Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C17.9°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.7°C17.0°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.0°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C16.9°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.8°C
0 BF 87%
Ακαδημία Αθηνών / Πρωτοφανής ενέργεια - Ζητάει πίσω τα δεδουλευμένα εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακαδημία Αθηνών / Πρωτοφανής ενέργεια - Ζητάει πίσω τα δεδουλευμένα εργαζομένων

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
EUROKINSSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Μια απίστευτη ιστορία εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκδικητικότητας, με αρνητικό πρωταγωνιστή την Ακαδημία Αθηνών, έχει δει το φως της ημέρας. Πρόκειται για την απαίτηση των «αθανάτων» να τους επιστρέψουν τα δεδουλευμένα (!) 3 ερευνητές, των οποίων η απόλυση επικυρώθηκε δικαστικά.

Πρόκειται για τους Γιώργο Κατσαμάκη, Κυριακή Αδάμ και Κέλλυ Φατούρου, οι οποίοι εργάστηκαν στη βιβλιοθήκη της Ακαδημίας από το 2005 και το 2010, αντίστοιχα, μέχρι και το 2020 ως βιβλιοθηκονόμοι, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης και τη σύνταξη εθνικής ελληνικής βιβλιογραφίας του 20ού αιώνα. Το 2019 η Ακαδημία επέλεξε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους και οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα αστικά δικαστήρια με αίτημα να μονιμοποιηθούν. Τα ασφαλιστικά μέτρα των ερευνητών έγιναν αρχικά δεκτά, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στη θέση τους. Στη συνέχεια, ωστόσο, η Ακαδημία κέρδισε την κύρια δίκη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, καθώς τα δικαστήρια έκριναν ότι η μονιμοποίηση συμβασιούχων αντίκειται στο Σύνταγμα. Οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν την απόφαση και δεν προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο, λόγω και της οικονομικής αδυναμίας τους να ανταποκριθούν σε μια μακραίωνη δικαστική μάχη. Και τότε η Ακαδημία έκανε το πρωτοφανές: απαίτησε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που δούλεψαν κατά τη διάρκεια που ήταν σε ισχύ η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Μάλιστα, προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, καθώς κάλεσε τους 3 ερευνητές να καταβάλουν τα χρήματα εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα προσέφευγε στην Εφορία - κίνηση, πάντως, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Η πρωτοφανής κίνηση της Ακαδημίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων και ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με επικεφαλής τον Ν. Φίλη, καθώς και η Κ.Ο. του ΚΚΕ. Επίσης, έχει υπάρξει σειρά ανακοινώσεων και ψηφισμάτων σωματείων και οργανισμών που καταγγέλλουν την κίνηση της Ακαδημίας και στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως της ΟΕΝΓΕ, της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πολλών σωματείων ερευνητών.

Ψήφισμα εκατοντάδων ερευνητών, και όχι μόνο

Σχετικό ψήφισμα εξέδωσαν 500 πολίτες, ερευνητές και άνθρωποι με δημόσια παρουσία, με το οποίο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους 3 απολυμένους εργαζόμενους και την αγανάκτησή τους για τη στάση της Ακαδημίας. Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την εκδικητική, ανάλγητη κι εξοντωτική επίθεση της Ακαδημίας Αθηνών σε πρώην εργαζόμενους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και που διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στην εργασία, επιδιώκοντας να τους εξοντώσει πλέον οικονομικά και ηθικά.

Απαιτούμε από το υπουργείο Παιδείας και την υπουργό Νίκη Κεραμέως τη διακοπή και ανάκληση οποιασδήποτε απαίτησης επιστροφής δεδουλευμένων χρημάτων από τους εν λόγω ειδικούς επιστήμονες που εργάστηκαν και πληρώθηκαν για έναν χρόνο με δικαστικές αποφάσεις».

Ανάμεσα στα ονόματα που υπογράφουν το κείμενο συναντάμε αυτά των πρώην υπουργών Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και Επικρατείας Γαβριήλ Σακελλαρίδη, των πρώην βουλευτριών Αννέτας Καβαδία, Μαρίας Κανελλοπούλου, του πρώην βουλευτή Φ. Κουρεμπέ, των συγγραφέων  Άρη Μαραγκόπουλου και Νίκου Σαραντάκου, της μεταφράστριας και δημοτικής συμβούλου στην Αθήνα  Έφης Γιαννοπούλου, του πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκη, της ακαδημαϊκού Αλ. Κορωναίου, του δημοτικού συμβούλου Αθήνας Δημήτρη Αγανίδη, του σκηνοθέτη και επίσης δημοτικού συμβούλου Αθήνας Κυριάκου Αγγελάκου, της δημοτικής συμβούλου Δέσποινας Αλεβυζάκη, του ακαδημαϊκού Πολυμέρη Βόγλη κ.ά.

Συνημμένο το κείμενο του ψηφίσματος και τα 500 ονόματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL