Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
7.2°C13.1°C
2 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.2°C12.6°C
2 BF 29%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
9.8°C12.1°C
3 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.3°C10.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.8°C7.9°C
2 BF 46%
ΕΛΑΣ / Αμετανόητη – Λέει ότι οι χρυσαυγίτες έχουν κάθε δικαίωμα να συγκεντρωθούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΑΣ / Αμετανόητη – Λέει ότι οι χρυσαυγίτες έχουν κάθε δικαίωμα να συγκεντρωθούν

Αντιφασιστική πορεία
Αντιφασίστες εμπόδισαν τη νεοναζιστική φιέστα (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Λίγες μόνο μέρες κράτησε το προεκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης με τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη από τις εκλογές καθώς αποκαλύφθηκε η υποκρισία της ΝΔ, η οποία έδωσε το ελεύθερο στους νεοναζί να διοργανώσουν φιέστα στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια. Μάλιστα, η ΕΛΑΣ παρά την κατακραυγή, εμφανίζεται αμετανόητη και λέει ότι είναι δικαίωμα των χρυσαυγιτών να συγκεντρωθούν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποτελούν δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται. Επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί με αιτιολογημένη απόφαση, εάν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας» αναφέρει η ΕΛΑΣ, ξεχνώντας ότι μιλάμε για μία εγκληματική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία έδωσε ελευθέρας στους χρυσαυγίτες να συγκεντρωθούν, αποκαλώντας τους μάλιστα «πολιτικό κόμμα». Το μόνο που έκανε ήταν να πει στους χρυσαυγίτες να μείνουν στην Πλατεία Ρηγίλλης, «χωρίς να καταλαμβάνουν μέρος του λοιπού οδοστρώματος των πέριξ οδών».

Δυναμική απάντηση έδωσαν αντιφασιστές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρηγίλλης και ακύρωσαν στην πράξη τη ναζιστική φιέστα.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και αναφέρονται σε απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δήθεν χορηγείται άδεια για πραγματοποίηση συνάθροισης από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  • σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποτελούν δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται,
  • επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί με αιτιολογημένη απόφαση, εάν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ
  • οι αποφάσεις που εκδίδονται από τις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας, αφορούν στην επιβολή περιορισμών, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση εκδόθηκε απόφαση επιβολής περιορισμών και ως εκ τούτου οι σχετικές δηλώσεις περί αδειοδότησης σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Τι είχε προηγηθεί

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Διαύγεια, η αστυνομία δίνει το ελεύθερο στους νεοναζί να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ρηγίλλης. Σύμφωνα με την απόφαση, θα υπάρξει επιβολή περιορισμού, με την συγκέντρωση να πραγματοποιείται στην Πλατεία Ρηγίλλης, χωρίς κατάληψη «μέρος του λοιπού οδοστρώματος των πέριξ οδών».

Μάλιστα ο δήμος Αθηναίων συναίνεσε καθώς όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) διατύπωσε σύμφωνη γνώμη.

Απόφαση ΕΛΑΣ
Απόφαση ΕΛΑΣ

Χρήστος Σπίρτζης: Συγχαρητήρια κ. Θεοδωρικάκο  - Ξεπλένετε τους εγκληματίες ναζιστές ως πατριώτες

«Έδωσαν άδεια στη Χρυσή Αυγή να κάνει συγκέντρωση, στην Πλατεία Ρηγίλλης, για τους νεκρούς Αξιωματικούς των Ιμίων, αναγνωρίζοντας ως κόμμα τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή Ο Φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ δεν έχει όριο! Συγχαρητήρια κ. Θεοδωρικάκο. Ξεπλένετε τους εγκληματίες Ναζιστές ως πατριώτες» τονίζει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως σημειώνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της KO του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «ότι η ΝΔ φιλοξενεί την σκληρή ακροδεξιά στο εσωτερικό της, το ξέρουμε πλέον όλοι.

Το ότι επανειλημμένα ο κ. Θεοδωρικάκος μας έχει επιβεβαιώσει ότι ισχύει και τηρείται ο νόμος Μητσοτάκη της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και ο νόμος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επίσης.

Ότι υπάρχει ανοχή από την πρώτη μέρα της επιτελικής διακυβέρνησης σε ακροδεξιά στοιχεία εντός της ΕΛΑΣ, είναι επίσης αποδεδειγμένο, με όσα έχουν γίνει τα χρόνια Μητσοτάκη.

Ότι λειτουργούν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα ναζιστικά σύμβολα, τα πανώ και οι ταμπέλες της εγκληματικής οργάνωσης είναι ακόμη εκεί, όπως με προκλητικό τρόπο, δίπλα στα Δικαστήρια, βλέπει κάθε πολίτης στην είσοδο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε.

Ότι άφησαν τον Κασιδιάρη από τη φυλακή να κάνει εκπομπές, προεκλογική εκστρατεία και να οργανώνει κόμμα για τη συμμετοχή στις εκλογές επίσης».

«Αλλά ότι λίγες ημέρες μετά το προπαγανδιστικό εγχείρημα για δήθεν Νόμο απαγόρευσης της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη, θα έδιναν άδεια συγκέντρωσης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, στο κέντρο της Αθήνας, τα αποδεικνύει όλα.

Αποδεικνύει ότι η ΝΔ έχει διολισθήσει επικίνδυνα …».

Ο Χρήστος Σπίρτζης υπογραμμίζει ότι «οι πρακτικές των παρακολουθήσεων, της καταστολής, της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων έρχονται και ταιριάζουν με την αντίληψη των ακροδεξιών πρακτικών και με την ανοχή όχι απλά στις ακροδεξιές πολιτικές και πρακτικές αλλά και στην ανοχή της κοινής αντίληψης σε πλήθος θεμάτων με την ακροδεξιά και με την ανοχή της δράσης ακόμη και της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Προφανώς ο Νόμος Μητσοτάκη απαγόρευσης των συναθροίσεων σχετίζεται μόνο με τους νέους ανθρώπους, τους φοιτητές και με όποια ομάδα πολιτών διαφωνεί με τη ΝΔ και την ανάλγητη αντικοινωνική πολιτική της.

Κύριε Μητσοτάκη, Κύριε Θεοδωρικάκο, συγχαρητήρια… και για την ανοχή και για το «πατριωτικό» ξέπλυμα, στους εγκληματίες ναζιστές.

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος σας το μόνο τέρμα που μπορεί να έχει είναι η απάντηση του ελληνικού λαού στις εκλογές».

Οι αστείες δικαιολογίες του Μπακογιάννη

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο δήμος Αθηναίων παίζει με τις λέξεις και λέει ότι «καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης. Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια».

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι συναίνεσε στο να γίνει η συγκέντρωση με απλά περιοριστικά μέτρα, όπως άλλωστε φαίνεται και από το επίμαχο έγγραφο.

Η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: « Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια.»

Νάσος Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η δημοτική αρχή Μπακογιάννη οφείλουν να απολογηθούν

Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσου Ηλιόπουλου. Με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια ανέφερε ότι: «Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει μια παράξενη ανοχή στην προεκλογική καμπάνια που κάνει από τις φυλακές ο νεοναζί Η. Κασιδιάρης. Σήμερα νομιμοποιούν ανοιχτή συγκέντρωση των νεοναζί». Παράλληλα, ο Νάσος Ηλίόπουλος τόνισε ότι «οι ευθύνες τόσο του Τ. Θεοδωρικάκου όσο και του Κ. Μπακογιάννη είναι τεράστιες», και για αυτό πρέπει μαζί με την κυβέρνηση να απολογηθούν.

Η καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση των νεοναζί της "Χρυσής Αυγής" έχει άδεια για την διεξαγωγή συγκέντρωσης. Οι...

Posted by Νάσος Ηλιόπουλος on Saturday, January 28, 2023

Ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ανοιχτή Πόλη

Η καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση των νεοναζί της "Χρυσής Αυγής" έχει άδεια για την διεξαγωγή συγκέντρωσης. Οι ευθύνες τόσο του Τ. Θεοδωρικάκου όσο και του Κ. Μπακογιάννη είναι τεράστιες.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει μια παράξενη ανοχή στην προεκλογική καμπάνια που κάνει από τις φυλακές ο νεοναζί Η. Κασιδιάρης. Σήμερα νομιμοποιούν ανοιχτή συγκέντρωση των νεοναζί.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη και δημοτική αρχή Μπακογιάννη οφείλουν να απολογηθούν.

Οι γειτονιές μας ήταν και είναι πιο ασφαλείς χωρίς την εγκληματικά δράση των νεοναζί δολοφόνων.

ΠΑΣΟΚ: Σε τι ακριβώς συμφωνεί ο κ. Μπακογιάννης με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση;

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι, η εκδήλωση, «προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη». Απευθυνόμενο στον Κώστα Μπακογιάννη, το ΠΑΣΟΚ ρωτά «σε τι ακριβώς συμφωνεί με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση; » και προειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές ότι, «έχουν τρεις ώρες μπροστά τους για να μην εφαρμοστεί η προκλητική τους απόφαση».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Η παροχή άδειας για ανοικτή συγκέντρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Βουλή, προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη. Μια απόφαση πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη που μάλιστα στηρίζεται στη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων. Αναρωτιόμαστε: σε τι ακριβώς συμφωνεί ο κ. Μπακογιάννης με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση; Τη θεωρεί ειρηνική πολιτική εκδήλωση; Πιστεύει ότι δεν επαπειλεί τη ζωή της πόλης; Οι αρμόδιες αρχές έχουν τρεις ώρες μπροστά τους για να μην εφαρμοστεί η προκλητική τους απόφαση.

ΜέΡΑ25: Κλείνουν το μάτι στους φασίστες

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25, μέσω του εκπροσώπου του, Μιχάλη Κριθαρίδη, ζήτησε να «απαγορευτεί η ναζιστική φιέστα». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι ίδιοι δηλαδή, που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες που δήθεν θέλει να τους απαγορεύσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Η ανακοίνωση Κριθαρίδη:

«Ναζιστική φιέστα έχει εξαγγείλει η Χρυσή Αυγή σήμερα στις 19.00 στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έσπευσαν να δώσουν άδεια στα ακροδεξιά μορφώματα για να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δημόσια συγκέντρωση. Οι ίδιοι, που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες που δήθεν θέλει να τους απαγορεύσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την κάθοδο στις εκλογές και τους επιτρέπουν την αποψινή ναζιστική φιέστα. Η απόφαση αυτή είναι αδιανόητη και προκλητική και καλούμε για την άμεση ανάκληση της, καθώς πρόκειται για μια ντροπιαστική κίνηση Μπακογιάννη-ΕΛ.ΑΣ.. Να απαγορευτεί η ναζιστική φιέστα και να σταματήσει η εξουσία, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, ΕΛ.ΑΣ. κλπ. να υποθάλπουν τους νεοναζί εγκληματίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL