Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Όλα όσα έγιναν την πρώτη μέρα στο Εφετείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Όλα όσα έγιναν την πρώτη μέρα στο Εφετείο

Το Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ξεκίνησε η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής δεκαοκτώ μήνες μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, με τη δίκη να διακόπτεται για την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Έξω από το δικαστικό μέγαρο πολιτικοί φορείς, συνδικαλιστές οργανώσεις, σωματεία, εργαζόμενοι και φοιτητές έδωσαν τη δική τους απάντηση με τη συμμετοχή στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση και αίτημα «οι ναζί στη φυλακή».

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε εν απουσία του τέως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον συνήγορό του να ισχυρίζεται πως ο κατηγορούμενος απουσίαζε για λόγους υγείας.

«Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση δεν ξέρει γιατί δικάζεται» υποστήριξε ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Κατά την επόμενη δικάσιμο το δικαστήριο αναμένεται να να ασχοληθεί με τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων για κατηγορούμενους, τη νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής, αλλά και την εξέταση του αιτήματος του Νίκου Μιχαλολιάκου για την αναβολή της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, διέκοψε μετά από τηλεφώνημα για βόμβα πριν τις 15:00 μετά τα αιτήματα για αναστολή εκτέλεσης ποινής που υποβλήθηκαν από τέσσερις κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα αιτήματα κατέθεσαν οι: Ιωάννης Λαγός, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Αναστάσιος Πανταζής και Γεώργιος Σταμπέλος, οι οποίοι ζητούν να αρθεί η κράτησή τους. Το δικαστήριο, θα αποφανθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση ενώ η εισαγγελεας της έδρας πρότεινε την απόρριψη τους.

Από τους έγκλειστους στις ελληνικές φυλακές το παρών στην δικαστική αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, έδωσαν μόλις 7 από τους κατηγορούμενους, ανάμεσα τους οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιαννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, και Αντώνης Γρέγος.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων, που φτάνουν τους 146. Πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα και η αδελφή του, Ειρήνη οι οποίοι θα παρίστανται όπως και πρωτοδίκως προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Γύρω στις 9 το πρωί, στο Εφετείο έφτασε η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, η οποία τόνισε ότι περιμένει και πάλι την καταδίκη των χρυσαυγιτών.

https://youtu.be/h3jXyl6-eSM

«Κανένας χρυσαυγίτης ποτέ δεν απεργεί - δούλοι των αφεντικών θα είναι μια ζωή», «Ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά - Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Ο Παύλος ζει - Τσακίστε τους ναζί» μερικά από τα συνθήματα από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που είχε σηκώσει πανό στη συγκέντρωση.

Έξω από το Εφετείο βρέθηκαν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μεταξύ αυτών, οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Μπαλάφας, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Νίκος Μανιός.

«Σήμερα εδώ η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει δεκάδες εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι. Ενώνουμε τη φωνή μας προκειμένου να δώσουμε ένα μαζικό αντιφασιστικό μήνυμα. Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Πρέπε να παραμείνουν στη φυλακή τα στελέχη και οι πρώην βουλευτές της. Είμαστε εδώ γιατί η μάχη απέναντι στον φασισμό δεν έχει τελειώσει. Δεν τελειώνει στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά δίνεται και μέσα στην κοινωνία προκειμένου να τελειώσουμε με τον φασισμό. Να τελειώσουμε με τις δολοφονίες στις γειτονιές, με τις επιθέσεις στις γειτονιές, με τις επιθέσεις στους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν μαζί μας σε ένα πλατύ αντιφασιστικό κίνημα» δήλωσε στο avgi.gr ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

https://youtu.be/mjSs-jg02m8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL