Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.0°C29.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.2°C27.5°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
27.0°C33.2°C
2 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.9°C27.7°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
26.7°C26.7°C
3 BF 52%
Τεθωρακισμένα στην Ουκρανία / Επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ «καρφώνουν» τον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεθωρακισμένα στην Ουκρανία / Επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ «καρφώνουν» τον Μητσοτάκη

ΒΜΡ-1

Την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει εν κρυπτώ τεθωρακισμένα στην Ουκρανία εκφράζουν ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου και ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, Στρατηγός Γεώργιος Καμπάς. Και οι δύο έκαναν λόγο για λάθος απόφαση η οποία δημιουργεί επιχειρησιακό κενό και απομειώνει την μαχητική ισχύ της χώρας και των νησιών.

Προσβεβλημένος δήλωσε ο στρατηγός Γεώργιος Καμπάς και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ)  σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Κontra και μίλησε για δεύτερο αρνητικό αιφνιδιασμό από πλευράς του πρωθυπουργού. Όπως σημείωσε, απομειώνεται η μαχητική ισχύς και μειώνεται η δύναμη πυρός στα νησιά.

Πιο αναλυτικά στη συνέντευξή του ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς ανέφερε ότι «είναι η δεύτερη φορά που αιφνιδιαζόμαστε αρνητικά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας μας ο οποίος έρχεται στη συνέχεια και μας ανακοινώσει απόφαση η οποία λήφθηκε στο εξωτερικό. Τη μία φορά στην Αμερική, την άλλη φορά στη Γερμανία, τώρα μάλλον τις Βρυξέλλες, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι στην ουσία, εγώ θα το πω, η απομείωση της μαχητικής ισχύος που έχει ο ελληνικός στρατός και γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις. Είναι ξεκάθαρο αυτό».

Όπως εξήγησε ο Γεώργιος Καμπάς την πρώτα φορά δώσαμε πυρομαχικά και συνεχίζουμε να δίνουμε πυρομαχικά τα οποία είναι πολλά. Δεν είναι μόνο μερικά καλάσνικοφ όπως αρχικά ειπώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες που όλοι ξέρουμε έχουν δοθεί και πράγματα τα οποία πραγματικά απομειώνουν τη μαχητική ισχύ.

https://youtu.be/-rdEloP6JCc

Ο Γεώργιος Καμπάς χαρακτήρισε όλη αυτή τη διαδικασία «προσβλητική». Όπως τόνισε «με προσβάλλει σαν στρατηγό, σαν Έλληνα το ότι μαθαίνω για κάτι το οποίο το πήραν απόφαση, θα έπρεπε όμως να εφαρμοστούν όλως οι διαδικασίες» σημειώνοντας ότι εκτιμά ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διαδικασίες.

«Σε κάθε περίπτωση όμως με ενοχλεί το ότι βγήκε κάποιος ξένος να πει τι θα κάνουμε εμείς και μετά βγήκαμε εμείς και το συμπληρώσαμε».

Ο Γεώργιος Καμπάς παράλληλα μίλησε και για μεγάλο μειονέκτημα των γερμανικών Marder καθώς έχει πολυβόλο 20mm ενώ το ΒΜΡ 1 έχει πυροβόλο 73mm το οποίο μερικές χώρες το χρησιμοποιούν σαν άρμα μάχης. Αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα αποδυναμώνεται η άμυνα των νησιών με την αντικατάσταση τους και θα πρέπει, σύμφωνα με τον στρατηγό να τροποποιηθεί η σχεδίαση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν με τη μικρότερη ισχύ πυρός που θα έχει πλέον το όχημα μεταφορά προσωπικού Marder.

Χρ. Χριστοδούλου: Επιχειρησιακό κενό από την απομάκρυνση των ΒΜΡ-1

Λάβρος και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου ο οποίος μίλησε για επιχειρησιακό κενό που θα δημιουργηθεί με την αποστολή των τεθωρακισμένων τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία.  Παράλληλα τόνισε ότι είναι αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης καθώς θα έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδικασία πρώτα της αντικατάστασης και στη συνέχεια του παροπλισμού τους αφού δεν θεωρεί απαραίτητα, διαφορετικά τα τεθωρακισμένα αυτά παραμένουν απαραίτητα για τον Ελληνικό στρατό.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Χρ. Χριστοδούλου, «το θέμα της αντικατάστασης, γιατί περί αυτού πρόκειται, είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό για την αντικατάσταση των 1117 ΒΜΡ 1. Αυτό όμως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, μέχρι να τα πάρουμε αυτά που θέλουμε, να αξιοποιηθούν, δηλαδή να γίνουν οι τεχνικοί έλεγχοι, εκπαίδευση του προσωπικού κλπ και στη συνέχεια να αποδεσμεύσουμε τα παλαιότερα τύπου τεθωρακισμένα, τα οποία είχε δρομολογηθεί να εκποιηθούν, πουληθούν σε χώρα, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πια, μετά από βελτίωση που γινόταν σε δικά μας εργοστάσια στην Ελλάδα.

https://youtu.be/xvtPx7uDkSY

Αυτή η διαδικασία όμως διαφέρει πάρα πολύ από το να διώξω ένα κομμάτι του υλικού, γιατί αν δεν το χρειαζόμουν θα έπρεπε να το παροπλίσω, το ξεκαθαρίζω, αν δεν το χρειάζομαι δεν το χρησιμοποιώ καθημερινά και ένα πρωί λέω δεν το χρειάζομαι, όταν έχω συμφωνήσει να το δώσω».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, από τι στιγμή που αφαιρώ κάποιο πολεμικό υλικό, το οποίο το χρησιμοποιώ, είναι δημιουργείται επιχειρησιακό κενό. Πρώτα το αντικαθιστώ και μετά το αφαιρώ. Παράλληλα σημείωσε ότι το πολεμικό υλικό, είτε αφορά το έδαφος, είτε τη θάλασσα, ή τον αέρα, είναι ένα παζλ και πρέπει το ένα να ταυτίζεται με το άλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL