Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
4 °C
1.6°C5.2°C
3 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
2 °C
-0.4°C3.5°C
5 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
6 °C
4.9°C7.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.8°C11.0°C
5 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
2 °C
0.1°C1.9°C
4 BF 55%
Γιάννης Στεβής / Δικαίωση για τον δημοσιογράφο - Αθωώθηκε μετά από μήνυση χρυσαυγίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Στεβής / Δικαίωση για τον δημοσιογράφο - Αθωώθηκε μετά από μήνυση χρυσαυγίτη

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΣ ΜΑΤ
(EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Δικαίωση για το δημοσιογράφο και διευθυντή της ιστοσελίδας της Χίου astraparis.gr Γιάννη Στεβή, αλλά και νίκη της ελευθερίας του Τύπου ήταν η αθώωση του το πρωί της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου από το μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου, στη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο δις καταδικασθείς για αναίτιες επιθέσεις Ματθαίος Μερμηγκούσης.

Παρά το γεγονός ότι από τον μηνυτή έγινε πρόταση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, μετά από ρητή άρνηση του Γιάννη Στεβή η υπόθεση εκδικάστηκε και κατέληξε στην αθώωσή του μετά την εξέταση και παράθεση των στοιχείων και αφού αποδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη μήνυση αποτέλεσε για τον κ. Μερμηγκούση κίνηση αντιπερισπασμού και αντεπίθεσης, αφού εκκρεμούσαν σε βάρος του οι κατηγορίες για τις επιθέσεις κ.λπ.

Στην μήνυση του ο Ματθαίος Μερμηγκούσης ισχυρίσθηκε ότι αποτελούσε συκοφαντική δυσφήμιση για τον ίδιο δημοσίευμα του astraparis.gr, μετά τα επεισόδια στις 14 Σεπτεμβρίου του, στο οποίο είχε αναφερθεί ως «εμφανιζόμενος εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής» και ότι η παραπάνω έκφραση του προκάλεσε ζημιά, με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, όπως το να εκδιωχθεί από την εργασία του.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι εκείνη την περίοδο είχε στοχοποιηθεί από όλα τα μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, όχι όμως και εκπρόσωπός της.

Χαρακτήρισε τον εαυτό του ως "οξύθυμο ψηφοφόρο" της και την εμφάνιση και παρουσία του σε όλες τις συγκεντρώσεις στην περίοδο της έντασης του προσφυγικού στη Χίο απέδωσε στο γεγονός ότι η κατοικία του ήταν κοντά στον καταυλισμό της Σούδας.

Σε ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας είπε ότι ήταν στην Χρυσή Αυγή έως το 2014 και μετά αποχώρησε, ενώ και στις εκλογές του 2019 ψήφισε Χ.Α.

Ο Μερμηγκούσης πλήρωνε το λογαριασμό της ΔΕΗ των γραφείων της Χρυσής Αυγής

Οι ισχυρισμοί του Ματθαίου Μερμηγκούση κατέπεσαν αφού ο συνήγορος του κ. Στεβή, κ. Κώστας Κάργατζης, επεσήμανε ότι ο κ. Μερμηγκούσης δεν ήταν απλός ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής, ενώ σε σχετική ερώτησή του ο μηνυτής παραδέχθηκε ότι στο όνομά του εκδίδονταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Χίο.

Στο δικαστήριο προσκομίσθηκαν φωτογραφίες που αποδείκνυαν την ενεργό συμμετοχή και παρουσία του σε εκδήλωση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο 2016.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης δημοσιογράφος κ. Παντελής Φύκαρης, που ήταν παρών στα επεισόδια του 2016 και στην επίθεση του κ. Μερμηγκούση κατά του Γιάννη Στεβή, επεσήμανε ότι  όλη η Χίος γνώριζε ότι ο μηνυτής ήταν στην Χρυσή Αυγή. Τον αναγνώρισε, επίσης, σε φωτογραφία στο μπαλκόνι των γραφείων της Χρυσής Αυγής.

Το καθήκον των δημοσιογράφων

Ο Γιάννης Στεβής στην απολογία του τόνισε ότι είναι καθήκον των δημοσιογράφων να μεταφέρουν όσα γίνονται και να ενημερώνουν την κοινωνία και να ασκούν κριτική για όσα συμβαίνουν.

Στη συγκεκριμένη χρονική φάση που το προσφυγικό ήταν οξυμένο σημείωσε ότι ήταν επιβεβλημένος ο ρόλος των δημοσιογράφων στο να αποκαλύπτουν όλες τις δράσεις που είχαν στόχο τον διχασμό της κοινωνίας, την πρόκληση επεισοδίων και την όξυνση αντί για άμβλυνση του προβλήματος.

Στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κώστας Κάργατζης αντέτεινε στην εισαγγελική πρόταση για αθώωση ελλείψει δόλου ότι ο κ. Στεβής ορθώς και αποδίδοντας όλη την περιρρέουσα εικόνα της κοινωνίας χαρακτήρισε κατά την αναφερόμενο τρόπο τον κ. Μερμηγκούση. Ζήτησε δε την πλήρη αθώωση του κ. Στεβή, όπερ και έκανε το δικαστήριο.

Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο κ. Χαρίλαος - Ιωάννης Χατζηδημητρίου και εισαγγελέας έδρας η αντεισαγγελέας κα Αθηνά Χρήστου.

Η δήλωση του Κώστα Κάργατζη

«Η εμφάνιση του μηνυτή απέδειξε τον βαθιά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των αντιλήψεών του, θεωρώντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να έχουν την ευχέρεια να λένε και θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις. Εν πάση περιπτώσει και αυτό έγινε, εισφέρθηκαν σήμερα στο δικαστήριο και αποδείξεις. Και κατά την γνώμη μας πέρα από την αθώωση το σκεπτικό θα περιλαμβάνει την παραδοχή ότι όντως εμφορείτο από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής. Και όχι μόνον εμφορείτο από ιδέες, αλλά συμμετείχε ενεργά στη ανάμιξή της. Και αυτό είναι δικαίωση για τον κατηγορούμενο».

Η δήλωση του Γιάννη Στεβή

«Για ακόμα μία φορά η ελευθεροτυπία κάθισε στο εδώλιο, αλλά αθωώθηκε. Δεν είναι προσωπική υπόθεση όλα αυτά που γίνανε, είναι υπόθεση όλων των δημοσιογράφων και της Χίου και όλης της χώρας. Πρέπει χωρίς φόβο να βγαίνουν οι δημοσιογράφοι μπροστά, να μεταφέρουν στην κοινωνία αυτά τα οποία συμβαίνουν στην κοινωνία, αυτά τα οποία επηρεάζουν την κοινωνία. Και το αποτέλεσμα του δικαστηρίου ήταν ακριβώς η δικαίωσή μας και ένα μήνυμα και προς τους συναδέλφους μας και προς την κοινωνία».

Σημειώνεται πως ο κ. Μερμηγκούσης είχε καταδικαστεί το 2018 σε φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ από το μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου, για την επίθεση κατά του Γιάννη Στεβή, τον οποίο χτύπησε και πέταξε στο έδαφος την κάμερά του, στα γεγονότα που ακολούθησαν την ρατσιστική πορεία προς τον καταυλισμό της Σούδας, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Τότε, είχε υποβάλει μήνυση, ισχυριζόμενος ότι δεν επετέθη στον Γιάννη Στεβή, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι στο σχετικό ρεπορτάζ για τα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 2016 τον είχε αναφέρει ως "εμφανιζόμενο ως εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής".

Εκτός από την παραπάνω καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, ο κ. Μερμηγκούσης καταδικάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε φυλάκιση 12 μηνών, για την επίθεση κατά του νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου κ. Γιάννη Κουτσοδόντη, τον Ιούνιο του 2016 στον καταυλισμό της Σούδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL