Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.9°C22.6°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C22.6°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C25.4°C
4 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C20.4°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 33%
ΕΣΥ / Αναισθησιολόγοι, γυρολόγοι νοσοκομείων - Σιγή ιχθύος από Χρυσοχοΐδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Αναισθησιολόγοι, γυρολόγοι νοσοκομείων - Σιγή ιχθύος από Χρυσοχοΐδη

134175110a.jpg

Την Παρασκευή ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε μια αποκάλυψη που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα για να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας σκαρφίζεται την πιο απίθανη ιδέα. Τελευταία περίπτωση αποτελεί το έγγραφο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο οι διοικήσεις των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», ΚΑΤ και Ερυθρός Σταυρός πρέπει να ορίσουν αναισθησιολόγο που, ενώ θα εφημερεύει στο εκάστοτε νοσοκομείο, θα καλύπτει ταυτόχρονα περιστατικά, όπως επείγουσα διασωλήνωση, επείγον χειρουργείο ή διακομιδή διασωληνωμένου ασθενούς που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» στα Πατήσια.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το σχέδιο νόμου για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Απαντώντας σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ, αρχικά προσπάθησε να αποφύγει το θέμα, σημειώνοντας ότι η χθεσινή ημέρα είχε άλλη θεματική. Μετά την επισήμανση ότι τα προβλήματα στο ΕΣΥ συνεχίζονται και οφείλει να απαντήσει ως πολιτικός προϊστάμενος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι προετοιμάζεται μία συνολική μεταρρύθμιση από το υπουργείο Υγείας. Μέχρι τότε προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Δηλαδή, ο Μ. Χρυσοχοΐδης βάφτισε «εξυπηρέτηση αναγκών» τη μετατροπή των αναισθησιολόγων σε γυρολόγους!

Επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας εγείρει αυτονόητα ερωτήματα και προβληματισμούς. Είναι απορίας άξιο πώς ένας γιατρός που θα εφημερεύει στον «Ευαγγελισμό», που βρίσκεται στο Κολωνάκι, ή στο «Γ. Γεννηματάς», που βρίσκεται στη Μεσογείων, θα μπορέσει να βρεθεί άμεσα στην «Παμμακάριστο» που είναι στα Πατήσια. Θα πρέπει να… ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες για να μην υπάρχει πρόβλημα. Να μην βρει κυκλοφοριακό κομφούζιο, να έχει όχημα ή τα ΜΜΜ να συγχρονιστούν τέλεια, να μην υπάρχει επιπλοκή στην υγεία του ασθενούς όσο θα περιμένει. Είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα που προκύπτει σε αντίθετη περίπτωση.

Επίσης, σε τέτοιες συνθήκες πίεσης και εξάντλησης ο αναισθησιολόγος καλείται να προσφέρει υπηρεσίες Υγείας. Μάλιστα, δεν αφορούν απλές ιατρικές πράξεις, αλλά επείγουσα διασωλήνωση, επείγον χειρουργείο ή διακομιδή διασωληνωμένου, δηλαδή απαιτητικές περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής είναι στο όριο της ζωής και του θανάτου. Χωρίς τις ιδανικές συνθήκες είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να μην μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες Υγείας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ασθενή.

Επιπλέον, η αδυναμία των γιατρών να προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες (χωρίς να φταίνε, αφού γίνονται… λάστιχο) καλλιεργεί τα φαινόμενα βίας εναντίον τους, που βλέπουμε να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε χθες πως οι διοικήσεις οφείλουν να παίρνουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέπουν την εκδήλωση τέτοιων περιστατικών στους νοσοκομειακούς χώρους, διασφαλίζοντας το δικαίωμα ιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού να ασκούν ανεμπόδιστα και δίχως κινδύνους την εργασία τους. Επισήμανε δε πως «σε περιπτώσεις που, παρά τα μέτρα που οφείλουν να λάβουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, υπάρξουν τέτοια περιστατικά βιαιοπραγίας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα συνδράμουν υλικά, ηθικά και νομικά τα θύματα». Έστω και ετεροχρονισμένα ο υπουργός Υγείας εναρμονίστηκε με ένα χρόνιο αίτημα των υγειονομικών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες αποφάσεις ωθούν ακόμα περισσότερους γιατρούς να φύγουν από το σύστημα Υγείας και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό και σε συνθήκες που θα σέβονται το λειτούργημά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL