Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Συνεπιμέλεια / Σοβαρά ερωτήματα για ΕΡΤ – Η ανάρτηση που προκάλεσε σάλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεπιμέλεια / Σοβαρά ερωτήματα για ΕΡΤ – Η ανάρτηση που προκάλεσε σάλο

Διαφημιστικό για συνεπιμέλεια
(FACEBOOK.COM/ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ)

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο «Σύλλογος Συνεπιμέλεια», ο οποίος προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει στην ΕΡΤ εκπομπή με μονομερή παρουσίαση των απόψεών του, με την παρουσία μάλιστα του Κώστα Τσιάρα. Από την πλευρά της η ΕΡΤ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κάτι, ενώ από το πρόγραμμα των καναλιών της απουσιάζει κάθε σχετική αναφορά. Εξηγήσεις από την ΕΡΤ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο «Σύλλογος Συνεπιμέλεια» ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει στην ΕΡΤ συζήτηση με θέμα «Συνεπιμέλεια και Γονική αποξένωση». Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, στη συζήτηση θα συμμετέχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Συνεπιμέλεια», Ι. Παπαρηγόπουλος με γνωστές ακραίες και μονοδιάστατες θέσεις πάνω στο ζήτημα της συνεπιμέλειας.

https://www.facebook.com/syllogos.synepimelia/photos/a.561801837232448/5300962126649705/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARDWhN8OL63X4xqy9iTizbWRJO1bvwdpH5SDpGwTDvAgjAqWpibBzVwCXTQjF1z6XKdYZBGY-3ymCc5KY6FnDKBbKopu28joNe_CvhQzV4VFsJF7mPbWPBOXOJEvbdCmD04V4po8OvOMr76e7wLVIRm5vWgmi7nq8adIiKeB8Qmq2Cc28wlfNdt7G1M8tZYezZa0ygwvBw_GIcBLZTvKg_NI2v4H1ahuwji2EkRGB5RMsz25ZG89S1JPFDvSTr94KyoRl4-GQrdLXsQQctSiUpcZe3jogM6Qpa73TAxHbr_FBtZuZkVgXQ&__tn__=-R

Επιστολή στον υπουργό απέστειλαν 23 γυναικείες οργανώσεις που απαρτίζουν την «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» με την οποία του ζητούν αρχικά να ματαιώσει οριστικά τη συγκεκριμένη συζήτηση στην Δημόσια Τηλεόραση, και να ξεκινήσει αποτίμηση των συνεπειών του νόμου του, από τον αριθμό των υποθέσεων που οδηγούνται στα Δικαστήρια αλλά και από την αύξηση του ποσοστού ενδοικογενειακής βίας και του αριθμού των γυναικτονιών. Ενώ ταυτόχρονα τον καλούν να αφουγκραστεί την Ελληνικής Οικογένειας ως οφείλει.

https://www.facebook.com/nomikathemata/photos/a.115209660578416/391817979584248/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAJrVlmzkxq-yB5j65c2-cQgfyT43ZHENx4CJ4gO_MipDzte25sYO3uBMlbBjW-EMdqdTpmisUXzguJWY7MIIp2LOWR9UdvAiEC-BGKuO1v1vhKAN3uoKKnIgFXjfDZas5gpR2X1v8Yi00XDaYIw2FsqwjrIUJnj0GhzFu8va0aweD0fPXDYM1Fpn-s8cmCVtDxtSwkZjt9nHtosqNnwvlMTAUuSAm_Xm_qV2znxO1fuyFEqGL6LlsPiqV9HnnAl75dOX3Rcy1lGWT7Vzf9OUqCpLheYshYorcdtQ_ItN2BLgFF7_U&__tn__=-R

Όπως τονίζει το Συντονιστικό των γυναικείων οργανώσεων με θλίψη πληροφορηθήκε ότι αντί να προβεί ο υπουργός Δικαιοσύνης στην αποτίμηση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν από το νόμο και στην ψύχραιμη θεώρηση του αντίκτυπου του νέου νόμου στην ελληνική οικογένεια , «εντούτοις πρόκειται να συζητήσετε δημόσια με τον κ. Παπαρηγόπουλο, Πρόεδρο της ΜΚΟ “Συνεπιμέλεια” με γνωστές ακραίες και μονοδιάστατες θέσεις στο ζήτημα της συνεπιμέλειας και μάλιστα με μονοδιάστατη παρουσίαση του ζητήματος και αναφορά σε ψευδοσύνδρομα που έχει απορρίψει η επιστημονική κοινότητα όπως αυτό της γονικής αποξένωσης.

Παράλληλα υπενθυμίζει στον υπουργό ότι οι εκπρόσωποι συλλόγων όπως και η συγκεκριμένη ΜΚΟ που θα λάβει μέρος στο διάλογο μαζί του, πρεσβεύουν στη πλειοψηφία τους ακραίες απόψεις κατά της μητρότητας και των γυναικών τις οποίες λοιδορούν τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και με πανό σε κεντρικά σημεία της χώρας, έχουν δε εκφράσει επικίνδυνες θέσεις καθώς πολλοί από αυτούς δε διστάζουν να δικαιώνουν τους γυναικοκτόνους στις πρόσφατες υποθέσεις δολοφονιών γυναικών που έχουν συνταράξει την χώρα μας.

«Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την θλίψη μας για την συμμετοχή Υπουργού Δικαιοσύνης σε μία εκπομπή που επιχειρεί να δικάσει υποθέσεις στην τηλεόραση και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων και που η παρουσίαση της και μόνον, πείθει τους πάντες ότι ο νέος νόμος χρησιμοποιείται ως μισογυνιστικό εργαλείο από ακραίες οργανώσεις και φωνές με τις ευλογίες του Υπουργείου που τους κατέστησε κατ’ αρχήν συνομιλητές, κατ’ αποκλεισμό των γυναικείων φωνών και εσχάτως μετετράπη και σε θιασώτη τους !» καταλήγει η επιστολή  του Συντονιστικού της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο Και την Συναινετική Συνεπιμέλεια.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ΕΡΤ και κυβέρνηση μας εκπλήσσουν αρνητικά για ακόμη μια φορά

Μετά τον διεθνή περίγελο της ΕΡΤ να κάνει ρεπορτάζ για το πώς να κλέψουμε βενζίνη από τα ρεζερβουάρ αυτοκινήτων, έρχεται η εκπομπή «Συνεπιμέλεια και Γονική Αποξένωση» την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ αναφέρουν η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, και η αναπληρώτρια τομεάρχηΨηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Αναστασίας Γκαρά.

Επισημαίνουν ότι η παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης για να συζητηθεί «η εμπειρία ενός γονέα που του στερούν το δικαίωμα στη συνεπιμέλεια» προκαλεί εντύπωση καθώς ο Κ. Τσιάρας, όντας γιατρός ο ίδιος,  συμφώνησε(;) να συμμετέχει σε μια εκπομπή  που θέμα της και τίτλο έχει ένα αντιεπιστημονικό ψευδοσύνδρομο, αυτό της γονικής αποξένωσης, το οποίο η επιστημονική κοινότητα αρνείται, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αρνούνται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επίσης. «Προφανώς δεν τον αρνείται η ΕΡΤ, δεν τον αρνείται ο Υπουργός και οι συνομιλητές/τριες στην εν λόγω εκπομπή και αυτό αρκεί» σημειώνουν χαρακτηριστικά

Ταυτόχρονα αναρωτιούνται «ποιός/οι αποφάσισαν τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης, με αυτή τη σύνθεση του πάνελ και μάλιστα για ένα θέμα που δίχασε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ψήφισης του εν λόγω νόμου στη βουλή και συνεχίζει να διχάζει; Ο Υπουργός απλά δέχτηκε να συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση ή μήπως είναι από τους διοργανωτές; Η κ. Παρασκευοπούλου συμμετέχει εν γνώση της σε μια εκπομπή που έχει τίτλο μια ψευδοθεωρία και κατευθυνόμενο περιεχόμενο;»

Αναλυτικά η δήλωση:

Μετά τον διεθνή περίγελο της ΕΡΤ να κάνει ρεπορτάζ για το πώς να κλέψουμε βενζίνη από τα ρεζερβουάρ αυτοκινήτων, έρχεται η εκπομπή "Συνεπιμέλεια και Γονική Αποξένωση" την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ. Παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, στις 27/06/22 σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και με συντονίστρια της συζήτησης τη δημοσιογράφο κ. Αντριάνα Παρασκευοπούλου, θα συζητηθεί «η εμπειρία ενός γονέα που του στερούν το δικαίωμα στη συνεπιμέλεια».

Καταρχάς, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κ.Τσιάρας, όντας γιατρός ο ίδιος,  συμφώνησε(;) να βρίσκεται σε μια εκπομπή  που θέμα της και τίτλο έχει ένα αντιεπιστημονικό ψευδοσύνδρομο, αυτό της γονικής αποξένωσης, το οποίο η επιστημονική κοινότητα αρνείται, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αρνούνται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επίσης. Προφανώς δεν τον αρνείται η ΕΡΤ, δεν τον αρνείται ο Υπουργός και οι συνομιλητές/τριες στην εν λόγω εκπομπή και αυτό αρκεί. Το ερώτημα είναι:

Ποιος/οι αποφάσισαν τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης, με αυτή τη σύνθεση του πάνελ και μάλιστα για ένα θέμα που δίχασε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ψήφισης του εν λόγω νόμου στη βουλή και συνεχίζει να διχάζει; Ο Υπουργός απλά δέχτηκε να συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση ή μήπως είναι από τους διοργανωτές; Η κ. Παρασκευοπούλου συμμετέχει εν γνώση της σε μια εκπομπή που έχει τίτλο μια ψευδοθεωρία και κατευθυνόμενο περιεχόμενο;

Για ένα νόμο που έχει ήδη δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, τα οποία μεταφράζονται σε οικογενειακά δράματα σε βάρος κυρίως των παιδιών, θα έπρεπε όλοι και όλες να είναι πιο προσεκτικοί όταν τοποθετούνται.

Αντιστοίχως, ο ρόλος της ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι η μονοσήμαντη παρουσίαση ενός νόμου που έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία. Η Δημόσια Τηλεόραση δεν μπορεί να μην υπηρετεί τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τον πλουραλισμό και την ενημέρωση σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Η κυβέρνηση και η ΕΡΤ είναι διεθνώς έκθετες για τον τρόπο που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα. Απαιτούμε μια απάντηση από την Δημόσια Τηλεόραση για το ποιοι και γιατί ζήτησαν τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκπομπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL