Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κώστας Φραγκούλης / Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον ανήλικο Ρομά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Φραγκούλης / Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον ανήλικο Ρομά

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

To Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης τάχθηκε την Δευτέρα υπέρ της αρχικής θέσης του ανακριτή, ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ που τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη.

Δύο εβδομάδες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του ανήλικου Ρομά, η Δικαιοσύνη έκρινε τελικά για την ποινική μεταχείριση προς τον αστυνομικό της ΔΙΑΣ, ωστόσο αυτό έγινε με βάση την αρχική δικογραφία. Η κατηγορία που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει ο αστυνομικός είναι για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομο πυροβολισμό ακινητοποίησης/εξουδετέρωσης, καθώς προέρχεται από τη δικογραφία που συνετάχθη όσο το θύμα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Μετά την κατάληξή του 16χρονου στο νοσοκομείο, αναμένεται ότι ο άνδρας της ΔΙΑΣ θα κληθεί εκ νέου να απολογηθεί για τετελεσμένη ανθρωποκτονία και όχι απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατά την νέα διαδικασία αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου το αν ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ θα προφυλακιστεί ή θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αγανάκτηση και αναστάτωση επικρατεί στον οικισμό Αγίας Σοφίας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κώστας Φραγκούλης.  Η απόφαση για μη προφυλάκιση του αστυνομικού της ΔΙΑΣ που τον πυροβόλησε στο κεφάλι και τον σκότωσε, γνωστοποιήθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη το μνημόσυνο του 16χρονου Κώστα στο σπίτι της οικογένειας του. 

Όπως ανέφερε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο γραμματέας του οικισμού Γρηγόρης Τάσσιος η οικογένεια του Κώστα Φραγκούλη νιώθει αδικημένη και ότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση των Ρομά από την δικαιοσύνη. Θεωρούν ότι παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους και για αυτό συζητούν ακόμη και για την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας προηγουμένως είχε απειλήσει με «σκληρή αντίδραση» αν ο πελάτης του τελικά προφυλακιζόταν, ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα προσαχθεί ο αστυνομικός ούτε σε κάποιον ανακριτή ούτε σε κάποιον εισαγγελέα».

Την Δευτέρα σε δηλώσεις από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης στοχοποίησε τους Ρομά δηλώνοντας ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων τους δίνουν εντολή να σπάνε καταστήματα και επιχειρήσεις ενώ πρόσθεσε πως «για κάποιους, μπορεί να οδηγούν κάποιοι νεαροί σε ηλικία 15 ετών, που έχουν ήδη κάνει παιδιά από 13 ετών, να μπορούν να κλέβουν, να μπορούν να ληστεύουν».

Για το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ο κ. Κούγιας είπε ότι «έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του αστυνομικού ... όλα όσα υποστήριξε ... Επιβεβαίωσε την άποψη του ανακριτή και αρνήθηκε την εφαρμογή της γνωμοδότησης του εισαγγελέα ... Ο αστυνομικός είναι ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από την χώρα».

Υποστήριξε παράλληλα ότι από την πλευρά του δράστη και της υπεράσπισής του «θέλουμε να εκφράσουμε την συντριβή μας για τον αδόκητο θάνατο του νεαρού αυτού, που πραγματικά θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα» στο μέλλον για «αντίστοιχα ανώριμα παιδιά, όχι μόνο Ρομά, γενικώς ανώριμα παιδιά». Την ίδια στιγμή είπε ότι τον «ευχαριστεί προσωπικά» η εξέλιξη και έκανε λόγο για «κάποιους» που «υποκινούν κινητοποιήσεις ανθρώπων που λειτουργούν συναισθηματικά» καθώς και για «μήνυμα σε αυτούς τους προέδρους που εκβίαζαν όλες αυτές τις ημέρες την Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι αν δεν φυλακιστεί ο εντολέας μας "θα πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους", ότι αν κάνουν τέτοια πράγματα, η Δικαιοσύνη τους περιμένει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL