Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Δες και βρες / Το πανάκριβο και αδιάφορο τηλεπαιχνίδι της ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δες και βρες / Το πανάκριβο και αδιάφορο τηλεπαιχνίδι της ΕΡΤ

Ένα πανάκριβο όσο και βαρετό τηλεπαιχνίδι επιμένει να παρουσιάζει η ΕΡΤ εδώ και κοντά δύο χρόνια. Το τηλεπαιχνίδι ονομάζεται «Δες και βρες» και μεταδίδεται κάθε μέρα από την ΕΡΤ1 το μεσημέρι, με παρουσιαστή τον γνωστό ηθοποιό Νίκο Κουρή. Παρά τις φιλόπτιμες προσπάθειές του, το τηλεπαιχνίδι δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ρυθμό ούτε και σασπένς, καθώς το «κόνσεπτ» είναι τόσο ακατάλληλο που σύντομα γίνεται ενοχλητικό. Μεταφορά από τουρκικό format, βασίζεται στην παρατηρητικότητα, την αυτοσυγκέντρωση και την προσοχή των παικτών, πάνω σε μια αφήγηση του παρουσιαστή, γεμάτη ονόματα, χρονολογίες και τοπωνύμια. Οι παίκτες καλούνται να ανακαλέσουν τις πληροφορίες που θα τους ζητηθούν από την αφήγηση αυτή και όποιος καταφέρει να θυμηθεί τι άκουσε, αυτός κερδίζει. Αντιτηλεοπτικό και άνοστο.

Το τηλεπαιχνίδι μεταδίδεται από τον Ιούνιο του 2020 ανελλιπώς και, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διαύγεια, ώς το τέλος της σαιζόν θα έχουν μεταδοθεί συνολικά 415 επεισόδια. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα πάρει και νέα έγκριση ανανέωσης και για τρίτη χρονιά. Η τηλεθέασή του βρίσκεται βεβαίως στον πάτο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen για την περίοδο Δεκεμβρίου 2020- Ιανουαρίου 2021, κατάφερε να συγκεντρώνει μόλις 170.000 τηλεθεατές κατά μέσο όρο, όταν το ίδιο λαϊκό είδος τηλεοπτικής ψυχαγωγίας στην ιδιωτική τηλεόραση κάνει θραύση: τρία τηλεπαιχνίδια βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο Top 10 της τηλεθέασης εδώ και καιρό. «Ο τροχός της τύχης» από το STAR συγκεντρώνει 880.000 τηλεθεατές, το «Deal» στον ALPHA 700.000 τηλεθεατές και το «Ρουκ Ζουκ» 620.000 τηλεθεατές. Η σύγκριση είναι συντριπτική. Ήδη, στον ΑΝΤ-1 ετοιμάζονται να λανσάρουν μέσα στη σαιζόν το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» με παρουσιαστή τον Γρ. Αρναούτογλου. Για ποιο λόγο η ΕΡΤ δεν μπορεί να οργανώσει ένα ωραίο, έξυπνο και ενδιαφέρον τηλεπαιχνίδι γνώσεων; Με ερωτήσεις ιστορίας, γεωγραφίας, γλώσσας, πολιτισμού, ακόμη και τεχνολογίας και ψηφιακών γνώσεων;

Ευτυχώς, ένα δεύτερο παιχνίδι που μετέδιδε η ΕΡΤ, ονόματι «Το μεγάλο παιχνίδι», άλλη σπουδαία έμπνευση κι αυτή, τηλεπαιχνίδι... αθλητικών γνώσεων με παίκτες αθλητές, διακόπηκε διακριτικά πριν μερικούς μήνες. Το «Δες και βρες» όμως συνεχίζει να σπαταλάει τα χρήματα της ΕΡΤ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το κόστος του κάθε επεισοδίου για την ΕΡΤ πλησιάζει τα 10.000 ευρώ, ποσό πολύ τσουχτερό για τηλεπαιχνίδι, που είναι ένα από τα πιο οικονομικά «τηλεοπτικά προϊόντα» ψυχαγωγίας. Αν και το κόστος έχει πέσει, σύμφωνα με την τελευταία έγκριση ανανέωσης της ΕΡΤ, στα περίπου 7.700 ευρώ ανά επεισόδιο, παραμένει και πάλι ακριβό. Όταν ολοκληρωθούν τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα επεισόδια, το «Δες και βρες» (πού πάνε τα λεφτά) θα έχει κοστίσει στην ΕΡΤ περί τα 3,68 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια. Δεν τα λες και λίγα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL