Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.9°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.9°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
5 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C23.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.9°C23.9°C
4 BF 22%
Προσωπικός γιατρός / Οργή γιατρών - Αντιεπιστημονική και αναχρονιστική η πρόταση Αγαπηδάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσωπικός γιατρός / Οργή γιατρών - Αντιεπιστημονική και αναχρονιστική η πρόταση Αγαπηδάκη

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Στα… κάγκελα είναι οι υγειονομικοί λόγω της πρότασης της Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) σημειώνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ενταγμένο στην παραπέρα προώθηση του περίφημου gate keeping, της ενίσχυσης της λειτουργίας της ΠΦΥ ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που εξασφαλίζεται στους ασθενείς είναι ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών Υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες την εβδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 30 μέρες τον μήνα, 365 μέρες τον χρόνο» υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και συμπληρώνουν πως ούτε καν αυτό το λίγα, για λίγους και για λίγο δεν μπορεί να εξασφαλίσει η επιστράτευση αποφοίτων της Ιατρικής χωρίς εκπαίδευση, που βαφτίζονται από την κυβέρνηση προσωπικοί γιατροί. Άλλωστε, η εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του προσωπικού γιατρού το επιβεβαιώνει. «Πώς θα μπορέσει ο αγροτικός γιατρός που καλύπτει την τακτική πρωινή λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, που καλύπτει τα Επείγοντα του Κέντρου Υγείας, που μετακινείται συνεχώς για να εφημερεύσει στα Επείγοντα του νοσοκομείου, που του αναθέτουν να διακομίσει βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους ασθενείς να έχει ταυτόχρονα στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς; Πότε ακριβώς θα προλάβει να τους δει έστω μία φορά;» διερωτάται ευλόγως η ΟΕΝΓΕ.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) απαιτεί να μην κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και τονίζει ότι πρόκειται για σχέδιο επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό, που θα ολοκληρώσει τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επίσης, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων σημειώνει πως η αναπληρώτρια υπουργός ξεκινάει με ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα τη δήθεν διαβούλευση για τον προσωπικό γιατρό. Εξηγούν πως με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή. Υπογραμμίζουν δε ότι το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40.000-50.000 ευρώ για την επιλογή της ειδικότητας του παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο και είναι προτιμότερο να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και, αντί υποσχέσεων για ποσά, που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες Υγείας. Τέλος, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων δηλώνει για άλλη μία φορά παρούσα σε οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων, απαιτεί όμως την απόσυρση όλων αυτών των προτάσεων οι οποίες εκ των προτέρων δυναμιτίζουν το κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL