Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C18.1°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.5°C16.7°C
0 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.1°C
0 BF 94%
Βρετανικό Μουσείο / Να επιδιώξουμε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανικό Μουσείο / Να επιδιώξουμε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για μια «συμφωνία ανταλλαγής» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα συνεχιστούν «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών στον απόηχο της ακύρωση της συνάντησής του από τον Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι είναι σαφές από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας ότι η κυβέρνηση Σούνακ δεν θα υποστηρίξει μια ανταλλαγή, όπως μεταδίδει η Evening Standard. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η στάση που κράτησε ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να συμβεί κάτι τέτοιο, υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών. 

Το βρετανικό μέσο παραθέτει ωστόσο την δήλωση του εκπροσώπου του Στάρμερ, σύμφωνα με την οποία αν γίνει πρωθυπουργός «δεν θα αφιερώσει καθόλου χρόνο νομοθετώντας» προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά «δεν θα εμπόδιζε» μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας. Ο νόμος του 1963 απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, μια νομική θέση που ο πρόεδρος του μουσείου είπε ότι θα διασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.

Μιλώντας στο podcast Political Currency ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι «εξερευνούμε με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μουσείου» μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα και ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία ώστε τα Γλυπτά να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο, όσο και στην Ελλάδα, με  «ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα».

«Και αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να εξερευνηθεί. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε όχι. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση. Αλλά στην πραγματικότητα ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν στην Ελλάδα, να επιστραφούν χωρίς τίποτα (σ/σ/ για αντάλλαγμα), απλά να παραδοθούν, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν απόφαση για το μουσείο. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είναι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Όσμπορν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL