Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.9°C22.6°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C22.6°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C25.4°C
4 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C20.4°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 33%
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών / Πατούλης εναντίον Πατούλη για τα... μάτια του κόσμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών / Πατούλης εναντίον Πατούλη για τα... μάτια του κόσμου

134203910-a2.jpg

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προέβη την Πέμπτη σε μηνυτήρια αναφορά εξαιτίας της δυνατότητας διενέργειας εξετάσεων από καταστήματα οπτικών. Συγκεκριμένα, αναφέρει ορθά πως αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται αποκλειστικά από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους.

Ωστόσο, η συστέγαση οφθαλμιάτρων με οπτικά καταστήματα, ρύθμιση η οποία άνοιξε τον δρόμο για την παραπάνω ενέργεια, έγινε με πιέσεις του ΙΣΑ. Συγκεκριμένα, στις 23 Δεκεμβρίου 2023 ο ΙΣΑ ανέφερε ότι σε ακόμα μία σημαντική παρέμβαση δικαιώθηκε! «Μετά από επίμονες προσπάθειες του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, με τροπολογία που ψηφίστηκε στον Νόμο 5007/2022 Άρθρο 82 “Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και την προστασία της δημόσιας Υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις”, τροποποιείται το άρθρο 1 του Ν. 4208/2013 (Α’ 252), περί συστέγασης των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), και πλέον διευρύνεται η δυνατότητα συστέγασης των ιατρείων με άλλους φορείς, όπως εργαστήρια αισθητικής, οπτικά καταστήματα, διαιτολογικά γραφεία και πολυδύναμες διαιτολογικές μονάδες. Έτσι άρθηκαν περιορισμοί που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπαν τη συστέγαση ενός ιατρείου με άλλο επαγγελματία Υγείας που ασκούσε συναφές έργο, όπως, για παράδειγμα, ενός ψυχιάτρου με έναν ψυχολόγο ή ενός δερματολόγου με ένα κέντρο αισθητικής».

Τότε είχαν αντιδράσει αρκετοί επαγγελματίες, όπως οφθαλμίατροι, δερματολόγοι, αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς ουσιαστικά η παραπάνω... επιμονή του Γιώργου Πατούλη έδωσε σήμερα το δικαίωμα να διενεργούνται ιατρικές πράξεις από μη γιατρούς.

Ο ΙΣΑ έκπληκτος (!) ανέφερε ότι περιήλθε σε γνώση του σειρά μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διά των οποίων οπτικοί-οπτομέτρες καλούν τους πολίτες να εξεταστούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους προκειμένου να προβούν σε οπτομετρία - εξέταση των ματιών από οπτικό αναφορικά με διαχείριση της παιδικής μυωπίας, αντιμετώπιση της αμβλυωπίας, έλεγχο στην όραση, τοπογραφία κερατοειδούς. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε πρόσφατη συνεδρίασή του συζήτησε εκτενώς το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων για τα παραπάνω οφθαλμολογικά ζητήματα και παθήσεις και αποφάνθηκε ότι όλες οι παραπάνω μετρήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν και πρέπει να γίνονται αποκλειστικά από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους.

«Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα οπτικών απαγορεύεται κατά νόμο να διενεργούν οπτικές μετρήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η τοπογραφία. Τίθεται ζήτημα αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος, αλλά και άλλων ενδεχομένως αδικημάτων» τονίζει ο ΙΣΑ στην αναφορά του, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές ανήκουν, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια Υγεία.

Μπορεί ο ΙΣΑ να μην ζήτησε τη διενέργεια των εξετάσεων από μη γιατρούς, αλλά η συστέγαση που επιδίωξε άνοιξε τον δρόμο για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς επισήμαιναν συνεχώς διάφοροι επαγγελματίες, χωρίς να εισακουστούν.

Το εντελώς οξύμωρο, όμως, είναι ότι ο ΙΣΑ είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ένωσης Οφθαλμιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος για κατάργηση της δυνατότητας συστέγασης γιατρών οφθαλμιάτρων με καταστήματα οπτικών ειδών που θεσπίστηκε με τη διάταξη του άρθρου 82 του Ν. 5007/2022. Δηλαδή ο ΙΣΑ ζητά να καταργηθεί η ρύθμιση που ούτε έναν χρόνο πριν πανηγύριζε ότι ολοκληρώθηκε εξαιτίας των επίμονων προσπαθειών του Γ. Πατούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL