παρκς στην αυτοβιογραφία της για την ημέρα που αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό. Ήταν 1η Δεκέμβριου του 1955 και η Ρ. Παρκς άνοιξε δρόμους ελευθερίας και έγινε η γυναίκα σύμβολο στον αγώνα κατά του ρατσισμού.

Ρόζα Παρκς

Το 50% των νέων 17-26 ετών στην Ελλάδα έχει έμφυλες προκαταλήψεις. Ξεπερνούν κατά πολύ τους boomers (59-77), που βρίσκονται στο 38% (ActionAid). Το app «Play Safe» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία στο Διαδίκτυο.

Γυναίκες και πολιτική, μια εξίσωση που ακόμα να βρει λύση

Η ενασχόληση των γυναικών με τα κοινά έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο απέχει πολύ από την εξισορρόπηση. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Κοινοβούλιο ήταν το 1953, τα βήματα που έχουν γίνει είναι αποθαρρυντικά. Στην Ελλάδα μόλις τα 71 από τα 300 έδρανα της Βουλής καταλαμβάνουν γυναίκες, ενώ από τους 332 δήμους της χώρας, μόλις 22 έχουν γυναίκα δήμαρχο.

Τα ποσοστά της συμμετοχής των γυναικών στη γερμανική Βουλή είναι καλύτερα σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαμηλά στη χώρα μας, όμως κι εκεί μόλις το 35,2% είναι γυναίκες. Παράλληλα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Quadriga και του περιοδικού Politik und Kommunikation, μόνο το 33,1% των «θέσεων λήψης αποφάσεων» κατέχουν γυναίκες, με τις ηγετικές αυτές θέσεις να αφορούν και άλλους τομείς, όπως το πολιτικό ρεπορτάζ, τις εμπορικές ενώσεις ή τα συνδικάτα. Αισιόδοξα είναι τα νέα για τη δημοσιογραφία, καθώς το 42,2% των επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ και των αιθουσών σύνταξης 30 μέσων ενημέρωσης είναι γυναίκες. Από την άλλη όμως, μόλις το 21,4% στις 100 σημαντικότερες επιχειρηματικές ενώσεις είναι γυναίκες. Παρόλο που η πολιτική, η εξουσία, η ηγεσία είναι όλες γένους θηλυκού, η παρουσία των γυναικών σ’ αυτές και το 2023 παρέμεινε περιορισμένη.

Επείγουσες συστάσεις

H GREVIO είναι το ανεξάρτητο όργανο εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Στην πρόσφατη αξιολόγησή της για την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, νομοθεσία ή πολιτικές πρακτικές στη χώρα μας έρχονται σε αντίφαση με προβλέψεις της Σύμβασης ή δεν εφαρμόζονται καθόλου. Διαπιστώνει επίσης την ανάγκη λειτουργίας κέντρων αντιμετώπισης θυμάτων βιασμού και καλεί την Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα συγκεκριμένες συστάσεις, με το 25,3% να είναι κατεπείγουσες και το 47,9% επείγουσες.

Ειδικότερα, στην εφαρμογή του Νόμου 4800/2021 για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις σχέσεις γονέων-παιδιών και θέματα Οικογενειακού Δικαίου εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τη συχνή χρήση του όρου του «σύνδρομο γονικής αποξένωσης» στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών, διότι, όπως τονίζεται, «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την έμφυλη κατανόηση της βίας κατά των γυναικών και τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο η GREVIO καλεί τις ελληνικές Αρχές να σέβονται την αρχή της μη επαναπροώθησης των θυμάτων βίας κατά των γυναικών όσον αφορά τις γυναίκες και τα κορίτσια που ζητούν άσυλο και φτάνουν στη χώρα μας μέσω θαλάσσης. Επίσης, τις καλεί να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την πρόληψη πράξεων έμφυλης βίας εναντίον τους.

Γυναίκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL