Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.9°C22.6°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C22.6°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C25.4°C
4 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C20.4°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 33%
Υπουργείο Υγείας / Καταδικασμένος ξανά σε αποτυχία ο «προσωπικός γιατρός»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Υγείας / Καταδικασμένος ξανά σε αποτυχία ο «προσωπικός γιατρός»

134154852.jpg

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ένα αγκάθι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κληρονομήσει από τον εαυτό της. Ήταν το προσωπικό στοίχημα του πρώην υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, αλλά ουδέποτε λειτούργησε πλήρως. Ωστόσο, φαίνεται πως εξελίσσεται σε αποτυχημένο εγχείρημα και για τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επιχείρησε να παρουσιάσει ένα πλαίσιο επανεκκίνησης με κίνητρα, αλλά περισσότερο γέννησε σφοδρές αντιδράσεις, παρά έδωσε λύσεις. Το χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι η αποτυχία και των νέων προτάσεων φαίνεται να είναι αναπόφευκτη.

Τα μέτρα που αναμένεται να εξειδικευτούν με νομοσχέδιο παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. Επί της αρχής, από μόνο του το γεγονός ότι η αναπληρώτρια υπουργός μπήκε στη διαδικασία παρουσίασης μέτρων άρον-άρον αποτελεί ομολογία αποτυχίας του θεσμού συνολικά από την εποχή Πλεύρη. Από κει και πέρα, υπάρχουν τα ζητήματα που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις αυτές καθαυτές. Οι αγροτικοί γιατροί είναι ανειδίκευτο προσωπικό που αυτόματα μπαίνει σε καθεστώς λειτουργίας προσωπικού γιατρού. Επίσης, οι μισθολογικές ανισότητες που ανακοινώθηκαν ως κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο σύστημα θα οδηγήσουν σε περισσότερες παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΣΥ.

Αμείλικτοι αριθμοί

Η αποτυχία αποτυπώνεται στους αριθμούς συμμετοχής σε έναν θεσμό που σχεδιάστηκε ώστε να αναλογεί ένας προσωπικός γιατρός το πολύ σε 2.000 πολίτες, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση το σύστημα θα έπρεπε να έχει 5.000 επαγγελματίες. Μέχρι τώρα όμως ως προσωπικοί γιατροί έχουν εγγραφεί μόνο 3.448, εκ των οποίων 2.218 από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και μόνο 1.230 ιδιώτες γιατροί. Από την αναζήτηση γενικών γιατρών και παθολόγων -όπως είναι το σωστό να είναι οι προσωπικοί γιατροί-, η κυβέρνηση κατέληξε να ζητάει και άλλες ειδικότητες, όπως καρδιολόγους, πνευμονολόγους, γαστρεντερολόγους, και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι 2.218 γιατροί της Πρωτοβάθμιας που εγράφησαν υποχρεωτικά είναι αδύνατον να υπηρετήσουν τον θεσμό με επιτυχία, αφού έχουν συνεχείς μετακινήσεις σε νοσοκομεία για να υποστηρίξουν την καθημερινή λειτουργία ή τις εφημερίες, έχουν καθημερινές 24ωρες εφημερίες στα Κέντρα Υγείας, κάνουν επισκέψεις κατ’ οίκον κ.λπ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας δεν γνωρίζουν πού θα βρεθούν την επόμενη μέρα. Επομένως, είναι αμφίβολο πώς θα ασκήσουν επιτυχώς τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού. Επίσης, μια επίσκεψη σε εφημερεύον νοσοκομείο, με τις πολύωρες αναμονές που υφίστανται οι ασθενείς στα Επείγοντα, είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει την κατάρρευση του θεσμού. Ο πολίτης που χρειάζεται γιατρό έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο και η δεύτερη να πληρώσει από την τσέπη του ιδιώτη γιατρό για να τον εξετάσει. Οι περισσότεροι δεν έχουν τη δεύτερη επιλογή, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα Επείγοντα κάθε βράδυ σφραγίζοντας την ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συζήτηση από το μηδέν

Τα κίνητρα που παρουσίασε η Ε. Αγαπηδάκη φαίνεται πως είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Σ’ αυτό συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Σύλλογο να δώσει τις προτάσεις ως σχέδιο νόμου, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Για τις προτάσεις της αναπληρώτριας υπουργού υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται ένας ανειδίκευτος γιατρός σε προσωπικό γιατρό. Μάλιστα, αυτό γίνεται με τρόπο που καταστρατηγεί την ιεραρχία του συστήματος Υγείας λόγω των επιπέδων αμοιβών. Κυρίως όμως, σύμφωνα με τον Δ. Βαρνάβα, δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να επιδεικνύει μια άσπρη μπλούζα και να ρίχνει στάχτη στα μάτια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητάει ένα ποσοστό κάλυψης 75%. «Και επειδή δεν έχουν πρόθεση να το αντλήσουν από πουθενά αλλού, σκέφτηκαν να βαφτίσουν τους αγροτικούς γιατρούς προσωπικούς γιατρούς» εξηγεί ο γ.γ. του ΠΙΣ.

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντιπροτείνει μια συνολική συζήτηση από το σημείο μηδέν. «Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα» τόνισε ο Δ. Βαρνάβας και συμπλήρωσε ότι ο ΠΙΣ, απευθυνόμενος στην Ε. Αγαπηδάκη, λέει ότι δεν γίνεται συζήτηση με βάση αυτά που είπε η ίδια στους δημοσιογράφους. Η συζήτηση πρέπει να γίνει από την αρχή, διότι «και το εγχείρημα του Πλεύρη απέτυχε. Επομένως, πρέπει να το δούμε συνολικά το ζήτημα και σε άλλη βάση προφανώς» καταλήγει ο Δ. Βαρνάβας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL