Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.9°C22.6°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.5°C22.3°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C22.1°C
1 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C20.9°C
3 BF 37%
ΝΔ / Από το Φαρμακονήσι στο σήμερα, μια επαναπροώθηση δρόμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / Από το Φαρμακονήσι στο σήμερα, μια επαναπροώθηση δρόμος

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Δέκα μέρες τώρα μας έχουν τρελάνει με το Φαρμακονήσι. Περιφέρουν Αφγανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς και κλείνουν το κέντρο της Αθήνας. Αυτοί είναι άοπλοι εισβολείς, όπλο στα χέρια της Τουρκίας. Η Τουρκία θεωρεί το Φαρμακονήσι κατεχόμενο έδαφος από την Ελλάδα, γι' αυτό κάνει αποβάσεις εκεί δεκάδων ανθρώπων. Γιατί νομίζετε οι Τούρκοι δουλέμποροι τους πάνε εκεί και όχι, ας πούμε, στο Βαθύ της Σάμου;».

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν στην Αθήνα, στις 31 Ιανουαρίου 2014, λίγες μέρες μετά το (πρώτο) πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της νησίδας στα βορειανατολικά της Λέρου, όπου 11 μετανάστες και μετανάστριες -ανάμεσά τους παιδιά- έχασαν τη ζωή τους και οι 18 επιζώντες και επιζήσασες κατήγγειλαν τις ευθύνες του Λιμενικού γι’ αυτό. Υπό το φως της προχθεσινής ομόφωνης καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ότι συνέβαλε τόσο στον θάνατο των 11 ανθρώπων όσο και στον εξευτελισμό των υπολοίπων, η συνωμοσιολογική ξενοφοβική αυτή σαχλαμάρα μοιάζει σήμερα ακόμα πιο οικτρά παράταιρη. Αναρωτιέται κανείς πού να βρίσκεται και τι να κάνει σήμερα αυτός που την εκστόμισε. Θα ήταν ανησυχητικό να είναι, για παράδειγμα, οδηγός ταξί και να δηλητηριάζει με τέτοιες ανοησίες το μυαλό των πελατών του ή αργόσχολος που συχνάζει στα καφενεία και επαναλαμβάνει αυτές τις βλακείες στους θαμώνες, μέχρι να συμφωνήσουν για να τους αφήσει ήσυχους. Όμως, όχι. Ο άνθρωπος που γκρίνιαζε ότι «μας έχουν τρελάνει με το Φαρμακονήσι» και χαρακτήριζε «άοπλους εισβολείς» τους γονείς που είχαν δει τα παιδιά τους να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους αβοήθητα είναι η Σοφία Βούλτεψη και είναι σήμερα υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπεύθυνη για την Ένταξη, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η Βούλτεψη δεν ήταν τότε η μοναδική που είχε μιλήσει με ιερή αγανάκτηση για όλους όσοι είχαν ευαισθητοποιηθεί από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και επέμεναν να εξεταστούν πραγματικά οι καταγγελίες των επιζώντων (το ΕΔΔΑ έκρινε ακριβώς ότι το ελληνικό κράτος εμπόδισε αυτή την εξέταση). Ο γνωστός Πρετεντέρης, τότε ακόμα βασικός πορτ-παρόλ του ορθού συστημικού λόγου, είχε σχολιάσει από το δελτίο του Mega -έξαλλος με όσους αναζητούσαν κρατικές ευθύνες στην τραγωδία- ότι οι μετανάστες «πάνε και καβαλάνε μια βάρκα Γενάρη μήνα και φυσικά πνίγονται». Σήμερα, εξακολουθεί να ειρωνεύεται, από τα διάφορα βήματα που διατηρεί, όσους θέτουν ζήτημα επαναπροωθήσεων και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Ελλάδα.

Μητσοτάκης-Σακελλαρίδης

Ωστόσο, το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και οι κρατικές ευθύνες της Ελλάδας δεν έτυχαν μόνο σχολιασμού από δημοσιογράφους που ξέπεσαν και πολιτικούς που ανήλθαν. Υπήρξε επίσης και συγκεκριμένη κυβερνητική διαχείριση, η οποία έχει το ενδιαφέρον της. Πρωθυπουργός άλλωστε τότε ήταν ο Σαμαράς, με τις γνωστές απόψεις για το ζήτημα, που εκτείνονταν από την ιδέα της «ανακατάληψης των πόλεων από τους παράνομους (sic) μετανάστες» (την οποία «εφάρμοζε» εκείνα τα χρόνια η Χρυσή Αυγή) μέχρι αναφορές σε «λαθρομετανάστες» που θα «συλλαμβάνονται στα σύνορα» και θα «κρατούνται μέχρι να απελαθούν στις πατρίδες τους» - πολιτική που αντιβαίνει φυσικά στο Διεθνές Δίκαιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Αντ. Σαμαράς είχε τοποθετήσει κάποιον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί για τον κρατικό χειρισμό στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου, έναν χρόνο μετά.

Σε διάλογο που είχε με τον τότε υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος υποστήριζε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν να στέλνει το Λιμενικό να κάνει «ανασχέσεις», που σημαίνουν περισσότερα ατυχήματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δουλέμπορους ότι ευκολότερη πύλη εισόδου στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα», υπερασπιζόμενος ακριβώς την πολιτική της ανάσχεσης.

Ίδια πολιτική και σήμερα

Τι αποφάσισε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την πολιτική αυτή, που υπερασπιζόταν ως υπουργός Εσωτερικών ο Κυρ. Μητσοτάκης; Πρώτον, ότι το ελληνικό Λιμενικό δεν έκανε τα απαραίτητα για να προστατεύσει τη ζωή των προσφύγων που βρίσκονταν στη βάρκα. Δεύτερον, ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έκαναν καμία ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες βούλιαξε η βάρκα, δηλαδή, με λίγα λόγια, ότι συγκάλυψε την υπόθεση. Και τρίτον, ότι συμπεριφέρθηκαν εξευτελιστικά στους επιζώντες του ναυαγίου, οι οποίοι υπέστησαν σωματικούς ελέγχους και κλήθηκαν να παραδώσουν τα ρούχα τους.

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, στην οποία ο τότε υπουργός Εσωτερικών είναι πρωθυπουργός, και η οποία βασίζεται στη λογική της «αποτροπής», των μισόλογων σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τον βασανισμό των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα. Θέματα για τα οποία έχει τοποθετηθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Κομισιόν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, που απέχουν από το να είναι οι «σατανικές ΜΚΟ», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση - συνέχεια εκείνης που καταδικάστηκε ομόφωνα από το ΕΔΔΑ.

Και στους οποίους η συνήθης απάντηση του πρωθυπουργού είναι: «Νo, you have not been to Samos».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL