Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C18.4°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.4°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.4°C18.3°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.0°C14.1°C
1 BF 79%
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης / Νέα απευθείας ανάθεση στα «χρυσά» ιδιωτικά ασθενοφόρα με τις χάρτινες πινακίδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης / Νέα απευθείας ανάθεση στα «χρυσά» ιδιωτικά ασθενοφόρα με τις χάρτινες πινακίδες

Ασθενοφόρο Ιπποκράτειο

Συνεχίζεται το πάρτι των απευθείας αναθέσεων στον τομέα της υγείας. Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» προχώρησε σε νέα απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία για την παροχή ενός ασθενοφόρου για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου σε δευτερογενείς διακομιδές.

Πρόκειται για την ίδια εταιρεία με τα ασθενοφόρα που δεν έχουν άδεια καταλληλότητας από το ΕΚΑΒ και κυκλοφορούν με χάρτινες- ανεπίσημες πινακίδες κυκλοφορίας, όπως είχαμε αποκαλύψει από τον αέρα του Κόκκινου και από τις σελίδες της εφημερίδας Αυγή.
Όπως και τότε είχαμε γράψει (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης / Χρυσά ιδιωτικά ασθενοφόρα με χάρτινες πινακίδες 31.05.2022 εφημερίδα Αυγή), ο διοικητής του Ιπποκρατείου Νικόλαος Αντωνάκης είχε προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία «Νοσοκόμα στο σπίτι» για την παροχή ιδιωτικών ασθενοφόρων στο νοσοκομείο. Μετά το ρεπορτάζ μας, που αποκάλυπτε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν δικαιούται να έχει ασθενοφόρα και τα οχήματα της έχουν απορριφθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΑΒ και δεν έχουν άδεια καταλληλότητας, οι απευθείας αναθέσεις σταμάτησαν και τα ασθενοφόρα με τις χάρτινες πινακίδες αποχώρησαν από το προαύλιο του νοσοκομείου.

Όχι όμως για πάντα, καθώς στις 21 Οκτωβρίου 2022 ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης υπέγραψε ξανά διμηνιαία απευθείας ανάθεση στην ίδια εταιρεία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το έγγραφο που αναρτήθηκε στην Διαύγεια:

Ιπποκράτειο

 
Αυτή τη φορά ο κ. Αντωνάκης καλεί την εταιρεία με την επωνυμία «Νοσοκόμα στο σπίτι» να καταθέσει η ίδια προσφορά για την παροχή ενός ασθενοφόρου με δύο διασώστες με δυνατότητα διακομιδής ασθενών σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία της πόλης κατόπιν εντολής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για κάλυψη του νοσοκομείου, τις ώρες 7:00 έως 23:00, Δευτέρα έως Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων των αργιών. Όλα αυτά για 30.000 ευρώ, δηλαδή για 15.000 ευρώ τον μήνα

Και αν αναρωτηθεί κανείς μήπως η εταιρεία κατάφερε να λάβει την πολυπόθητη άδεια καταλληλότητας των ασθενοφόρων και κυκλοφορούν πλέον με κανονικές πινακίδες, η απάντηση είναι όχι. Η συγκεκριμένη άδεια παρέχεται σε συγκεκριμένους φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους) και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκονται οι εταιρείες κατ’ οίκον παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, όπως η προαναφερθείσα.

Τα ασθενοφόρα της εταιρείας, η έδρα της οποίας βρίσκεται μέσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν να κυκλοφορούν με τις χάρτινες πινακίδες. Το αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που τραβήξαμε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ιπποκράτειο ασθενοφόρο

 
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το ρεπορτάζ του Κόκκινου και της Αυγής είχε υπάρξει ερώτηση από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνονταν ότι «το υπουργείο Υγείας δεν έχει θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο για την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων ανάθεσης υπηρεσιών ασθενοφόρων από τα νοσοκομεία σε ιδιώτες ενώ προσθέτουν ότι η αίτηση της συγκεκριμένης εταιρείας προς το ΕΚΑΒ ώστε να της δοθεί η έγκριση να διαθέτει υπηρεσίες ασθενοφόρων έχει απορριφθεί». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL