Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.9°C22.6°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C22.6°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C25.4°C
4 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C20.4°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 33%
ΕΣΥ / Λειτουργικό μπλακ άουτ στο Σωτηρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Λειτουργικό μπλακ άουτ στο Σωτηρία

Νοσοκομείο
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε σημείο διάλυσης έχει φτάσει το νοσοκομείο Σωτηρία, μία δομή που αποτελεί πυλώνα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει είναι τόσο δυσχερής, που καθίσταται επισφαλής ακόμα και η δυνατότητα να εφημερεύει και να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με όρους που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη ιατρική. 

Συγκεκριμένα, τα αντιδραστήρια του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου για την επεξεργασία Βρογχοσκοπικού υλικού επαρκούν μέχρι και σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Από τη Δευτέρα 20/11, αν γίνει αναστολή δειγμάτων από τα Βρογχολιτικά Ιατρεία, δεν θα είναι δυνατή η επεξεργασία τους επ’ αόριστον, σε ένα νοσοκομείο μάλιστα με 7 πνευμονολογικές κλινικές! 

Αντιδραστήρας

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Βιοχημικό Εργαστήριο. Υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων υγρών απαραίτητα για τη λειτουργία των αναλυτών και αν δεν εκτελεσθούν οι παραγγελίες, το εργαστήριο δεν θα μπορεί να εκτελεί καμία βιοχημική εξέταση από τη Δευτέρα. Επίσης, ελλείψη αντιδραστηρίων, δεν θα είναι δυνατή η εκτέλεση σημαντικού αριθμού βιοχημικών εξετάσεων από τις 20/11. Οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη και η προϊστάμενη του Βιοχημικού Εργαστηρίου είχε καταθέσει αίτημα για κατεπείγουσες παραγγελίες στις 9/11. 

Βιοχημικό

Σύμφωνα με έγγραφο της διευθύντριας του Αιματολογικού Εργαστηρίου, από τον Σεπτέμβριο και μετά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση των παραγγελιών. Οι παραγγελίες που έγιναν αρχές Οκτωβρίου, είναι ακόμα και σήμερα σε εκκρεμότητα. 

Αιματολογικό

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και κάποια άλλα περιστατικά. Στις 16/11, με εντολή διοικητή, έγινε ακύρωση τριών προγραμματισμένων χειρουργείων. Βαρέως πάσχοντες ασθενείς περιμένουν ώρες στα ΤΕΠ και είναι αδύνατη η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών χωρίς διαθέσιμα εργαστήρια και απεικονιστικές εξετάσεις. Το εργαστήριο υπερήχων μπορεί να καλύψει μόνο τις μισές εφημερίες και οι εργαζόμενοι που το στελεχώνουν έχουν να πάρουν άδεια 3 χρόνια. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει εξαντληθεί από τον Σεπτέμβριο. Σημαντικότατες είναι και οι ελλείψεις φαρμάκων. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η ΥΠΕ μετακινεί γιατρούς σε άλλα νοσοκομεία, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την κάλυψη των ειδικοτήτων. Τέλος, η διοίκηση προωθεί σχέδια συγχώνευσης κλινικών προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά προσωπικού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL