Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.2°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
21.0°C22.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.4°C20.9°C
2 BF 40%
Ειρήνη Αγαπηδάκη / Το παρασκήνιο ενός αδειάσματος και το αντιγριπικό εμβόλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειρήνη Αγαπηδάκη / Το παρασκήνιο ενός αδειάσματος και το αντιγριπικό εμβόλιο

133992410NEW.jpg

Μπαίνοντας σε μία περίοδο που οι επιστήμονες προειδοποιούν για εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και ιώσεων, αναπόφευκτα ξεκίνησε η συζήτηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ωστόσο, αυτή στιγματίστηκε από την ακατανόητη απόφαση της Ειρήνης Αγαπηδάκη να εντάξει ξανά τη συνταγογράφηση στη χορήγηση του σκευάσματος.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η θητεία του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας δεν ήταν γεμάτη με επιτυχίες. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα θετικό. Έβγαλε τη συνταγογράφηση από τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Έτσι οι πολίτες μπορούσαν να πάνε στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και να εμβολιαστούν. Και πάλι, βέβαια, πολλά εμβόλια έμειναν αχρησιμοποίητα και η εμβολιαστική κάλυψη δεν έφτασε στα νούμερα που είχαν τεθεί ως στόχευση. Την Πέμπτη η Ειρήνη Αγαπηδάκη με εγκύκλιο όριζε ότι οι «ομάδες αυξημένου κινδύνου [...] δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό με ιατρική συνταγή». Δηλαδή, η αναπληρώτρια υπουργός κατάργησε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο αντιγριπικό εμβόλιο, αφού θα έπρεπε να πληρώνουν την επίσκεψη στον γιατρό που θα κάνει τη συνταγογράφηση, όσο κοστολογεί ο κάθε γιατρός. Αυτή η κίνηση κρίνεται ακατανόητη καθώς ουσιαστικά μπαίνουν εμπόδια στην εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης την ώρα που οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό. Επίσης, σε επικοινωνία που είχε η ΑΥΓΗ με στελέχη του υπουργείου Υγείας, αυτά δεν μπορούσαν να μας δώσουν κάποια σαφή εξήγηση για τη συγκεκριμένη κίνηση. Μάλιστα, θεωρούν εύλογο τον σάλο που ξέσπασε, αφού ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει πλέον από την τσέπη του για να εμβολιαστεί.

Οξύμωρο

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας είχε κινήσει τις διαδικασίες για το άνοιγμα του συστήματος ώστε ο εμβολιασμός να γίνεται χωρίς συνταγογράφηση. Η κατάργηση της συνταγογράφησης, λοιπόν, είχε διπλό θετικό αντίκτυπο. Πρώτον, διευκόλυνε την πρόσβαση, και, δεύτερον, οι πολίτες γλίτωναν χρόνο και κόστος. Την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός ακύρωσε αυτό το μέτρο.

Αντιδράσεις και συμφωνίες

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη σχετική εγκύκλιο. Το προεδρείο του ΠΦΣ τονίζει πως πρόκειται για μία διαδικασία που ακολουθείται και συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Αντιθέτως, αλλά απολύτως αναμενόμενα, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) τάχθηκε υπέρ της συνταγογράφησης, επισημαίνοντας ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές των χωρών που έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Το άδειασμα

Μετά τον σάλο, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση που άδειαζε την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Μόνο για το νέου τύπου εμβόλιο χρειάζεται συνταγογράφηση. Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός, επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, σημείωσε ότι το πληροφοριακό σύστημα των φαρμακοποιών χρειάζεται βελτιώσεις και μέχρι να συμβεί αυτό βγήκε η εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με συνταγογράφηση, ώστε όποιος πολίτης επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί για τη γρίπη άμεσα. «Η συνταγογράφηση γίνεται δωρεάν στον προσωπικό γιατρό, σε όλες τις δημόσιες δομές, άρα ο πολίτης δεν επιβαρύνεται οικονομικά ούτε για τη συνταγογράφηση ούτε για το εμβόλιο» σημείωσε, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό ισχύει και για το εμβόλιο νέου τύπου.

Ερωτήματα

Αναφέραμε και παραπάνω ότι η κίνηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη είναι ακατανόητη. Αυτό και μόνο προκαλεί ποικίλα ερωτήματα. Ποιος ήταν ο σκοπός της αναπληρώτριας υπουργού ώστε να αλλάξει ένα επιτυχημένο μοντέλο; Είναι γνωστό ότι οι ιδιώτες γιατροί πίεζαν την πολιτική ηγεσία να επαναφέρει τη συνταγογράφηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις η Ειρήνη Αγαπηδάκη; Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ότι ο Θάνος Πλεύρης είχε ήδη ζητήσει από μεγάλη φαρμακοβιομηχανία να προχωρήσει στην εισαγωγή μεγάλου αριθμού αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία θα πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων αν ίσχυε αποκλειστικά η συνταγογράφηση. Η άκρη του νήματος ενδεχομένως να βρίσκεται σε αυτούς που έχουν όφελος, δηλαδή στους ιδιώτες γιατρούς και στη φαρμακοβιομηχανία που εισάγει το νέου τύπου εμβόλιο. Υπάρχει κάποια σχέση αυτών με την ενέργεια της Ειρήνης Αγαπηδάκη;

Στα παραπάνω ερωτήματα οφείλει να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ένα θέμα που προκάλεσε σάλο και τελικά κατέληξε (σχεδόν) εκεί που ήταν στην αρχή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL